Hadi canım sende. Fizik kuralları olmasa evren olmaz. Dolayısı ile matematik olmaz. Evrenin varoluş nedeni fizik kurallarıdır. Dolayısı ile matematiğin varoluş sebebi fizikdir.
Matematik kim köpek ki. Altı üstü fizik ile kimyanın hizmetçisi. Oğlum matematik üçüncü kattayım on metre yani. Çarp bakayım kütlemi yerçekimi sabitiyle, çıkanı da onla. Bakıyım enerjim yükselmiş mi düşmüş mü.
ikisi de bilim için ve geleceğin dünyası için pek kıymetlidir. ama nedense bana fizik anlaşılması ve çözümlenmesi daha zor bir alan gibi geliyor. bu yüzden fizikten anlayan insanlara her zaman saygı duymuşumdur.
her şeyin temeli matematiktir.
buna en iyi örnek de bilim dünyasından verilebilir.
michael faraday iyi bir fizikciydi ama matematik bilmedigi için kuramlarını formüle edemedi ve bilim cevrelerince önemsenmedi.
eğer maxwell hayrına bunları matematiksel formüllerle açıklamasaydı faraday unutulup gidecekti.
konfüçyüs amcaya sormuşlar: bir ülkeyi ele geçirmek için önce ne yapardın. o da demiş ki ilk önce dilini öğrenirdim.
buradan yola çıkarak fiziği çoktan ele geçirmiş olan ve fiziğin kapsamasının imkanı bulunmayan matematiğin tokatlayacağı ve yerden yere vuracağı versusta hangi hadsiz fizik der ki.
fizik hemen hep göx önündedir ve kendia alanını kapsar. ama matematik her yana kol bacak atmış bir sarmaşıktır. örneğin edebiyatta hece ölçüsü derken heceyi sayarken bile matematik gerekirken fizik gerekmez.
fizik maddelerin daha görünür kısmıyla ilgilenir. bir makine yaparken diziğin gerekliliği su götürmez bir gerçektir. ama fizk diye kullandığımız tüm ölçüler matematiktir. ve matematiğin alt dalı olan geometri de yine fiziğin eli kolu saydıklarımızdandır. ikisi de olmazsa olmazdır ama tek farkla: fizik olmazsa şpekil ve gelişme;matematik olmazsa hiçbirşey olmaz.
ve düşündürücü şekilde sözelide araya katacağım:
“Matematik, sibernetik, fizik, müzik, tüm bunlar, eninde sonunda, sadece, insanlar şiir okumayı öğrensinler
ve anlasınlar diye gereklidir.”
Matematiği toplamadan ibaret sananlar varmış ya la, herkes yaparmış.
Matematiğin alacağı versustur, matematik olmadan fiziğin ne kadarı olurdu bi düşünün. Matematik fiziğin dilidir.
evrenin dilinin matematik olduğunu söyleyen birçok fizikçi vardır. birçok temel teoriyi, a priori olarak yalnızca matematiği kullanarak çıkaran fizikçilere şahit olduk. fakat, bu teorilerin kabul edilebilirliği, onların deneyden gelen verilerle desteklenmesinde yatıyordu. matematiksel denklemlerle gösterilen bir teorinin doğruluğu veya yanlışlığı için deneye ihtiyacımız var yani.
gödel matematiğin evren hakkında söyleyebileceklerinin sınırlı olduğunu söylüyordu. aksiyomatik sistemde bir önermenin hem doğru hem yanlış olduğunu kanıtlayabileceğimizi iddia etmişti. o halde yalnızca matematiksel denklemlere,kendi sistemi içinde güven duymamızın bir anlamı kalmamıştır. matematik tek başına yeterli değildir, ancak fizik veya diğer bilimlerin matematiği kullanmadan iş görebilmesi de mümkün değildir.