almanya başbakanı bizim yollarımız 6 şeritli diye heryerde hava atmaya kalksa bunu seçim malzemesi olarak kullansa millet götüyle güler, şaşırmış mı lan bu der. işte sıkıntı burda başlıyor zaten tamam iyidir güzeldir olması gerekiyordur da sen zaten yapılması gerekli olan bişeyi yaptın. 20-30 sene önceki hükumetteki adamlara bok atılcaksa o zaman ki teknolojinin yetersiz olunduğu bilinmeli kaldı ki öyle bi teknoloji olsa bile böyle bişeye gerek kalmazdı çünkü trafik problem i yoktu.
Evet almanya'nın yolları 6 şeritli ve hiçbi sıkıntı yok oylar Merkel'e anasını satıyım.
ulu hakan göksultan abdülhamit hanın hayal ettiği ve ilk projelerini çizdirdiği, türkiye cumhuriyetinin halkın içinden ilk cumhurbaşkanı abdullah gül, büyük usta modern türkiyenin kurucusu recep tayyip erdoğan, azerbeycan cumhurbaşkanı, japonya başbakanının katılımıyla Cumhuriyetimizin 90.yıl dönümü olan 29 Ekim 2013 te hizmete açılacak Asrın projesi 150 yıllık rüya ve bundan sonrası için övünülecek bir abide.
Biz nasıl sultan abdülhamiti rahmetle ve övünçle anıyorsak evlatlarımızda ilerde bizleri öyle anacaktır.
4 sene istanbulda yaşamış sıradan bir vatandaş olarak benim bile hayalim olan proje. aynı zamanda da gerçekleşmiş olan proje. aksi ispat olunana kadar benim gözümde gayet de müthiş bir projedir bu. ama insanların verdikleri tepkilerle ilgili bir kaç sıkıntım var.
1. özellikle hükümet muhalifi kafasıyla bu projeyi eleştirmek yanlış. evet bu proje bir akp projesidir, daha doğrusu akp döneminde gerçekleştirilmiştir. ama sırf bu yüzden böyle büyük ve önemli bir projeyi eleştirirseniz, o zaman siz de sizin gibi olmayan insanların övgüsüne asla mazhar olamazsınız. benim sırf bu proje yüzünden başbakana sevgim artmadı, ya da eleştirilerim de bir değişiklik olmadı. çünkü eleştirdiğim noktalarda başbakanın olumlu yönde değişime girdiğini düşünmüyorum. ama öte yandan, ileride erdoğanı hatırlarken kesinlikle artı hanesine yazacağım şeylerden birisi olacak marmaray.
2. akp taraftarlarının bu projeye daha fazla sahip çıkması gayet de anlaşılabilir bir durum. ama başbakanı eleştiren onun yaptırdığı marmaraya da binmesin demek, en hafif tabirle dangalaklıktır. bu proje her ne kadar erdoğanın büyük gayretleri ve liderliği sayesinde gerçekleştirlmişse de başbakanın cebinden çıkan paralarla yapılmamıştır. hatta bu işin rant kısmını düşünürseniz eğer, belki başbakan ve onun yakın çevresi bu proje ve onun dolaylı etkileri sayesinde biraz daha ihya olmuş bile olabilir. dolayısıyla hiç kimsenin hiç kimseye "sen buna binemezsin" deme hakkı bulunmuyor.
3. aslında bütün maddelerin özeti şu: böyle bir projeyi değerlendirirken gereğinden fazla ideolojik bakmayın. çünkü film burada kopuyor zaten. şu anda marmarayla ilgili pek çok eleştiri var misal. bu eleştirilerin hepsine chapeci bunnar, hiç bir şeyi beğenmezler diye yaklaşmamak lazım. sonuçta bu kadar büyük bir projenin mutlaka eksikleri ve hataları vardır. bazı uzmanların bunu dile getirmesinde hiç bir sakınca yok. öte yandan, istanbulda yaşayan normal vatandaşlar bu projeye çok olumlu tepkiler gösterebilirler. normaldir. bunu da makarnaya, kömüre bağlamanın anlamsızlığından söz etmeye gerek var mı?
daha fazla uzatmayayım. netice itibariyle oldukça önemli bir projedir marmaray. avrupanın en önemli şehirlerinden olan istanbulu bir kat daha güzelleştirmiştir.
proje yüklenicisi Taisei' nin japon televizyonları için hazırlamış olduğu reklam: http://t.co/E26ltjE3Ba
bizde yayınlanan reklam yanında sönük kalmıştır.
her halükarda istanbul'un kilit trafiğine ilaç gibi gelecektir. fakat zaten kazlıçeşme'den itibaren yer altından metro usulü gideceği söylenen bir proje planlanıyorsa güzergahın tekrar şekillenebileceği aşikardır. bahse konu banliyö hatlarının yapıldığı esnada istanbul tamamen şehrin güney kıyılarına konuşlanmışken son yıllarda şehrin artık kuzeye kaymış olduğu bariz bir gerçektir. dolayısıyla marmaray hattı tam verimli olmayacaktır. bu nedenle bu denli büyük bir yatırım yapılırken sadece yenileme değil aynı zamanda optimizasyon da yapılmalıdır.
istanbul'un en çok hangi bölgelerinin böylesine uzun bir raylı sisteme ihtiyacı olduğu analiz edilerek güzergah ona göre revize edilerek yapılması çok daha uygun olurdu.
eleştirilerin yanında şayet istanbul metrosu ve aksaray havalimanı metrosu daha önce belirtildiği şekilde yenikapı'ya kadar uzatılıp burası aktarma merkezi olursa verim ve projenin başarı düzeyi artacaktır. yenikapı'da oluşturulacak aktarma merkezinin başarının diğer nedeni ido yenikapı iskelesi'dir. ama öncelikle şu istanbul metrosu'nda taksim'den şişhane'ye gidebilmek için araç değiştirme olayı çözülmeli. zaten sürekli koşuşturma ile geçen yaşantımızda bir metrodan inip diğerine yürüyerek ve o metronun kalkmasını bekleyerek dakikalarımızı kaybetmemeliyiz.
çok fazla diğer sistemlere girmek istemiyor olsam da aksaray havalimanı metrosunun havalimanı veya yenibosna'dan* sefaköy-cennet aksında uzatılması akabinde küçükçekmece'de marmaray'a entegre edilmesi de büyük kolaylık sağlar. daha sonra beylikdüzü'nden avcılar'ı kat ederek gelebilecek muhtemel metro istasyonu da küçükçekmece'de aktarma bölgesine katılabilir.
çok fazla diğer konulara girmeden söylemek istediğim diğer bir nokta da yıllardır yapılan bu çalışmalar esnasında sadece 5 durağın işletmeye açılıyor olmasıdır. açıkçası diyecek bir şey bulamıyorum bu konuda. yapılan bunca reklam sadece 5 durak için mi? bu kadar zaman hattın geri kalanı neden yenilenemedi? bu açılışın hattın tamamı veya önemli bir kısmının 29 ekim 2013'te hazır olacak şekilde neden daha önce başlanmadı yenilenme işlemine?
dediğim gibi her halükarda trafiği rahatlatacaktır. fakat yapılmışken daha iyisi yapılabilir miydi? evet yapılabilirdi. ama bunu eksik olarak görmeyelim dediğim gibi başka sistemlerle entegre edilirse başar sağlanabilir. yalnız entegrasyon yapılırken dikkat edilmesi gereken hususların belki de en önemlisi yürüme mesafesi minimize edilmesidir. kadıköy kartal metrosu'nun metrobüse aktarma merkezi olan ünalan-uzunçayır koşu parkuru şeklinde olmamalı entegrasyon. başka da bir şey demiyorum.
okuyanların gözlerinden öperim. okumayanlar da okusunlar bir zahmet. *