2001 yapımı,yönetmenliğini Barry Skolnick'in,yapımcılığını guy ritchie'nin üstlendiği film. filmin başrolünde vinnie jones oynamaktadır ki kendisi zaten eski bir futbolcudur. Ayrıca filmde lock stock and two smoking barrels filminin kadrosunun çoğu oynar. Yani snatch ve lock stock'u izleyen sırf kadrosu için bile izlemelidir.
bir de aralarında bir nasıl bir bağlantı olduğunu çözemediğim the longest yard filmi vardır ki mean machine filminin aynısıdır tek fark spor dalıdır.
wimbledon' un eski kaptanı vinnie jones' un canlandırdığı mahkumun önderliğindeki mahkumların, gardiyanları futbol maçında yenerek zafere ulaşma çabasını konu edinen, zafere kaçış ile benzerlikler taşıyan film.
beklenenden öte vasat bir film.
sen koskoca vinnie jones ol, gel bu filmde adam gibi birini dövmeden filmi bitir. yok şey ben kabul edemem bunu olmamış, yakışmamış. yinede jason statham' ın psikopat rölü filmi kurtarıyor.
klasik ingiliz mantelitesinin ve hergeliğinin arz-i endam ettiği eğlenmek istediğiniz vakit
elendiren birşeyler ögrenmek istediğiniz vakit ögreten nasil bakarsiniz öyle gözüken filmdir.
oyunculuklar elbette cok güzel ve dengelidir ne kadar da maçı anlatan edi ile büdü biraz siritsa da fevkalade dengeli oyunculuk vardir ve hollywoodvari senaryoyu tatlandirmaktadir.
madness grubunun baggy trousers sarkısının da oldugu filmde doc kompozisyonuyla David Kelly dikkatleri cekmektedir.
ayrica vinnie jones'un filmde kimseyi pataklamadiği hilaftir.
neşeli bir futbol filmi.jason statham (bkz: monk) ın oldugu her sahne çok komik.guy ritchie eş seçiminde gösterdiği başarısızlığı neyse ki oyuncu seçiminde göstermiyor.
henüz girişinden içindeki guy ritchie baharatlarının kokusu gelmekte olan seyirlik, komik bir film. lock stock'tan tanıdık isimler; günümüzün steven gerard'ı şöhretinde bir oyuncunun şike yapıp hayatının kayması hatta en sonunda bir süreliğine hapishaneye düşmesi ile başlayan ve güzel bir futbol müsabakasıyla sona eren bu filmde buluşmuşlar.
jason statham'ın rolü her ne kadar küçük olsa da özgürlüğe kaçış'taki sylvester stallone kıvamında güzel olmuş diyebilirim. farkı jason babanın absürd oluşu elbette. film de yer yer özgürlüğe kaçış'ı ve oradaki pele'ye, michael caine'e dokunmuyor değil. bir hoş detay da menajer-kulüp sahibi ikilisinin yetki sınırlarına bir göndermenin yer aldığı değişiklik sahnesi. filmin ilk çevrimi the longest yard'dan ayrılan yönü ise futbol üzerine olması.
belki sadece jason statham'ın büründüğü sosyopat monk* karakteri için bile katlanılabilecek bir 108 dakika.
öte yandan, filme sinemasal anlamda bir eleştiri getirilemiyor maalesef. zira, skolnick & ritchie ikilisinin bir sinema filmi çekme dertleri de pek yokmuş gibi. daha çok aktörleri bir futbol sahasına salıvermişler ve koşun debelenin demişler sanki. yazık, halbuki şike meselesinden, cezaevinin içine battığı pisliğe, yönetim kadrosunun acizliğinden, yargı mekanizmasının absürdlüğüne kadar pekçok çözümlemeye gebe bir senaryo var ortada. ancak film, herhangi bir sosyal yahut ahlaki çözümlemeye fırsat dahi bırakmadan akıp gidiyor zaten.
neyse, statham hayranlarını daha da fazla kızdırmadan, bir tv dizisinden bozma gibi duran, neşeli bir seyirlik diyerek noktalayalım en iyisi.
midnight runaway, know you're running scared
bright lights, big city, nobody seems to care
open your eyes who's there, who's there
open your eyes, nightmare
unclean, fever dream on the high side, in the mean machine
black bomber in the night, can you take the blame
better call the fbi, better change your name
open your eyes, oh no, oh no
open your eyes, creepshow
unclean, fever dream, on the wild side in the mean machine
unclean, fever dream, take a ride mean machine
wet dream, bad scene, but we don't care the way to be
on the screen, movie queen, things ain't always
what they seem. stay clean, crazy dream
off the high side in the mean machine