Geometride ki nicelikleri belirtmek için kullanılan terimler bütünü matematiktir. Matematiği anlamlandırmak için çizilen çizgiler bütünü geometridir. Bunlardan hiç anlamayan insan, edebiyatla, müzikle, sanatla, tiyatro ile ilgileniyordur. Matematik ve geometri arasında hiçbir farklılık olmadığını bilen insandır. Sözel zekası sayısal zekasından çok yüksektir. Hayata bakış açısı , matematik ve geometriden anlayan insandan farklı olabilir.
genellikle okul dersleri bir sonuç veriyor gözükmekle birlikte, zaman içerisinde problem çözme mantığını öğrenmek yerine taktiğini ezberleyenlerin de aralarına katılacağı insan türüdür.
insan beyni hesap konusunda tahmin ettiğinizden daha gelişmiştir; bazen hiç eğitimi olmayan insanlara bile, örneğin bir alanda yer alan nesne sayısını sorduğunuzda kısa bakarak size birebir sonuca çok yakın bir sayı verebilir. Bunun gelişmesi gerektiğini düşünüyorum, özellikle Excel isimli program, olmadı hesap makinesi ile akıldan hızlı yapılmayan işlemleri yapmak olasıdır. Ama esas zor olan, beyni güncel hayatta karar verilmesi gereken bir konuyu denkleme dönüştürebilecek şekilde eğitebilmektir diye düşünüyorum.
kolay mı değil, ama önemli işler başarabilecek insanlar veya büyük yöneticilerin görünen en kilit özelliklerinden birisi, öngörülemeyen veya belirsiz durumlarda karar alabilme becerisidir. böyle bir kararı oluşturmak da ancak belirttiğim gibi bir durumu doğru denklem üzerine oturtarak çözmekten geçer. Yoksa çok ileri matematik gerektiren bir işiniz yoksa basit bir bütçeyi veya stoğu dört işlemle tutmak bile çok kolay olmayabiliyor. Ha, ben becerebiliyor muyum derseniz; çok iddialı değilim, kendimi %10-20 seviyesinde etkili görüyorum.
birinin 1 saatte anladığı konuyu başkası 3 saatte anlayabilir.
kuzenim bile çok zeki insan olmamasına rağmen azimle çalışarak ytü inşaat müh. kazandığına şahit oldum.
sözel üniversite okur okuyabilirse. hayır o değil sözel bazı bölümlerde bile matematik ve istatistik falan var ya la. hadi sen kazandın diyelim onu nasıl bitireceksin.
Henüz karşılaşmadığım insan. Her şekilde kullanılıyor çünkü. Tıp okumuş bir adamın abi ben roma hukukundan hiç anlamıyorum demesi gibi bir şey bu. Zekiyi, gerizekiyi ortaya koymaz yani.
isterse anlayabilecek insandır. Bir insan sadece sayısal zekadır ya da sadece sözel zekadır diye bir şey yok. Sadece insan beynin bir lobu daha çok çalıştığı için gelişmiştir. Bu doğuştan da olabilir ama insan isterse beynin diğer lobunu da geliştirebilir. Yani cidden salak değilseniz yaparsınız.
Einstein, bir fizikçiydi ve herkesin düşündüğü gibi sadece beyninin sol lobunu mu kullanıyordu? tabii ki hayır. Einstein, bir günde yüzlerce hayal kurduğunu, bunların genelinde ise uzaya çıkıp ayın etrafında gezdiğini söylemiş. Hayalgücü...yani beynin sağ lobu. Şuan adını hatırlamadığım bir deha ise hayatta gerçekten başarıya ulaşan insanların ya da tarihe geçmiş her dahinin beyninin iki lobunu da üst düzeyde ve eşit kullandığını söylemiş.
Önemli olan sayısal zeka yada sözel zeka olmak değil. iş ikisini de iyi kullanmaktan geçiyor. Yani bahsettiğimiz bu kişi, yaratıcılıktan, görsellikten vs. uzak olan beyninin ve sol lobu baskın olan insan ne kadar kaybediyorsa, oda o kadar kaybediyor aynı şekilde. (bkz: çoklu zeka kuramı)