efenim iki adam balonda gitmektedirler; ve bi sıkıntı bir dert olur, mecburi iniş zorunda kalırlar. ama bu arada tabii yollarını yönlerini de kaybetmişlerdir.
üçüncü bir adam görürler ve sorarlar:
1: hacı biz nerdeyiz hacı? elini ayağını öpelim, önüne sultan sofraları serelim yardım et
adam biraz düşünür cevaplar:
balonun içindesiniz!
balondaki adamlardan biri diğerine: "abi bak abi, dediydi dersin, bu arkadaş kesin matematikçi..."
"nerden bildin?"
"1. cevap vermeden önce çok düşündü.
2. çok doğru bir laf etti.
3. dediği hiç bir işimize yaramaz.!"
insanın hayatını baştan aşağıya değiştirebilen, sürekli kullandığında insanın zihnini açan, hayata uygulanabildiğinde de birçok faydası görülebilen bir bilimdir.
Eğer hayatına farklı perpektif katmak isteyen ve hayatı genellemek yerine istisnalar üzerinde yoğunlaşıp ufkunu genişletmek isteyenler varsa, yazının devamını kesinlikle okumalılar eğer yoksa hiç denememeleri en hayırlısıdır.
Matematik öğrenmek bir istanbul'un Fethi 1453 tarzı bir vermez, matematik size bir düşünce yapısı kazandırır, hayatı yorumlama anlama kabiliyetinizi arttırır.
Ayrıca felsefeyi de harflerle matematik yapma etkinliği gibi görebiliriz.Sanki felsefe matematiğin hayata adapte olmuş şeklidir.Zaten bu yüzden filozoflar aynı zamanda çok iyi matematik bilgisine sahip insanlar olmuşlardır.Ayrıca bazı üniversitelerin felsefe bölümlerinde 'geometri felsefesi , matematik felsefesi' dersleri de vardır.
Günümüzde ise çoğu öğrenciye matematik zor gelmektedir.Çünkü bu bilim beyinlerini zorlatmakta ve ağrıtmaktadır.Gelişen teknoloji ile televizyon ve bilgisayarla uykuya yatırılmış beyinler , matematik ile uyandırılmalıdır.
'Matematik bir beyin cimnastiğidir.' sözü kimilerine çok anlamsız gelebilir, aslında çok mantıklıdır.
Örneğin;
bir spor merkezine gidiyorsunuz ve vücut çalışıyorsunuz.Vücudunuz geliştirmek için bir sürü alet kullanıyorsunuz.Ve özellikle ilk gün her tarafınız ağrıyor.insanlar buradaki ağrıyı hemen vücuttaki kasların çıkmasına yoruyarlar.Doğru da yapıyorlar.
Peki o zaman matematik çalışırken beyindeki o zorlanmaya neden tahammül edemiyorlar ve hemen kitabı fırlatıp 'başım çok kötü' diyorlar.
Sonuç ise basit.insanlar gözle görebildikleri gelişmelere , yani görselliğe oynamayı daha çok seviyorlar.Spora gittikten 2 hafta sonra bi aynaya bakıp' vaay vücudum gelişmiş' diyebilirsin.
Fakat 2 hafta matematik çalıştıktan aynanın karşısına geçip beynini açabilip bakabilme gibi bir şansın yok.Bunu ancak ve ancak zamanla anlayabilirsiniz.Şu anki nesil de beklemeyi pek sevmediği için, matematikten uzaklaşıyor.
ve sonunda da 'matematik hayatın her alanında gereklidir' şeklinde başlık açanlar çıkıyor.
kimine göre doğru, kimine göre yanlış olan önermedir. o halde önerme değildir. belki de doğrudur. yanlış olma ihtimali de vardır. o halde paradoks mudur? belki de sadece bir cümledir. analiz-cebir veya topoloji gibi konular hayatta pek gerekli değilse de, aritmetik ya da dört işlem konularını bilmekte yarar vardır.