Uyumadan önce iyi geceler dileklerimi sunduğum filozof. varlık ve zaman'dan birkaç sayfa okuyup bugün de konuştum seninle uykudan evvel. Baktığın yerde olmayı dilerdim. Bu gece yokluğunu Hölderlin'den bir kısım ile anıyorum. Sen seversin.
"Yok şimdi, beni yetiştiren, doyuran;
Yok şimdi o genç dünya,
'Bu, bir zamanlar yeri, göğü dolduran bağır,
Ölü ve cılız bir anızlık gibi;'
Ah! Bahar benim derdimi okuyor
Hâlâ eskisi gibi, şen, teselli edici bir türkü...
Ama yok artık hayatımın sabahı,
Kalbimin baharı soldu benim."
varlık ve zaman adlı fırtınalar koparan eseriyle varoluşçu akımın yapı taşlarından biri olarak anılmaya başlandı.
yıllar sonra gelen edit: muhabir edasıyla haydeger entrysi girdiğim için gözlerim yaşardı. ortama son derece hakim, kendisinin editörüymüşüm edası ise çok iddialı gerçekten.
- varlık ve zaman
- metafiziğe giriş
- düşünmek ne demektir?
- Zaman ve Varlık Üzerine
- Nedir Bu Felsefe?,
- Hümanizmin Özü
- Metafizik Nedir?
- Tekniğe ilişkin Soruşturma
- Bilim Üzerine Iki Ders
- Zaman Kavramı
Martin heidegger, felsefenin uzun zamandır yalnızca metafizik ve ontoteoloji olarak varlığını sürdüren bir faaliyet olduğunu, bu yüzden özünden uzaklaştığını, bilimler içerisinde çözünüp gideceğini/gittiğini söyler. Ama düşünme yoluna devam eder.
Kendisini hocası Husserl'in fenomenolojik geleneğinde gören büyük alman filozofu. Postmodernizm, varoluşçuluk da kendisine yakıştırılmaktadır. ancak heidegger varoluşçu olmadığını, fransızların kendisini yanlış anladığını savunur.
En meşhur eseri "varlık ve zaman" dır.Felsefeye en önemli katkısı metafizik tartışmasına getirdiği yeni bakış açısı ( zira kendisi dışındaki bütün filozofları, kısmen kendisini bile metafizikçi kabul eder, ampirik felsefeyi de metafizik olarak yorumlar ) ve Varlık üzeine yaptığı değerlendirmelerdir. Daha sonra gadamer ve derrida sebebiyle dil felsefesine indirgenen bir hal almış olsa da heidegger aslında bir ontoloji ve epistemoloji filozofudur.
"varlığı var olana indirgediniz" onun felsefesini en iyi açıklayan cümlesidir.bunun dışında zor anlaşılır bir üslup kullandığı ve felsefe tarihini geldiği noktadan daha ileriye taşıdığını kabul etmek gerekir.
Varolan neden vardır ve daha ziyade hiçlik değil sorusunun sahibi. ingilizceden çeviri gibi kulağı tırmalıyor. ingilizcesi şuna yakın: why is there something rather than nothing? Bak bu soruyu böyle okuduğumda anlayabiliyorum. Ama Türkçesi çok kötü. Something denildiğinde varolanın varlığı ile varolanlar birbirine karışmıyor bende. Cevabı üzerinde düşünmedim.