Yeniçeri Ocağı kaldırılırken tüm arşivleri de tahrip edildiği için o dönemden kalan ve bilinen 2 marş yabancı kaynaklardan bilinmektedir. Popüler Mehter Marşları ittihat Terakki döneminde bir milli şuur yaratma çabası ile bestelenmiştir.
türkçedeki sert ünsüz yumuşamasından bihabersin zaten osmanlıca bilmemen normal. cet kelimesi ek alınca t'nin yumuşaması ile ceddin gibi bir kelime çıkar.
türkçe şovu yapıyorsun ya bir de, entry'ndeki milli ve kelime sözcükleri arapça, marş sözcüğü fransızca.
" elçi marşı " " hücum marşı , neva cengi harbi "
" estergon kalası " gibi orjinal eserler de vardır ...
mehter her türkü heyecanlandırır .
tabii erkan tan gibilerin , akpnin eline düşerek
yıpratılmıştır .
osmanlı'dan kalan en önemli kültür değerlerindendir. nasıl o zaman dinleyende bazı önemli duyguları harekete geçirmişse halen dinleyenler üzerinde aynı etkiyi yapmaktadır.
ayrıca düşünsenize savaştasınız. karşıdaki düşman bu müzikle geliyor? bi de böyle düşün.
bundan bir kaç yıl önce kardeşim can, anasınıfına gidiyor. tabii o sıralar muhteşem yüzyıl popüler bir dizi. çarşamba günleri hiçbir şekilde kaçırılmadan izleniyor. annemler kardeşime ışıklı, sesli mesli bir kılıç almışlar. çocuk bu marşı ezberliyor. masa örtüsünü pelerin gibi bağlıyor. kalkan ve kılıcını alıp tüm gün bu marşı söylüyordu. acayip şekilde sinirimi bozuyordu. hala duydukça dövme isteği uyandırır bu marş.
osmanlı savaşa giderken, meydan savaşında mehteranlarla gider, yüksek ses müzik marşı ile taaa bilmem kaç km uzaktan sesleri duyulurmuş.
şimdi düşman askerleri yerine kendinizi koyun nasıl bir psikolojik baskı hissedeceksiniz.
10km ileriden bir ordu geliyor ve davul zurna eşliğinde, hepsi çılgın.
duyar duymaz "bu ney ya?" diye istemsiz tepki verdiğim, taraftarın marşla coşmasını ise volkan'a yapılanlar sonrası manidar bulduğum maç arası fonudur.
artık futbol sahalarında duyulabilen bir marştır. en son bir milli maçta şahit olmuşken son olarak da bu akşam oynanan galatasaray-fenerbahçe maçı öncesindeki görsel şova ek olarak çalmıştır.