osmanlı ordusuna cesaret aşılayan bandodur. her çalgıdan 9 adet bulunur. 2 adım ileri 1 adım da geri atmalarından maksat 2 adımda bir arkadan düşman gelip gelmedigini kontrol etmektir. şimdi turistlerin eglencesi haline gelmiştir. ama bilmezler ki ataları mehter i duyduklarında tir tir titrerlermiş.
Türklerin kanını kaynatan, türkün düşmanının "bu nasıl bir iştir adamlar ölüme bu kadar korkusuz, coşkuyla geliyor?" demesine neden olan türk ordusunun bandosudur.
dünyanın ilk askeri bandosu olarak kabul edilen askeri mızıka.osmanlı devleti'nde yeniçeri ocağı tarafından oluşturulan mehter takımları savaşlarda askere moral verme amacını güderlerdi.
tarihi metinlerde ve musiki kaynaklarında mızıkacı, çadırcı anlamlarında kullanılır. farsça kökenlidir ve farsçası mihterdir. farsçadaki anlamı ise ekber(büyük) azam(pek ulu) şeklindedir.
kökeni esasında tuğ takımı adıyla orta asya türk devletlerine kadar uzanır. tuğ takımındaki Yurağ Sıbızgı , Hun borusu , burguv , kuğruv , Tümrük ve Çeng , mehteranda sırasıyla zurna, Sipsili nefir, şahnay, boru ,Kös , davul ve zil olarak karşılığını bulmuştur.
bir eğlence, şenlik aracı değildir. türk devletinin büyüklüğünü, görkemini, yüceliğini vurgulamak amacıyla gürültü ve ihtişamla sesi yankılanır. mehter geleneği osmanlı ve islamiyet'ten öncede türk geleneklerinde vardır.
düşmanı korkutan bir müzikle düşman üstüne yürüyen bu bando, dönemin devletinin şatafatını yansıtır. (hatta düşmanların psikolojik olarak, yaptıkları şaaşalı müziği duyunca çöktüğü rivayet edilir)
Aynı zamanda pentagramın müthiş bir kavırıdır*. Dinlerken savaşa girmek, zıplamak, dağıtmak, kırmak, gibi fiiller aklınızdan geçer. Ensturimental bir eserdir, fakat arada sözler geçmektedir. henüz dilini ve ne dediğini çözmüş değilim.
savasa heyecan katmak, yenicerile gaz vermek icin kurulmus bir savas bandosu. iki ileri bir geri giderler, halbuki yavas yavas bir adim ileri gitseler diye dusundum ben bes yuz yil sonra.