osmanlı savaşa giderken, meydan savaşında mehteranlarla gider, yüksek ses müzik marşı ile taaa bilmem kaç km uzaktan sesleri duyulurmuş.
şimdi düşman askerleri yerine kendinizi koyun nasıl bir psikolojik baskı hissedeceksiniz.
10km ileriden bir ordu geliyor ve davul zurna eşliğinde, hepsi çılgın.
çoğumuzun osmanlı döneminden kaldığını düşünerek övündüğümüz ancak yeniçeri ocağının 1826 yılında lağvedilmesinin ardından, bizzat II. mahmut'un emriyle ocağın geçmişine ait tüm evrakın ortadan kaldırılmasıyla devletin kuruluşundan itibaren oluşturulmuş bütün repertuvarı yok olmuş olan mehter takımının yok olmuş olan marşlarından yalnızca biri.ne yazık ki yok olmuş olan marşların birçoğu cumhuriyetin ilanından sonra yapılan çalışmalarla benzer halleri yeniden yazılarak,tahripten kurtarılabilen bazı evraklar sayesinde ise pek az marş günümüze ulaşabilmiştir.
bundan bir kaç yıl önce kardeşim can, anasınıfına gidiyor. tabii o sıralar muhteşem yüzyıl popüler bir dizi. çarşamba günleri hiçbir şekilde kaçırılmadan izleniyor. annemler kardeşime ışıklı, sesli mesli bir kılıç almışlar. çocuk bu marşı ezberliyor. masa örtüsünü pelerin gibi bağlıyor. kalkan ve kılıcını alıp tüm gün bu marşı söylüyordu. acayip şekilde sinirimi bozuyordu. hala duydukça dövme isteği uyandırır bu marş.
en büyük türk atatürk'ün kurduğu türkiye cumhuriyeti'nin senfoni orkestralarının gururla söylediği marştır.
bundan gocunanlar utansın, ve bu havayı solumasınlar.
tarihteki ilk askeri müziktir kendileri ayrıca mehter takımı da ilk askeri bando olma özelliği taşır..mehterin sayesinde gaza gelen türk orduları avrupa ve ortadoğuda nice zaferler kazanmışlardır ve mehterin sesini duyan düşman orduları nice korkmuş ürkmüşlerdir...