1975'te Sarıveliler - Konya'da doğmuştur. Master ve doktora derecelerini 1997 ve 2002 yıllarında Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'nden alır. 2002 - 2006 yıllarında Massachusetts Teknoloji Enstitüsündeki (MIT) Elektronik Araştırma Laboratuvarı, Askeri Nanoteknoloji Enstitüsü, ve Malzeme Bilimi Merkezinde bilim adamı olarak çalışır. 2006'da Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalışmaya başlar ve de Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) projesinde yönetici yardımcısı olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Dr. Bayındır, UNAM - Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Enstitüsünde direktör yardımcılığı da yapmaktadır.
Teorik ve deneysel fiziğin farklı konularında uluslarası bilime katkıda bulunur, iki boyutlu sistemlerde soğutulmuş atomların Bosè-Einstein yoğunlaşmasını gösterebileceğini isbat eden çalışması Bayındır model olarak uluslarası literatüre girer. 2000 yılında ışığın hareketi üzerine yeni bir mekanizma keşfeder. Fotonların lokalize olmuş kavitelerde birinden diğerine hoplayarak hareket etmesi üzerine kurulu bu yeni yöntem birçok yeni araştırma konularının açılmasını sağlar. Ayrıca bu çalışması 2001 New Focus ödülüne layık görülür. 2004 yılında MIT'de geliştirdiği yeni bir nanofabrikasyon yöntemiyle kilometrelerce uzunlukta çok fonksiyonlu, kumaş gibi dokunabilen, fiber tabanlı ışık ve ısı sensörleri üretmeyi başarır. Araştırma sonuçları, Nature, Nature Materials ve Advanced Materials gibi dergilerde basılır. Vücud içerisindeki kanserli dokuların yakılarak yok edilmesinde kullanılacak yüksek enerjili kızılötesi lazer fiberleri üzerindeki çalışması Nature Materials dergisinde basılır.
Dr. Mehmet Bayındır'ın uluslarası dergilerde ve hakemli konferans kitapçıklarında basılmış 60'ın üzerinde makalesinin yanısıra 5 adet ABD patenti patent başvurusuna sahiptir. Uluslarası Atıf Endeksleri (SCI) kapsamındaki dergilerde basılmış makalelerine 800'ün üzerinde atıf yapılmıştır. Ayrıca, Tübitak yayınları arasında çıkan bir kitabı bulunmaktadır. 2006 yılı Tübitak Teşvik ve 2007 Türkiye Bilimler Akademisi Genç Bilimadamı ödüllerine layık görülen Dr.Bayındır, 10'un üzerinde uluslarası dergide hakemlik yapmış ve birçok uluslarası konferansta davetli konuşma vermiştir.