Altından hiç anlamadığım için çok fazla bir şey istemiştim. Hoca bozulmuştu baya nikahta. Şu an ne istediğimi hatırlamıyorum bile. Sanki alacağım da ondan mı istedim. illa mehir belirleyeceksin dediler.
Türk kültüründe “kalın”, evlenecek erkeğin, kadının ailesine verdiği mal veya para anlamındadır. Genellikle başlık parası diye de bilinir ama mehirden farklıdır çünkü doğrudan kadına değil, ailesine verilir.
Kürt kültüründe “kalin”, yine evlilik öncesi veya sırasında kadının ailesine verilen bedel anlamındadır. Bu uygulama birçok Kürt aşiretinde hâlâ devam eder, ama mecburi olması tartışmalıdır.
ikisi de evlilik öncesi yapılan yükümlülüklerdir ama biri toplumsal töreye, diğeri dini hukuka dayanır.
Bak bunu yeni öğrendim
Başlık Türk kültüründe de varmış.
islami olarak kadının kocası ölürse veya boşanırsa geçimini sağlaması için verilmesi beklenen para, eşya, altındır. kadının ailesi de mehri muaccel isteyebilir diye biliyorum. Muaccel nikahtan önce istenilen, müeccel nikahtan sonraya bırakılan mehirdir. Entrylerde kastedilen de mehri müecceldir.
Bu arada mehir olarak anlam veremediğim istekler var. Mesela Mehri müeccel olarak hac isteyen eşler duymuştum. Anlaşılan o ki bizim toplum mehir kavramını çok yanlış anlamış...