"mehmet" isimli bir üyesi olmayan bir türk ailesi düşünemiyorum nedense.
"MEHMET Türkiye'de en çok kullanılan 1. isim (... 1. mehmet, 2. ali, 3. mustafa, 4. ahmet, 5. murat, ...). Ülkemizde yaklaşık her 35 kişiden birinin adı MEHMET ve ismin yaygınlık oranı binde 28.93. "
dede adıdır. genelde mehmetler esmerdir. köy kökenlidirler. Garip bir sempatileri vardır. birine düşmanın kim deseniz mesela, mehmet diye bir cevap alma olasılığınız azdır.
- mehmet aldı olum onu
+ hangi mehmet?
(bu muhabbet uzar)
bir de şu diyaloğa bakalım:
- kenan aldı onu olum
+ vay göt vayyy
(olay kapanmıştır)
mehmet ismi "hangi" sorusuyla özdeşleşmiştir. hem kendilerini hem de onların muhabbetini yapanları zor duruma, alengirli muhabbetlere sokarlar. o değil de, bu "hangi" kelimesini nerdeyse göbek adı gibi kullanıyor bu herifler.
olur da bu durumu çakan bir aile çıkar ve direkt olarak oğluma "hangi mehmet" ismini koyayım ki adı belli olsun derse,
diyaloglar da şöyle olur artık:
- hangi mehmet aldı olum onu.
+ hangi?
- evet hangi.
+ hangi lan?
- ben de onu diyorum hangi mehmet.
(bkz: gider bu) *
biri, bana insanlara güvenebilmeyi öğretti; diğeri ise, insanlara güvenmemeyi.
biri, birinin bana gerçekten aşık olup, beni hayatının merkezine koyabileceğini ve dünyadaki herkesten ve her şeyden ayrı tutup deliler gibi yüceltebileceğini; diğeri ise, birisine deli gibi aşık olup, göremediğim her saniye deli gibi özleyebileceğimi, her öpücüğünde ayak parmaklarına kadar sarsılabileceğimi, her an her yerde onu anıp, başka hiçkimseyi hiçbir şeyi düşünmeyecek denli birine bağlanabileceğimi anlamamı sağladı.
biri sayesinde, birini yarı yolda bırakabilmeyi, kıra döke "elveda" diyebilmeyi öğrendim; diğeri sayesinde ise, hiç beklemediğim bir anda terkedilebileceğimi ve "elveda" lafını duyabileceğimi.
biri, koşulsuz sevginin varlığını ispatlayıp, ne olursa olsun hep yanımda olunabileceğini öğretirken; diğeri ise, en ufak bir fırsatta her şeyin yakılıp yıkılabileceğini ve bir akşam vakti, her şey bitti dedikten sonra, bir zamanlar sürekli sevdiğini söylediği kız tenha bir sokağa doğru ilerlerken, en azından bir "dur" bile diyemeyecek denli umursamaz olunabileceğini öğretti.
kısacası hayatıma giren iki mehmet bana insanların ve hayatın maksimum ne kadar güzelleşebileceğini veya çirkinleşebileceğini öğretti. büyümeme yardım etti.
ismin insanın kişilik değerine kattığı etkilerin varlığı japon bilimciler tarafından tartışıla dursun bi yanda ama bu mehmet varya bu mehmet... (kljhdflajdfalsdjkglasdfkj) pek bi sapık bek bi edepsiz pek bi rahat adam pek bi komik, ha bi de bana mı denk geldi bilmiyorum ama aşırıyı da pek sever. acısından ölse bile "bu kadarmı lan inek!.. bütün gücün bu mu lan?" diye canını yakan şeyin (bi tarafı kaşınan keçi misali) üstüne üstüne gider.
tanimlama döktürenzi: dişi ve veyahut erkek - dişi arası olmayan insan adı.
MEHMET Türkiye'de en çok kullanılan 1. isim (... 1. mehmet, 2. ali, 3. mustafa, 4. ahmet, 5. murat, ...). Ülkemizde yaklaşık her 35 kişiden birinin adı MEHMET ve ismin yaygınlık oranı binde 28.93.
MEHMET adının yaygınlık oranının Türkiye'nin resmi nüfus sayımı sonuçları ve günlük ortalama nüfus artış hızına orantılarsak ülkemizde 13-02-2009 19:17 itibariyle yaklaşık 2,080,756 kişinin isminin MEHMET olduğu ve MEHMET isimli kişi sayısının her yıl ortalama 34385 kişi arttığı tahmini yapılabilir.
MEHMET adının Amerika Birleşik Devletindeki yaygınlık oranı ise bir milyonda 105.38 civarında ve bu hesaba göre ABD'de yaklaşık 32,252 MEHMET yaşadığı tahmin edilebilir. ABD'nin nüfus istatistikleri dikkate alındığında Amerikada MEHMET sayısı her yıl 277 kişi artıyor.
MEHMET Türkiye'nin en yaygın 1. ismiyken, Amerika Birleşik Devletinde en yaygın 1. ad ise John ismi. MEHMET adının yakın kullanım oranına sahip diğer Amerikalı isim kardeşleri arasında 1. John 2. David 3. Michael 4. Robert 5. James isimleri de sayılabilir.
her mahallede mutlaka bulunan bir isimdir, araştırmalar sonucunda türkiyede en fazla kullanılan isim olduğu ortaya çıkmıştır. bazen nüfus hatası sonucu memet olanlarda vardır.kısaca bu arkadaşlara memo derler.