açılımı mühendisler odasından gelen şikayet üzerine microsoft certified system expert olarak değiştirilen kısaltma. ancak avrupa'da engineer olarak geçerlidir. sadece türkiye'ye özgü bir durumdur (bir de kanada varmış expert olarak kabul eden)
bilişim dünyası açısından sadece bir başlangıç niteliğinde olan sertifika ve ünvandır mcse.
server mimarisi hakkında uzmanlaşmaktadır amaç kötü tarafı ise microsofta bağımlı kalınmasıdır.
sertifikasını alması her geçen sene daha da kekleşen bir eğitim programıdır.
önceleri papua yeni gineden faiş çabalarla edindiğiniz dokümanlarla çalışıp, yüzlerce dolarlık sınavlara girerken; şimdilerde microsoftun webdeki soru havuzlarına dalıp maksimum ezber minimum deneyim ile elde edebileceğiniz sertifikadır.
Paper Mcse'ler ( sadece soru ezberleyip sınava giren) ve gercek mcse'lerin farkının mülakatlarda, mülakatlarda torpil olayından dolayı en kötü ihtimalle iş başı yaptıktan sonra ortaya çıkacağı durum. Gerçekten hakkını vererek alındığında çok çok önemli olan bir sertifika. 2003 versyonu için 7 sınav gerekiyor. Ayrıca mcse'den sonra Messaging ve Securty olarak iki uzmanlık alanına ayrılır. Bir üst seviyesi Microsoft Certified Trainer'dır. Microsoft'un sistem alanındaki en üst seviye sertifikasyonudur. Genelde tek başına bir işe yaramazlar. iyi bir alt yapı şarttır.
Network ve Server yönetim uzmanlığı sertifikalarının başlangıç aşaması diyebiliriz. Eğitimleri özel kurslar ile verilir. Sertifikaları microsoftun sınav merkezlerinde online olarak yapılan, online sınavlar ile verilir. Üniversite diploması olmadan pek işinize yaramaz.