* bir çok kişinin aklındaki sorunsaldır efendim. Sorunsalın cevabı "Normalde olması gerekir ama çoğu zaman değildir" dir.
Megapixel denilen hadise, çekilen fotoğraftaki kare sayısını belirtir. Megapixel arttıkça resimdeki kare sayısıda artacak, matematikteki integral düşünüldüğünde kalitesi daha yüksek olacaktır. Ne kadar küçük parçalara ayırırsanız gerçeğe o kadar yaklaşacaktır ve daha kaliteli bir fotoğraf olacaktır.
Ancak, kamera üreticileri çakallığa kaçmaktadır. Özellikle cep telefonlarında bu durum hakim. Çakallığın adı mercek kalitesi. Daha ucuza daha yüksek megapixelli kamera üretimi yapılmaktadır. Buda kalitesiz fotoğraflara sebep olmaktadır.
Nasıl kaçarım derseniz de, youtube'da çıkan her cihazın 2734374 tane testini yapan adamlar var. Açıp kamera kalitesine bakın efendim.
megapixel önce çözünürlük kalitesi önemlidir.
şayet megapixel 41 bile olsa ekran led ya da hd değilse çekilen fotoğraf ekranda berbat gözükür.
telefonlar için böyle.
makineler için zoomlama önemlidir odak noktası önemlidir.
mercek küçük olduktan sonra 1500 mp olsa bile fark etmez.. telefonlarda mesela 8 den sonrası yalan ve aldatmaca.. fındık kadar mercek yoksa cihazda 8 den sonrasının bir önemi yok..
yanlıştır. önemli olan lenslerin kalitesi ve iso değerleridir.
apple ın iPhone 4s 5 ve 5s modellerinde 8 mp kamera olmasına rağmen 5s deki kamera ile 4s deki kamera arasındaki kalitede bizim dışarıdan rahatça görebileceğimiz farklar vardır. zira 5s de kaliteli yeni nesil lensler var.
iso değerlerinde misal htc one 1600 iso da s4 den iyiyken 800 iso da s4 öndedir. yani kısacası megapiksel önemsizdir.
aynı şekil htc one ın kamerası 4 megapikseldir. evet tam 4 megapiksel. yalnız piyasanın en iyi ışık alan kamerasına sahip olmasının yanında ultra kalite sistemi ile (adını unuttum onun) o 4 mp kamera oluyor sana 15 mp kalitesi. yani htc one daki 4 mp kamera, s4 deki 13 mp kamerayı burun farkıyla geçiyor. aynı şekilde 8 mp lik iphone 5s kamerası makro çekimlerde açık ara farkla galaxy serisini geride bırakmakta. yani megapiksel tamamen safsatadır.
elinizde 16 megapixel bir kamera var ve 25x üzeri optik zoom çekiyor diye farzedin. zoom ne kadar artarsa makinada nois dediğimiz bulanıklaşma ve çamurlaşma artar. o yüzden yüksek megapixel her zaman iyidir diye bir şey sözkonusu değil. sensörü mercimek kadarsa zaten pek fazla bir şey bekleyemezsiniz. perde hızı, ışığın geliş açısı, gece çekim şartları her şey ama her şey çekim kalitesini etkiler. fotoğraf ya da video çekimi için en uygun ışık yatay ışıktır. özellikle sabah ve akşam üzeri yapılan çekimler ya da yapay yatay ışıkla yapılan çekimler her zaman iyi sonuç verir. öyle ki megapixeli düşük dahi olsa aldığınız sonuçlara siz bile şaşırırsınız.
unutmayın "megapixeli" ne kadar yüksek ise çektiğiniz resmi o kadar büyük baskı yaparsınız. sünnet resminizi çekip oturduğunuz 10 katlı binanızın dış cephesine baskı yaptıracaksanız no problem.
prof. makine olarak düşündüğümüzde, mp'nin önemi arka sıralardadır. ıso ayarı, maksimum diyafram genişliği, pozlama süresi prof makinenin canıdır, damarıdır.
mp'nin genel anlamda en fazla ihtiyaç duyulduğu alan, fotoğraflarınızı geniş ebatlarda büyültmek istediğinizde ortaya çıkar. aksi taktirde, 5mp olmuş, 18 mp olmuş, çok da mesele değil. yani, çektiğin fotolara sadece pc'de bakacaksan, hiç problam değil. git 12 mp 1100d al, miss.
ivet, bir de sensör var. ccd ya da cmos gibi. ccd pahalıdır, alternatif olarak cmos üretilmiştir, ucuzdur. bir de full frame ve crop sensör vardır ki bu sensörün ebatlarına göre ayrılır. full frame olanı, 1-1 lik eşleme yapar, ebesinin nikahı fiyatındadır, bunun da alternatifi crop sensördür.
demek ki ne anlıyoruz buradan, bir foto makinesinde en önemli yer, sensördür. ccd mi, cmos mu ? full frame mi, crop mu ?
iso, diyafram ve pozlama süresi değerlerinin önem sırası az çok aynıdır ama maksimum diyafram aralığı, çok büyük avantaj sağlar.
bunlardan sonra ancak sıra mp değerine gelir diye düşünüyorum.
umarım, bu mnk entry'sini cep telefonlarındaki mp değerlerinin kıyaslamasını kolaylaştırmak için yazmamışımdır.
şimdi dünyanın en yüksek megapixelli dijital fotoğraf makinelerini çıkardılar bilmem ne. o kadar büyük megapixeli nerede kullanacaksın bir kere? 18-24 megapixel bile büyük afişler için fazlasıyla yeterli. bir yerlerden prim sağlamak için markalar arası rekabette geliştirilecek bir şey bulunamamış megapixele yüklenmişler, gereksiz. bazı insanlar da çok işe yarar sanıp bunlara rağbet ediyor.
soz konusu fotograf makinesiyse, megapixel en populer belki de en az onemli parametredir. bundan baska enstantane kullanim araligi (sayi degerleri) diyafram dizayni ve elbette kullanim amacina gore takilacak objektif de onemlidir
zaten, ileri duzey bir makine almaniz, gerektiginde kit lensin yerine yapabileceginiz yeni lens takviyeleriyle urununuzun omrunu uzatabilirsiniz
yenilik urunun gpvdesinde degil, en onemli detay olan lensindedir zaten. telefon cekimlerinde bu detaya gelene kadar, kalibrasyon ayalrina bakmakta fayda var her seyden once. o cekilen caanik fotolar, bilgisayarda goruntulendiginde dandik cikabiliyor
Fotoğrafı bastırıp kağıttan bakacaksan megapikseli iyi olan, yok benim fotoğrafım telefonda kalır ordan bakarım diyorsan ekran çözünürlüğü iyi olan bir telefon seçilmelisin.
megapiksel fotoğrafın ebadını gösterir. çok büyük bir fotoyu küçültüp karta basınca daha keskin sonuç alırsınız ama "bu mont mavi değil miydi, neden mor çıkmış?" diye soruyorsanız makine dandiktir.