şirincede kaldığım butik otelin kaldığım odasının adıydı merak ederek romanını okumuştum. dümdüz bir adamdır bence çok bir numarası yok ama yinede merak ederek okumanızı umarım.
hayat sorgularan pasajları var.
2 kere okuduğum ve büyük keyif aldığım bir kitap. hatta bir dönem, kapağını kesip masamın üstüne yapıştırmıştım. öyle severim martin eden'i. hatta kütüphanede dolaşırken Kafkaokur dergisinin ocak 2025 sayısında gördüm. okurken tekrar etkilendim. o derece severim kendisini. bireyciliğine hastayım. martin eden, sevdiğimiz bir ağabeyimizdi. adabı giyinmeyi çok iyi bilirdi.
" Kendisi ve yakınları arasında uzanan korkunç entelektüel uçurum karşısında afallamıştı. bu uçurumu hiçbir zaman aşamaz, onlara kendi pozisyonunu sosyalizme kıyasla nietzsche'ci pozisyonunu anlatamazdı. "
Martin adlı kaba ve eğitimsiz bir denizcinin Ruth adlı üst sınıftan zengin ve eğitimli bir kızla tanışıp ona aşık oluşunu, onu tavlama, onunla sevgili olma, onunla nişanlanma ve bu sırada kendisini geliştirip eğitimli bir yazar olma sürecini anlatıyor.
" Martin, bu adamla arasındaki okuduğu kitapların yapmış olduğu Uçurumu biliyordu ama bu Uçurumu aşmakta hiçbir güçlük çekmedi. tüm hayatını işçi sınıfının dünyasında geçirmişti ve emek Yoldaşlığı onun ikinci doğasıydı. "
" O her zaman kafasındaki düşüncelerle gizli bir yaşam sürmüş olduğunu anımsadı. bu düşünceleri paylaşabilecek ve onu anlayabilecek yetenekte ne bir kadın ne de bir erkek bulabilmişti. denediği zamanlar olmuştu Ama yalnızca dinleyenlerin kafası karışmıştı. "
" Okuduğu bir sürü kitap huzursuzluğunu arttırmaktan başka bir işe yaramadı. Her kitabın her sayfası bilgi ülkesine bir gözetleme deliğiydi. Okudukları açlığını besledi ve daha da arttırdı. Aynı zamanda, nereden başlayacağını bilmiyor ve sürekli olarak hazırlıksızlığının acısını çekiyordu. "