güzel bir seydir.... özgürlük konusu tabii insanlara belirli bir yön vermek pesinde kosan birtakim yazar cevresini rahatsiz edecektir. ayni sey "youtube" icin de gecerlidir. artik internet ortami herkese her isi yapacak imkani sundugu icin, basin artik kendisini "baski altina" girmeye baslamis hissetmekte, bundan hic hoslanmamaktadir.
bu durum enterasandir. belki de basin simdiye kadar "halki uyutmanin" pesinde kosmus, halk internet vasitasiyla kendini göstermeye baslayinca da ona düsman kesilmis olmalidir.bugn cep telefonuyla cektigin bir filmi derhal youtube a nakledebiliyorsun.
internet ve bilgisayar bircok meslek dalinin islevinin yitip gitmesine sebep olmustur. mesela bir digital kamerasi bir de laser printer i olan bir adam artik hic fotografciya gitmemektedir. cd´leri parasini hesabindan ödeyip, direk internetten alabiliyorsun, bu yavas yavas müzik dükkanlarinin kapanmasina sebep olacaktir. pek yakinda bu yeni cikan led lcd televizyonlarin direk bilgisayara baglanabilmesi özelligi yüzünden, sinema gösteri merkezleri ölüme mahkum olacaklardir. cünkü evinden bilgisayarin vasitasiyla direk olarak seyredebiliyorsun.
ayni sey basin icin de gecerlidir. artik yok twitter lardan yok chatlerden ulasmak istedigin bilgiye aninda üstelik de konunun ana kaynagindaki sahislardan ulasabiliyorsun. bugün adam cep telefonundan "su anda otoban da surada kaza oldu, biz trafikteyiz, buraya girmeyin" yazdigi icin bir sürü insan yön degistirebilmektedir. bu düzeyde bir habercilige "klasik gazetecilik" ulasamaz. internet klasik gazeteciligi öldürecektir. bak, eskiden bu "köse yazarlari" büyük sükse yaparlardi... sen yazdiklarini begensen de begenmesen de yazmaya devam ederlerdi. ama bak bugün internet ortaminda sen yazabiliyorsun, üstelik bir de negatif ya da pozitif oy aliyorsun. ayni durum gazeteciler icin de gecerli olsa bugün bircogu yazi yazmaya devam edemezdi.
Türkiyedeki yapıcı eleştiri yapan genç kitlesini hiçe saymak isteyen kişilerin tavrıdır. Bu yüzden medyanın herzaman ki gibi tutumu gibi yalancı bir tutumla, kendilerini kahramanlaştırmak istemeleridir.
konuyu murat bardakçı örneğinde ele alırsak, murat bardakçı zaman hürriyet gazetesindeki köşesinde yukarılardan bulutların üstünden önüne gelene laf atarken iyiydi. elindeki gücü sonuna kadar kullanıyordu. şimdi bir üniversite öğrencisi kendisi hakkında gene benzer bir gücü kullanınca zoruna gidiyor. bu tarz sözlüklere düşman gazeteciler iletişimin yönteminin değiştiğinin farkında değiller. "nasıl yazarsınız" diye eleştiriler yaparak mesleklerine ihanet ediyorlar. (bkz: internet killed the video star)