bizzat bu ülkenin okullarında sıralarında oturup eğitiminden geçmiş yani yaşamış bireylerin önereceği derslerdir.
birincisi: cinsellik eğitimi olurdu tabi ilköğretim için diyorum bunu böyle bir dersi koyacaksın ki millet cinselliği pipisini gösterdiği amcasından ya da kendisini masturbasyonla tanıştıran arkadaşlarından değil okulda belli bir resmiyet altında doğru olarak öğrensin. şimdi birileri atlayacak kızların içinde nasıl olacak diye falan her şeyin bir kolayı var bu derslerde erkekler ayrı bir sınıfa toplanır çok mu zor?
ikincisi ise özgüven dersleri olurdu malesef ülkemizde çocuklara özgüven aşılamaya dair hiç bir faaliyet yok ne bileyim sınıf içi etkinliklerle hiç konuşmayan çocukların bile sınıf içinde konuşması sağlanarak bir özgüven temeli atılsa en azından boş geçen sanat tarihi derslerinden daha güzel olmaz mıydı?
-3 Derece matematikten bir tanesi. Basit, orta, ileri. Sen hukuk okuyacak adama neden türev mürev okutacaksın ki?
-Biyoloji, Doğa Bilimi, Kimya ve Fizik derslerinden en az birini alma zorunluluğu.
-En az iki yabancı dil, orta ve ileri kategorisinde. ingilizce zorunlu.
-Bilgi teorisi alma zorunluluğu. Haftada bir ders, fazla değil. Öğrencilere kutunun dışında düşünebilmeyi aşılamak gerekir. Yoksa mal bir jenerasyon ortaya çıkıyor.
-Lise için herhangi bir dersten 10000 kelimelik tez yazma. Yazamadın mı, kalıyosun.
-Yıllık 100 saat ekstra görevler almak. Birisine bir şey öğretmek, okulu temizlemek, yaşlılara yardımcı olmak.
ilköğretim çağında olan çocuklara insan sevgisini öğretebilmek için önce hayvan sevgisini öğretmek adına doğa ile ilgili bir hobi dersi koyardım. isteyen evcil hayvanını getirip arkadaşlarıyla oynayabilirdi. çocuğa her zaman matematik öğretebilirsiniz ama soyut zekası gelişirken bazı değerleri veremezseniz sonra katil olanlar çıkıyor.
eğitim sistemi bir zihniyet meselesi. gerçekleri değil de kendi yazdığınız tarihi anlatacaksanız çocuğa bilgi vermek yerine ingilizce ve bilgisayar öğretin bari dünyayı anlasın.
pazartesi: 6 ders beden eğitimi.
salı: 6 ders beden eğitimi.
çarşamba:: 6 ders beden eğitimi.
perşembe: 6 ders beden eğitimi.
cuma: 6 ders beden eğitimi.
sağlıklı beslenme ve spor dersi olabilir. beden eğitimi futbol oynama dersi olmaktan çıkmalı. adam daha kaç tane ana kas grubu var bilmeden liseden mezun oluyor. her okulda fitness salonu olmalı. hem teorik hem de pratik olarak insan vücüdu anlatılmalı.
böyle egitim sistemine nasil sokulur, böyle egitim sistemine nasil kayilir, olmaz olasi böyle egitim sistemini nasil degistirebiliriz konularinin üzerinde duran dersler.
kisacasi haftada 4 saat sorgulama, düsünce ve mantik dersleri (felsefe harici). bir de bilim (fizik, kimya, vs.) okullarda bilimi bile ezbelettiriyorlar.
Öncelikle 2 ders Türkçe koyardım.kolayından
2 ders Ahlak dersi,
1 ders doğru konuşma (diksiyon),
2 ders yaşam dersi,
1 ya da 2 ders Bilişim Teknolojisi dersi,
1 Ders temel felsefe,
6 ders beden eğitim,
1 ders okula katkı dersi
Ana Dersler olarak bunu uygun görürdüm.biraz açayım bunları:
Ahlak dersinde doğru insan olmayı öğretiriz, doğru konuşma dersinde teknikler vb. , yaşam dersinde yaşam koçluğu nasıl lamba tamir edilir örgü nasıl örülür , Pratik bilgiler vb., Bilişim Teknolojisinde bilgisayar ve bilgisayar bilimi, gelişmelerin yorumlanması vb., temel felsefede ise hayat sorgulama falan, 1 ders okula katkı olarak çöp tenizleme idareye yardım etme Okulu tanıtma vs.
Seçmeli olarak
4-8 ders alan dersi
2 ders ingilizce
Alan dersi olarak adam dil öğretmenliği yapacak ise 6 ders ingilizce 2 ders öğretmenlik dersi olabilir.
Sınav sistemi yaparsam X dersi (Sınav) diye en başta Türkçenin kolayı vardı burada akademik seviyeye geliyor. Yetenek sınavlarına önem verirdim.
Ama bu ülkede 40-50 yaşından sonra anca bakan olunduğu için bunları unuturum büyük bir ihtimal...
liseyi bilemicemde ilokulda kesinlikle seçmeli yapardım dersleri mesela sınıfları a-b-c değil de sözel sayısal ağırlıklı diye şimdi bir insan matematikten anlamıyorsa ona haftada en az 4 saat göstermen gereksiz zaten anlamıyacak.