Türkiye şartlarında seni geri zekalı yapar. Bazıları doğuştan yetenekliyken bazıları çalışarak halledebilir, çalıştığı hâlde yapamayanlara mal demek pek doğru gelmiyor hele de başka iyi olduğu konular da varsa gereksiz bir baskı olduğunu düşünüyorum, herkes her şeyi yapabilmek zorunda değil, robot değiliz mükemmel olmaya programlanmadık.
Sabahlara kadar matematik çalışıp, sınavdan 70 80 beklerden 40 almaktır.
Evet kafam almıyordu çalışmamın tek sebebi öğretmenlerime değer vermekti. Lise 1 den sonra matematiği kasmayı bıraktım.
herkes anlayabilecek diye bir şey yok herkes de matematik de ünüversite seviyesinde olacak diye bir şey yok orta seviye bilinsin yeter. kimisi edebiyat yönünden gelişmiştir kimisi ses yönünden mesela çoğu halk ozanımız matematik bilmemektedir yeteneğe bağlı yani.
Matematik, fen ve Yabancı dil dersleri her çocuğa, her gün, çok erken yaşlarda en az iki ders saati şeklinde, ilgi ve merak uyandıran, eğlenceli ve hareketli oyunlar şeklinde verilmelidir. Okula başlamadan çok daha evvel. Motor sinir ve zihin süreçlerinin koordineli geliştiği en hızlı olduğu yaşlarda yani. Erken yaşlarda edinilen ilgi ve merak ileriki yaşlarda illaki, sabır ve azim olarak meyvelerini verecektir.
Reis benim mat lise kariyerim boyunca sakattı. Üni sınavına 3.girişim olacak artık 40 mat1 ve mat2 de 35in altına düşmüyor. Demek istediğim mat anlaşılmayacak bir şey değil sadece ciddi manada emek vermen lazım
ne demiş ünlü bilim kurulu üyesi filozof atakan falan; bir balığı ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsan o balık hayatını aptal olduğuna inanarak geçirecektir. matematik dehası olup doğru düzgün cümle kuramayan insanlar da var. herkes bildiği işi yapsa yapamayana bok atmasa kıskanmasa mükemmel bi gezegeniz yemin ederim.
Matematigin bir dil olmasindan kaynaklidir. Bildigimiz gündelik konustugumuz bir dil gibi ama konusulmayan bir dil bu. Biraz daha farkli. Ne demek istedimi biraz daha aciklamaya calisayim.
Aslinda dogar dogmaz daha ana dilimizi ögrenmeden bu dil ile karsi karsiya geliyoruz.
Isigi görüyoruz, sesleri duyuyoruz, dokundugumuz cisimlerin geometrisini ögreniyoruz.
Farkinda olmadan farkindaliklar yasiyoruz ve bu da matematikle alakali. Yani; bilmeden matematigi zaten yasiyoruz ama alisagelmislikden dolayi farkinda olmadigimiz icin bu yasadiklarimiz siradan görünüyor.
“Matematik sayilardan ibarettir“ demek en büyük yanlistir.
Matematik, fizigin; yani eski yunanca kökenli olan doga kelimesinin dilidir.
Bu dili bilmemek anlayamamak imkansizdir. Her yasayan mantikli varlik, bu dili anlar. Cünkü; bu dili dogdugunda, hatta dogmadan önce biliyor.
Cocuk, anne karninda sperm iken yumurtaya girdiginde zigotu olusturdugu anda eksponensiyel büyümeyi gerceklestiriyor.
Günlük kullandigimiz ellerimizde, parmak kemiklerinin birbirlerine olan oranlarinin faktöryel olmasi.
Simsek caktiginda sesin sonradan geldigini.
vs. vs. Gibi bir cok örnegin farkinda oldugumuzu unutmayalim.
Okullarda ögretilen gündelik matematik biraz farklidir. Bu matematik daha cok akademik dildir. Biraz daha karisik gelir. Neden mi? Cünkü; okullarda ögretilen matematik dogayi tanimlayabilmemiz icin kullandigimiz insan bulusu bir dildir.
Bu da yetmezmis gibi; üstüne ögrendigimiz anadilimizden yillar sonra ögretilmeye baslanilir.
Bircok ögrenci okul matemetigiyle ilk defa 7-8 yaslarinda karsi karsiya gelmektedir.
Eger; su an matematigi anlayamadiginizi düsünüyorsaniz. Bilin ki; üc suclu var:
1. Kendiniz. Cünkü; yeteri kadar özen gösterip üzerinde durmadiniz.
2. Aile. Cünkü; yeteri kadar sizinle ilgilenip, matematik ögrenmekten zevk almayi göstermediler.
3. Okul. Cünkü; ögrenciyi yeteneklerine göre yönlendirmiyorlar.
Şöyle bir söz vardır ; kusurlu olan müslümanlardır islam değil. Bu da tıpkı onun gibi. Matematik kusursuzdur yapamayan öğrencilerdir. Kafanız basmasa bile özel ders ve düzenli ders çalışma ile hiç bir dersiniz kötü olmaz enazından sınıfta kalmazsınız.
4+4+4 eğitim sistemiyle daha da berbatlaşan durum. ulan 5. sınıfa başlayan küçücük oyun çocuğunun kafasını soyut şeylerle doldurmaya çalışırsanız daha da anlayamaz hale gelir ve kalıcı olarak soğur.
Matematik ve geometriyi normal zekaya sahip birinin öğrenememesi mümkün değildir.
Ama normal zekaya sahip birinin matematiğin geometrinin üzerinde yeterince üzerinde yeterince durmaması, tembellik edip buna bahaneler bulması gayet mümkündür ve bu sıklıkla yaşanır.
Söylediklerine göre eskiden, "modern matematik" müfredata girmeden önce çok daha kolaymış. Bizdeki şansa bak! Bir sürü saçma sapan, hayatımda kullanmayacağım formüller ile beynim yoruldu. Onları da tam anlamadım. Matematikten, geometriden hep "0" aldım. Sonuçta ne oldu? Geçtim. Matematikten bir şey öğrenmiş mi oldum? Bırakın o "modern matematiği" o matematiği kullanacak insanlar öğrensin ya. Her şeyi bu kadar karmaşıklaştırmada birinciyiz!
...
Aynı mahallede büyüdük, aynı kızları sevdik,
Aynı kafadaydık.
Orta ikiden bıraktık, matematik ağır geliyordu,
Biz, başka havadaydık.
...
(bkz: Ah ulan rıza)