tüm dünyada tedavülde dolaşam nakit paranın değerinin (tüm dünya ülkeleri birimlerinde) sadece 35 milyar dolar olduğu düşünüldüğünde, sadece kağıt üzerinde böyle bir döviz rezervine sahip olduğumuz aşikardır.
olası bir dünya savaşında, doğal felaket halinde ise bu kağıtlara ancak kıçımızı silebiliriz.
onun için en iyi yöntem abd'nin yaptığı gibi külçe altın stoklamaktır.
mehmet şimşek'e selam olsun...
Ülkenin bütün borcunu iMFye olduğunu sanan malların yutacağı yemlerdendir.
Döviz rezervi 81 milyar dolara ulaştı, e ulaştı da elde ne var? Fabrika mı, tarım mı, hayvancılık mı, petrol, doğalgaz gibi enerji kaynakları mı? ne var?
döviz rezervinin miktarından çok, toplam döviz rezervinin kısa vadeli borçlara oranın 1(bir)den büyük olması önemlidir. bunun anlamı döviz cinsinden kısa vadeli borçların o dönemde çevrilip çevrilemeyeceğini anlamamızı sağlar.
eğer bu oran birden büyük ise, merkez bankası kısa vadeli borçları çevirebilir ve herhangi bir spekülatif hareket karşısında piyasalara elindeki döviz aracılığı ile müdahale edebilir ve var olan sistemi koruyabilir. böylelikle spekülatif hareketleri önlediği gibi borçlarını çevirmek için yüksek faiz oranlarından da kaçabilmiş olur.
aksi takdirde yani bu oranın 1(bir) den küçük olması halinde, merkez bankası kısa vadeli borçlarını çeviremez durumdadır ve borçlanmaya giderek daha yüksek faiz ödemeyle karşı karşıya kalabilir. diğer taraftan da spekülatif hareketlere maruz kalabilir. spekülatif hareketlerin sonucunda ise, döviz kurları yüksek sevilere ulaşabilir, faizler fırlayabilir, faizlerin artmasıyla yatırımlar azalabilir, üretim azalabilir, işsizlik artabilir, fiyat istikrarı ortadan kalkar, enflasyonist durumlar ortaya çıkabilir.
dış borç 266 milyar dolar mı? atılır da bu kadar atılmaz. en fazla borç imf'ye o da 5,5 milyar dolar. bir rakam verirken araştırıp da verin. zaten ülkenin toplam yurt içi hasılası 1119 milyar dolar... http://www.onyildafarkortada.com/