Prof. Dr. Ceyhan, 4'üncü dalga için önemli olanlara değinerek, "Birinci önemli olan Delta varyantı. ikinci önemli olan yaza aldanıp önlemlerin birçoğunu ortadan kaldırmak. Bunu çok kontrolsüz yaparsanız sonra toparlaması da zor olur. Burada birçok durumda insanlar rahatladığını, bu işin bittiğini düşünüyor. Bu tip söylemlerden biraz kaçınmak lazım. tedbirler ile dişimizi sıkmalıyız.
Henüz aşıya duyarlılığının açıklanan rakamlar kadar olup olmadığından emin olmadığımız bir Delta varyantı sıkıntısı var. Aşıya duyarlılık çok önemli; çünkü ingiltere yüzde 55'ler civarında iki doz aşılamaya rağmen ciddi bir artış yaşıyor. Dolayısıyla sonbaharda eğer aşılamada o noktaya ulaşamazsak, özellikle yaz aylarında önlemleri gevşetirsek sonbaharda 4'üncü artış dönemini yaşamamız kaçınılmaz hale gelir" ifadesini kullandı.
afrika, hindistan ve bazı güneydoğu asya ülkeleri aşırı yoksul ve nüfusları çok kalabalık. bu sebeple hem aşıya ulaşamıyorlar hem de virüs o kadar çok nüfusun arasına karışınca genetik yapısı değişmeye başlıyor. afrika varyantı, hindistan varyantı falan filan derken gelişmiş ülkeler aşı yapsa bile kalıcı çözüm olmuyor. bu işin tek çaresi şu, aşıyı üreten firmalar kâr amacı gütmeden bütün ülkelere aşı dağıtacak ya da üretmeleri için lisans ve imkan tanıyacaklar. maddi konuda da gelişmiş ülkeler bir zahmet elini cebine atacak. böylelikle salgından kurtulabiliriz.
ha, bir de "aşı olmam, çip takacaklar, nüfus azaltacaklar" teorilerine inananların da aşıya ikna edilmesi gerekiyor. o nasıl olacak bilmiyorum işte.