Ashtanga Yoga’da Yama (Haram-Helal) ve Niyama (Özdenetim ve Özeleştiri) ile başlayarak zihni ve bünyeyi hakimiyet altında tutmaya başlıyor. Nefsaniyetin çözüldüğü yerde akıl ve meditasyon çalışmalarıyla aklın kazandığı güçler daha hayırlı kullanılabilir. Asana ile beden hazırlanır ve sağlıklı tutulur. Pranayama ile nefes ve manevi enerjiler kontrol edilir böylece subtil bedenlere hakimiyet kazanılır. Pratyahara ile duyular içeri doğru çekilerek içselleşme sağlanır. Dharana ile odak taşınır ve bir konu üzerine sabitlenir. Dhyana ile odaklanılan konu ile ilgili bilgi akışı-oluşumu veya şifalanma-gelişim-tekamül sağlanır. Odaklanma en nihayetinde konu ile bütünleşme-birleşme yaşanarak Samadhi deneyimine geçilir. Her yoga çeşidinde bu sekiz kolu yerleştirebiliriz.
Hatha Yoga’da odaklanılan alan beden, hijyen ve sağlıktır. Hatha Yoga’da odağın derinleşmesiyle bu terbiye kendini yüksek boyutlarda da kendini gösterir. Jnana Yoga’da Akıl, Hikmet, Kavramlar, Değerler ve Hakikat Bilgisine odaklanılır ve bu alanda . Bhakti Yoga’da odaklanma başta Tanrıya iman ve ibadet ile sağlanır ve akabinde kişi Tanrıyı (ya da onun niteliklerini veya zatını) Dünyada ifade ederek Ebedi Hayat bilincine açılarak vahdete erer. Karma Yoga’da Eylemler, irade, ilişkiler, Hayat Gayesi, Hizmet ve Azap gibi konular önplana gelir. Yoga çeşitleri içinde uyku ve rüyalara yoluyla fiziksel ve ruhsal sağlık, yüksek şuur farkındalığı ve Samadhi hedefleyen Yoga Nidra’yı da buraya ekleyebiliriz.
Hangi kolu olursa olsun Yoga-Simya çalışmalarında başarı durumunda esas sonuçlardan biri çakraların potansiyel halden hayata en uygun veya en yüksek hayırla açılması ile sembolik olarak Metallerin Altına Dönüşmesi aynı şeyi ifade eder. Böyle bir varlık halinde insan eylemleri ve varlığı ile ilahi nitelikler taşır. Bu çokboyutlu ve bütüncül bir süreçtir. Bu ilahi niteliklere meditasyon yapmak ve bunları kavramsal boyuttan hayata taşımak Kadim Bilgelik disiplinlerinde Kutlanma ve inisiyasyon konularını aydınlatıcıdır.
Meditasyon konusu bir çok açıdan yeni başlayanlarda soru işaretleri uyandıran bir alan. Günümüzde bilgi yoğunluğundan kaynaklı olarak oluşmuş akıl karışıklığı insanları düşünmekten alıkoyabiliyor ya da düşünme konusunu tam bir işkence haline getirebiliriyor. Aslında doğru düşünme alışkanlığını geliştirmek nasıl olur diye sorarsak, bunu meditasyonla öğrenebiliyoruz.
Meditasyonlar bir yandan da kavramların yozlaşmasını engelleyebiliyor. Günümüzde ideolojilerin yozlaşmasının en temel sebeplerinden biri mevcut durumun ihtiyaç duyduğu ideolojiye ve ilgili değer-fikir-kavramlara yeterince meditasyon yapılmaması, üzerine yoğunlaşılmaması olarak görülebilir. Yanlış anlayış ideolojik sistemlerin de yanlış katılaşmasına sebep olarak toplumu aksayan sistemlerin içinde gaflete düşürebilir. Bunu engellemenin yolu bütüncül çözümlere yoğunlaşmaktır. Meditasyonlarda da dertlere çare arayışı önemli bir görgüdür.
Etimolojik bir kelime analizi de güzel bir kavramsal yerleşme sağlayabiliyor. Ama bu formu inceleyerek mana boyutuna ulaşmak için bir araç. Meditasyon denildiğinde aklım haliyle Orta-Merkez-Aradaki anlamlarına gelen Latincede Medius, Media, Medium sıfatına gidiyor. Meditasyonda da bir konuyu merkeze alıp odaklanmak var. Bunun dışında kalan konuları düşünmediğimizde haliyle meditasyon nesnesi zihinde yoğunlaşıyor ve katılaşıyor. Bunun bir ileri aşamasında meditasyondan derin düşünceye ve bütünleşmeye, vahdete geçiş var.
Hayat içinde yapılan meditasyon çalışmalarının etkisiyle odak o kadar yoğunlaşır ki odaklanan odaklandığı ile (Kavram, Tanrı, idea, Niyet) ile bütünleşir, bu noktada Samadhi-Fenafillah-Nirvana denilen durum olur, bu halden sonrası daimi ve hayata yaygın bir meditasyon halidir. Bu sadece oturup meditasyon yaptığımız esnada gelen bir hal değildir, kalıcıdır ve gün içinde de olabilir. Nirvana yolunu açan şey aslında yoğunlaşma ardından yapılan eylemlerdir. Bu yüzden ilahi Kaynağa veya Sonsuz Yaratana ilk Dharana-Odaklanma Başarısı yaşamasıyla gökten yedi kat düşmüş gibi olanlar çoktur. Çünkü eylemler de düşünceleri akıldan evrene geçiriyor, bu da aydınlanmayla birlikte gelen karmik sorumlulukları taşıyor. Kur’an’da Kavimlerin Helak Olması veya Lemurya-Atlantis Dönemlerindeki Global Yıkımları günümüzün bakış açısıyla sembolik paralel bağlantı kurarak taşıdığımızda; inanç içinde boğulmak ve aklın mevcut dönemdeki problemlere çözüm üretememesi olarak da yorumlayabiliriz. Burada öze giden yol tıkanmış ve haliyle bu yanlış inançlardan doğan yıkım Tanrının onları helak etmesi olarak gözükmüştür. Aslında Hayatın ardındaki sebep olarak görebileceğimiz Tanrının hakikatinden cayma kusuruna gidilmesi toplumları yıkıma götüren şey olduğu da burada görülmeli. Bu açıdan Bilim, Tıp, Şifa, Felsefe, Teknoloji ve Sanat gibi uğraşlarda da bu bağı koruması açısından Yoga-Simya-Maji-Tantra-Kadim Bilgelik uğraşları önemli bir olumlu güç oluşturur.
Dünya’ya yaygın olarak Kadim Bilgelik Geleneklerinde ve Modern Öğretilerde bunu açıklamaya dair bir çok disiplin mevcuttur; Tasavvuf, Tıbbı Nebi, Kabalah, Maji, Tao, QiQong, Tarot, Ayurveda, Yoga, Tantra, Gizem Kültleri-Tarikatler-Cemiyetler ve Öğretileri, Hermetizm, Ezoterik Psikoloji, Theta Healing, Thelema, Şamanizm, Vedanta, Yükselmiş Ustalar ve diğerleri. Bu öğretiler arasında önemli hakikat dayanağı olarak birbirlerini onayladıkları yerler bir merkeze doğru işaret oluşturabiliyorlar. Bu sayede Hakk Dinler içinde ortaya çıkmış Ruhsal Anlayışın içinde derinleşilmesiyle Hakk Bilgisi ve irfan olarak Kaynaktan bir akış devam edebiliyor.
Son derece faydalı bulduğum ve yaptığım eylem. Bilinçaltınızı temizliyorsunuz, kötü anıların etkilerini önce hafifletip sonra yok ediyorsunuz. Başka bir şey için değil, kendi ruhunuz kararmasın diye her kötülüğü, size yapılan her haksızlığı, riyakarlığı ve zulmü affedip temiz bir sayfa açıyorsunuz. Nefret etmeye ve kin tutmaya bile değmez çünkü. Kalbinizin kırıklarını toplamak zaman alır ama meditasyon iyi bir başlangıçtır.
her zaman yeni başlangıçlar yapılabilir. her gün yeni bir sayfa açılabilir.
Kendini dinleme,ruhu dinginleştirme,odaklanmayı artırma amaçlı yapılan beyin boşaltma,arındırma egzersizidir.genelde budistler yapar.ancak günümüzde onların elinden çıkmış dünyada bayağı yaygın hâle gelmiş ve bir çok kişi bunu yapmaktadır.
Şimdi herseyi benim kontrolüme alıyorum.
Doğayı ve zamanı benim zihninde canlandırıyorum. Zamanın içinden zarar görmeden geçiyorum.
Çünkü zaman ilaçtır.
Latince meditatio kelimesinden türetilmiş , sözcük anlamıyla birçok Batı dilinde ” derin düşünme “ anlamına gelmekte olan bir terim olup , sözlüklerde ise , ” kişinin iç huzuru , sükûnet , değişik şuur halleri elde etmesine ve öz varlığına ulaşmasına olanak veren , zihnini denetleme teknikleri ve deneyimlerine verilen ad “ olarak tanımlanır.
editasyon ve farkındalık eğitimi beyninizdeki gri maddede nöroplastil değişimlere neden olabiliyor. Harvardlı nörobilimcilerden oluşan bir grup farkındalık meditasyonunun, meditasyonu yapmaya başladıktan sadece 8 hafta sonra beyin yapısını değiştirdiğini bildirmekteler.
Bu çalışmada yer alan Dr. Sara Lazar basına yaptığı açıklamada şunları söylemekte:
Meditasyon, huzur, dinginlik ve fiziksel rahatlama ile bağdaştırılsa da, meditasyon yapanların uzun süredir söyledikleri şey; meditasyonun, gün boyu süren bilişisel ve psikolojik yararlar sağlaması.
Nörobilimciler meditasyon hakkındaki düşüncelerini test etmek için 16 kişiyi 8 haftalık farkındalık temelli stres azalması kursuna tabî tutarlar. Kurstan beklenilen, katılımcılara farkındalık, esenlik,iyilik sağlaması ve stres seviyelerini düşürmesi. Herkese, rehber eşliğinde farkındalık egzersizi (vücudu gözden geçirme, yoga ve oturarak meditasyon yapma) içeren 45 dakikalık ses kayıtları verilir ve bu kayıttakini her gün yapmaları söylenir ve günlük yaşama farkındalığı entegre etmek için onlara, yeme,yürüme, bulaşıkları yıkama, duş alama gibi günlük aktiviteler sırasında farkındalığı gayri ihtiyari nasıl uygulayacakları öğretilir. Ortalama olarak, grup meditasyonu katılımcıları, bazı çeşit farkındalık uygulamalarını yaklaşık 27 dakika yaparlar.
meditasyon2Resimde solda; meditasyon öncesi beyni ve bazı bölgelerini görüyorsunuz.Sağda ise; meditasyondan sonraki beyin ve bölgeleri.
Meditasyon eğitiminden önce ve sonrasında herkesin beyin görüntüleri Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ile taranır ve görüntülenir ve ayrıca meditasyon eğitimi almamış kontrol grubunu oluşturan kişilerin de beyin taramaları yapılır. Farkındalık kursunu tamamlayan tüm katılımcılar, farkındalık ölçülerinde, örneğin; farkındalıklı davranma ve yargılayıcı olmamama belirgin gelişmeler olduğunu rapor ederler
MRI taramalarından açığa çıkan şaşırtıcı ve etkileyici olan şey; farkındalık çalışması yapan gruplarda hipokampusun solu , arka singular korteks, temporo -parietal kavşak ve serebellumdaki gri madde konsantrasyonunda artış olduğudur. Bu beyin bölgeleri şunlarla ilgili; öğrenme, hafıza, duygu düzenlemesi ve varlık hissi ve perspektif- bakış açısı oluşturma!
Önde gelen yazarlardan olan Britta Hölzel şunları ifade ediyor:
Beyin plastisitesini, bu pratiği yaparak görmek çok büyüleyici ve böylelikle beyni değiştirmede ve aktif bir rol oynayabiliriz ve sağlığımızı, refahımızı, yaşam kalitemizi arttırabiliriz.
Sarah Lazar da şunları belirtmekte:
Bu çalışma, insanların zamanlarını sadece rahatlama ile geçirip daha iyi hissettiklerini göstermiyor.Beyin yapısındaki değişimlerin temelinde bildirilen bazı gelişmelerin yatabildiğini de gösteriyor. ek olarak http://www.youtube.com/watch?v=tE2mB6wO-DM .
Zikir çekenlerin, doğru nefes tekniklerini geliştirmede kullanması gereken, onlar için yöntem olacak bir nevi ruh asmasıdır. Sadece ruh olarak değil beden kontrolü içinde oldukça yararlı bir yöntem. Beynin boşalması ile birlikte, istemsizce sıkılan, savunma mekanizması atakta olan beden kendini olaylara karşı kontrol edilebilir bir yapıya bırakır. Cinsellik açısından ise, erkekte boşalma süresinin kontrolü ve kadına göre şekillendirilmesi, kadında hazzın kasılarak değil gevşeyerek tüm bedene yayılmasını sağlar.
buda tasvirlerinde sıkça görüldüğü üzere, meditasyon için klasik oturuş şekli bacakların çapraz olduğu, lotus pozisyonudur. fakat meditasyon da lotus oturuşunun uygulanması konusunda herhangi bir zorunluluk yoktur. sadece, tavsiye edilir. çünkü düzgün ve dik oturuş ile meditasyon yapıldığı zaman, konsantrasyon ve enerji akışının çok daha güçlü olduğu gözlenmiştir.
bizde olmaz o babacım, bizim çocuklara yemez. bütün çocukluğunu "çok yoğunlaşırsam olur gibi lan... dur bakim... ommmhhh....bi daha deneyeyim!" diye street fighter karakteri ryu'dan gördüğü "aduket" i çekmeye çalışarak geçirmiş ve başaramamış bir nesle meditasyonun faydalarını anlatamazsın, olmaz...
tanım: bizim memlekette özellikle erkek kesiminde işlemeyecek olan eylem.