ülke ekonomileri, geleceği tam anlamıyla hesaplanıp öngörülemeyecek kadar kompleks sistemlerdir. ama şunu biliyoruz ki; serbest piyasa için en iyi ortam, verginin mümkün olan en düşük seviyede olduğu ortamdır. ülkemizdeki vergi oranları, dünyanın çok üstündedir. hele mazot gibi temel bir üretim etkeninde yapılacak böylesine büyük bir indirimin, ekonomiye büyüme şeklinde etki edeceği kesindir. ekonomi büyüdükçe devletin vergi geliri de artar doğal olarak. ikincisi; enerjideki böylesine bir indirim; maliyeti nedeniyle, içerde pahalı olduğundan ithal ettiğimiz ürünlere giden paranın, bu ürünler ucuzlayınca içerde kalmasını sağlayabilir. içerde kalan para da boş durmayacaktır paranın tabiatı olarak, yatırım olacak veya tüketim amaçlı kullanılacak ve vergisi alıncaktır. üçüncüsü, ülkemizdeki enerji ve ulaşım maaliyetlerinin düşmesi yabancı yatırımcıyı buraya çekebilecek bir etki yaratabilir. dördüncüsü de; mazot fiyatın dan verginin kaldırılması, yurtdışıyla arada yüksek fiyat farkı bırakmayacağından, akaryakıt kaçakçılığını bitirir. bütün bunlar ve diğer şeyler bir yana, devlet zarar edecek bile olsa, işsizliğin ve fakirliğin yüksek olduğu bu ülkede, direkt para yardımıyla veya satın almalarla değil, yalnızca vergi almayarak üreticisini desteklemelidir. kaldı ki cem uzan gereğinden yüksek faiz verdiğimizi, bu faizi indirerek kaynak yaratacağını söylüyor ki ben de bunun mantıklı olduğunu düşünüyorum. üreticiden alınan yüksek vergiyle faizci beslenmemeli.
genç parti iktidar olduğunda ertesi gün gerçekleşecektir.
koalisyon ortağı olunursa da olacaktır, zira genç parti ekonomik programının altına diğer ortaklar imza atmadıkça hiçbir şekilde bir koalisyonda yer almayacaktır.
koalisyona ekonomik programın onayını almadan girilmesinin tek ihtimali, dtp li bağımsızlar - akp koalisyonunun önünü kesmek adına olacaktır.
petrol fiyatları 2002 yılındaki varil başı 22 $ (dolar) seviyelerine gelirse hiçbir partinin ve hiçkimsenin vaadine gerek kalmadan gerçekleşecek hadisedir. uluslararası petrol anlaşmalarına göre petrolü sigortalı yani fiyat arışlarından etkilenmeyecek şekilde satın almak isterseniz. 50 $ yerine 52-54 $ gibi seviyelerden ödemeyi belli bir süre için anlaşma yaparak alabiliyorsunuz. türkiye nin k.ırak a girdi haberi bile petrol fiyatlarını değiştirebilmektedir.
2001-2007 arası ham petrol fiyatlarını gösterir tabloyu incelediğimizde:
petrol fiyatları yaklaşık neredeyse 5 yıliçerisinde 3 kat artmıştır. 2002 yılında da motorin fiyatları 1,096 ytl civarlarındadır. 2007 yılında yani günümüzde motorin fiyatları 2,2 - 2,3 ytl bandındadır.
buna göre 2007 fiyatlarını uluslararası petrol fiyatlarındaki değişime göre uyarlarsak, 2002 de 1,096 ytl. olan motorinin litre fiyatı, şu an 3,25 ytl. de olabilirdi.
şurası gerçek ki bu vaad mümkünse de (motorin üzerindeki tüm vergiler sıfırlanırsa) hazineye 13 milyar dolar civarı ek yük getireceği hesaplanmaktadır.
konunun hükümetin fiyat politikasıyla ilişkilendirilmesi ise tamamen cehalet ve bilgisizlikten kaynaklanmaktadır. çünkü bu dönemde 3 kat artan petrol fiyatlarına yaklaşık 2 katı bir fiyatlama yapıldığı görülmektedir.
iSTANBUL - Birçok siyasi partinin seçim beyannamesinde 1 YTLye indirileceği taahhüt edilen mazotun 8 Haziran tarihli pompa fiyatlarına göre rafineri çıkış fiyatı 74.7 yeni kuruş. 92.7 yeni kuruş ÖTV, 36.2 yeni kuruş KDV ve kurum paylarının da eklenmesiyle oluşan azami satış fiyatı ise 2.36 YTL
Türkiyede yıllık mazot tüketimi yaklaşık 10 milyon ton. Bunun iki buçuk milyon tonuna yakınını çiftçiler kullanıyor. Mazot tüketiminin tamamında vergi indirimi yapılması halinde yıllık maliyet 12.5 milyar YTLye ulaşacak.
Ekonomik çevrelerde maliyeti çerçevesinde mazot fiyatı tartışılırken, üreticiler, 1 YTLnin de altında bir fiyat istiyor. 54 ilde bir milyon 730 bin üyesi bulunan Pankobirlikin yönetim kurulu başkanı Recep Konuk, mazotun çiftçiye rafineri çıkış fiyatı olan 74 Yeni Kuruştan satılmasını istedi. Konuk, mazotta çiftçiye yapılacak indirimin sağlayacağı net sosyal kazancın yılda 600 milyon YTLnin üstünde olacağını savundu.
Konuk, üreticilere vergisiz mazot satışından kaynaklanacak 2 milyar YTL maliyetin Türkiyeye giren kaçak akaryakıtın önlenmesiyle karşılanabileceğini söyledi.
--spoiler--
bu aralar rte haric herkezin dilinde olan slogan. ciddi olarak olabilitesini arastirarak konusulmasi gereken slogan. ve mazot'un 1ytl olmasi dahilinde devletin vergi gelirinde yillik 50 milyar dolar gibi cuzi(!) bir rakamin ortadan kaybolmasi demek. herkez ister mazot'un 1 ytl olmasini fakat bunu gerceklestirmek kolay degil tabiki.yani bu slogan populizm'in dorugu gibi anlasilmakta. 2007 temmuz secimlerine damgasini vuran da bu slogan olmustur.
edit : avedis nickli arkadasimizin hatirlatmasi ile sadece tarim sektoru calisanlarina ait bir indirim olacak ve bu indirimin devlete yillik maliyeti 12 milyar dolar olacaktir.
edit: ozur dilenerek 12 milyar dolar degil 12 milyar ytl oldugu belirtilmektedir.
Halk arasında "Cem uzan iktidar olursa şehrazat 1 ytl olacakmış" diye söylentilere yol açan yalan cümle. Cem Uzan'a burdan güzel bi küfür sallamak lazım ama malum sözlük kuralları. küfürü bile satmaya kalkar gerçi ama neyse...
ilk önce cem uzan'ın kullandığı vaadlerden biriydi ve biz buna bsg diyorduk. şu sıralar iktidar, ana muhalefet, çocuk muhalefet kim varsa hepsinin diline dolanmış vaattir. meğer ne çok cem uzan varmış memlekette be kardeşim!
yalnız ilk bu slogan duyuldugun kimse inanmamıştı. cem uzan fox tv de bir programda çok mantıklı bir şekilde nasıl olacağını anlatmış. babam inanmış adama.
chp 2005'de yayınlanmış tarım bildirgesinde tarım mazotundan ötv'yi kaldıracaklarını söylemiştir,yani cem uzan'dan kopya çekiyor demek mantıksızdır.şu an mazot fiyatından ötv kaldırılırsa tarım mazotu fiyatı yaklaşık 1.25 ytl olacaktır, bu bile ab ülkelerinin ortalamasının üstündedir o ayrı.
önemli olan yanlız mazot değil, gübre, ilaç ve tohum olmak üzere tüm ziraat politikasının desteklenmesidir.
Mazot 1 yetele olacak!
Cem Uzan söyledi...
iktidar şakşakçıları alay etti.
Güldüler...
Olur mu hiç öyle şey filan...
Ya şimdi?
Deniz Baykal da söylüyor...
Devlet Bahçeli de söylüyor...
Mehmet Ağar da söylüyor...
"Mazot 1 yetele olacak!"
Kaldı mı sırıtan?
Hâlâ diyebilirsiniz ki...
"Hepsi iyi hoş da, vergi almadan, mazot verilir mi?"
Bence de verilmez.
Ama verilene veriliyor...
Bal gibi.
Mesela, armatörlere veriliyor.
Gemi sahibi olan dar gelirli arkadaşlar, bu iktidar sayesinde gemisini yürütürken, vergi mergi ödemiyor mazota...
Uçak filosu sahibi olan açlık sınırındaki arkadaşlar da, öyle...
Onların mazotu, malum:
Jet yakıtı... Gariban işi.
O yüzden vergi falan istenmiyor uçaklarını uçuranlardan.
E denize yok.
Havaya yok.
Tarlaya niye var, bu vergi?
N'apsın yani çiftçi, adaletli kalkınmadan faydalanmak için?
Şileple mi sürsün tarlasını?
Boeing'le mi atsın tohumunu?
Ekerken, mazot.
Sürerken, mazot.
Sularken, mazot.
Toplarken, mazot.
Taşırken, mazot.
Hayattır mazot Anadolu'da...
Hayattır.
Su ile aynı.
Üstelik...
Nedir, ÖTV denilen hadise?
Özel Tüketim Vergisi...
Özel tüketim midir buğday?
Kolye yapıp, gerdanımıza mı takıyoruz birader?
Parmağına tek taş pancar veya kulağına fındık takanı gördünüz mü siz?
Bunun neresi özel tüketim?
Mazot 1 yetele olacak...
Çünkü, yetti gari!
Ha peki, oluşacak vergi kaybını nereden telafi edebilirsin?
Yılda 41 milyar dolar faizi, elaleme şak diye öderken nereden telafi ediyorsan, oradan...
Canım kardeşim.
bu sloganı seçim vaadi olarak malum ilk olarak genç parti kullandı ama artık sanırım bir seçim koşulu olmaya gidiyor.genç partiden sonra bir diğer yaratıcı lider iş aş haydar baş bu vaadin üstüne bir şeyler ekledi ve mazotu 80 kuruş yapacağını açıkladı.daha sonrasında ise üzerinde fiyat oynamaları ile dp,chp ve mhp seçim meydanlarında bu vaadi kullanmaya başladı.
mazotun 1 ytl olması demek mazottan alınan vergiyi almamak demek.bu da vergi gelirlerinde bir düşüşü beraberinde getirir.bu düşüşü engellemek için ya başka vergiler getirilir ya da vergi oranları arttırılır.her iki koşulda da halkın üzerine ek bir yük binecektir.bir ihtimal daha var ki o da ne ek vergi getirilir ne de vergi oranlarında artışa gidilir.bu koşulda bütçe de bir açık meydana gelir ki bu da istirar bozucu bir etkendir.bunu ise yapmak istemeyecektir iktidar olan herhangi bir parti..