şu sıralar bütünlemenin geri gelmesi için çabalamaya başlamış olan fakültedir. yaz okulu için kredi başına 1. öğretimlerden 40 tl, 2. öğretimlerden 80 tl alarak öğrencileri feci bir tablo ile karşı karşıya bırakan okula karşı hafif bir uğultu dönemi yaşanmakta. sonucu merakla beklemekte, bütünleme için destek vermekteyim.
başlatılan hareketlenme üniversitenin tüm bölümleri için geçerli olup öncelikle hukuk fakültesinde başlatılmış olması manidar ve gayet harekete geçirici gelmektedir. hadi hayırlısı.
zaten az olan sosyal hayatın, hareketliliğin vize ve final zamanlarında "sıfır" a indiği, ömrümü yiyen, 2 senede saçıma aklar düşüren fakültem. eski alman hastanesi ve haydarpaşa lisesi olan binaya her girişinde insan kendini bir bok zannediyor; ama aslında mühim olan bina değil, o dersleri geçmek tabii. çok kaliteli hocalara sahip bir fakültedir aynı zamanda. türkiye' deki en iyi 3. hukuk fakültesidir kanımca.
(bkz: ibrahim kaboglu)
(bkz: cevdet yavuz)
boğaz manzaralı sınıflarda ders işleyeceğimizi düşünerekten heyecanla gittiğim fakat hayal kırıklığına uğradığım okuldur. ayrıca son yıllarda artırılan hukuk fakültesi kontenjanlarından nasibini almış sınav dönemlerinde koridorlarında adım atılacak yer bulunamayan memelketimin güzide(!) hukuk fakültelerinden biridir.
öss'yi başarı ile atlatmış olan birçok eşit ağırlıkçı kardeşimizin, üniversite rehberlik dergilerinde 107 yıllık kampüs binasını görüp, burasının pek muntazam bir ilim irfan yuvası olduğunu sanarak oltaya gelmelerine sebep olan fakülte.
"aman tanrım ne güzel yerde okuyosun ", " ay çok güzel binanız var" gibi tepkilerle karşılaştıgım ama hayatımın en güzel 4 senesini birsürü sapın yanında geçirmek zorunda olduğum yarı açık hapishane.
okul özellikle çirkin kızlar tarafından tercih ediliyor. ayrıca 10.00-12.00, 14.00-16.00 şeklinde borsayı anımsatan şekilde çalışan transkript için en az 3 dilekçe verildikten sonra 3 hafta dan az olmamak şartıyla sizi bekleten bi öğrenci işleri mevcut.
okulda öğrenciler için bir iyilik yapılmış ve devam zorunluluğu kaldırılmış fakat bir sınıf mevcudunun 225 ile 300 arasında degiştiği birsürü anfinin olduğu yerde sadece 100 kişi alabilecek bir kantin mevcut. bu da insanın derse girmemekten başka yapabileceği birşey kalmamasını sağlıyor.
öğrenci yakmayı cok seven bir idaresi olan, finalde geçemeyen bütünlemede hiç geçemesin diyen bir zihniyete sahip, anfi ve kütüphaneleri ise mantalitesine inat şahane olan fakülte.
türkiye'de öğretim görevlisi sıkıntısı çekmeyen, dünyadaki tek hukuk fakültesiymiş gibi en kazık sınavları hazırlayan hocaları bünyesinde barındıran, rahatlıkla birbirinin çocukluğuna inebilecek kapasitede öğrenciler yetiştiren, sınav döneminde insan görünümlü zombilerin arttığı, asosyal yapılaşmasıyla sosyalleri kendisine hayran bırakan, ne biçim bir eğitim sistemine sahip olduğunu hala anlayamadığımız eğitim kampı.
hukuk kazanmış olmanın * mutluluğunu yaşarken, pişmanlığın dibine vurmaktaki sebep unsuru. '08-'09 öğrenim yılı itibariyle, yıllık sistemden dönemlik sisteme geçilmiştir. bütünleme yok, yaz okulu yok. nasıl biteceği konusunda ciddi kuşkularımın olduğu, yine de ne olursa olsun * sayesinde hukukçu olabildiğim ya da olabileceğim için garip bi bağlılık hissettiğim, canımın içi okulum.
ders programını değiştirerek insanın hayatının nasıl allak bullak edilebileceğinin kanıtıdır kendileri.
4.sınıf dersi tutulup 1.sınıf dersi yapılır. bunun gibi birçok derste aynı muameleye tabii oldular belirtmeden edemeyeceğim. bu 4.sınıftan 1.sınıfa indirilen ders yeni gelen 1.sınıflara başlatılmak yerine tüm sınıflara gösterilir.
niye?
piskopatlığın dibine vurdu kendileri o yüzden. kendileri derken okulu diyorum canım.
sonra bununla yetinmedi kendileri. 10 tane dersin yeri değişince olayın boku çıktı. ders programları gibi sınav programlarıda altüst oldu. alttan iki dersi olan biri olarak tam 16 sınava girdim. yani daha 2 adet var.
millet okulu bitirdi finallerine girdi. finaller açıklandı yaz okulu başladı. yaz okulunun ilk vizeleride yapıldı. ama biz ne yapıyoruz? tam bir buçuk aydır finallere giriyoruz.
okulum benim sağolsun sınavları benim için bir yaşam biçimi haline getirdi. maaşallah nazar değmesin 4 günde bir sınava giriyorum gibi birşey. dedim ya yaşam biçimi diye; yazın tutup 4 güne bir sınav koysalar kazımaz artık beni.
ciddi anlamda hayata hazırlıyorlar vallahi bak.
artık bir kamburum var.
teşekkürü borç bilirim.
geçen gün hususi olarak finaller başlamadan bir gün evvel aldığım nescafe kavanozuna baktım 1/3'ü kalmış. kavanozdanda ortalama 100 fincan çıktığını düşünürsek vay benim halime.
bünyesinde okumaya çalışan arkadaşların bol bol romalılara, sezara, brutusle sezarın arasındaki hukuka* sövdüğü bölümdür. ayrıca aynı arkadaşların ders seçimi için koridorlarda sabahladıkları da görülmüştür.
(bkz: böyle aşkın ızdırabını)
vize sınav takviminin açıklanmasıyla bu yıl son sınıf öğrencilerinden o kadar erken ayrılmayı istemediğini düşündüren ama öğrencilerin ayrılmak isteyeceğini düşünemeyen okul.
vize takvimi açıklandığında insanın beyninden aşağıya kaynar suların anında inmesini sağlayan, son sınıf olmanın verdiği gerginliğin kat sayısını daha bir arttıran ve uykusuz gecelere gebe bekleyişlerle insanları çileden çıkartacak , haftaiçi-sonu ayrımını bırakmayan fakültedir.
2007-2008 eğitim öğretim yılı yeni ders programıyla öğrencilerini şok eden, birinci eğitimlerin artık akşamcı ,ikinci eğitimlerin de sabahçı olmasına, aslında bir bakıma birinci ikinci eğitim ayrımının ortadan kalkmasına neden olmuş, sinirleri harap eden okul.*
iki gündür şık giyimli erkek ve dişiler tarafından istilaya uğramış bünye. sözkonusu mahşeri kalabalığın sebebi özel hukuk yüksek lisans mülakatlarıdır. mülakatları iki günde tamamlayamamışlar; zira 60 kişilik kontenjan olmasına rağmen 300'e yakın öğrenci başvurmuş. bunun nedeni ise istanbul üniversitesi'nin aksine marmara'nın yüksek lisans başvurusunda önkayıt ücreti almaması olarak gösterilmekte. kontenjan-katılımcı sayısı arasındaki bu uçurum sebebiyle mülakatın ne derece belirleyici olduğunu söylemeye gerek yok sanırım...
öğrencilerinin ve mezunlarının marmarahukuk. niceboard adlı forumda buluştukları ve bilgi paylaşımında bulundukları okul.ders içerikleri ve okulla ilgili bilgiler,okul fotoğrafları,ders notlarına da ulaşılabilir. aynı zamanda öğretim üyelerinin tanıtımı bölümüyle beraber,yeni kazanan öğrencilerin de eski öğrencilerle tanıştığı ,unutulmayanlar adlı köşede de anıların yazıldığı yeni ve başarılı bir oluşuma sahiptir.
okula kayıt için geldiğimde yetkili kişinin bana ''niye istanbul hukuk yazmadın?''diye sorduğu fakültem.
olay şöyle cereyan etti:
ilk gün heyecanıyla tüm dosyalarım hazır ve nazır kayıt işlemlerini yapmak üzere -daha sonra öğrenci işlerinde çalıştığını gördüğüm- görevlinin önüne geldim. diplomama baktı, öss sonuç belgeme baktı:
-niye istanbul hukuk seçmedin?
-(içimden: sanane, dışımdansa)efendim?
-istanbul hukuk diyorum, onu seçebilirdin.
-ee şey ama istanbul hukukun hocaları başka üniversitelere gitmiş. falan filan.
-kim marmara hukuk tavsiye etti?
-ee şey dersanem.
-hata yapmışsın.
-bir çift ağlamaklı gözle bakış.
okulun ilk günü, daha kayıt günü bir çaylağın saf ve temiz duygularıyla oynanmıştır. ama geçen zaman o görevlinin hatalı olduğunu göstermiş, bu bünye yaptığının hata olmadığını görmüştür.
bünyesinde barındırdığı kaliteli ve değerli hocalarıyla (istisnalar kaideyi bozmaz), bulunduğu mekanın (haydarpaşa kampusu) enfes görünümüyle, ülkemizdeki en iyi hukuk fakültelerindendir.
final dönemi 1 ay sürdüğü için insana kan kusturan fakültedir. belki sınavların aralıklı olması iyidir hoştur fakat haziran ayında dünyaya küstürür insanı.
iq seviyeniz cok dusuk de olsa, derslerle alakanız dahi olmasa en kotu ihtimalle 5 - 6 sene icinde mezun olabileceginiz hukuk fakultesi.
(bkz: eski kız arkadasin mezun oldugu fakulteye sovmek)
haydarpaşa kampüsünde yer alan ,4 yıllık bir okul olmasına rağmen,4 yılda bitirebilen öğrenci sayısının çok az olduğu ,öğrenci işlerinin kapısında öğrenciler giremez yazısının asılı olduğu ,hocaların gayet tecrübeli olduğu,sınavdan çıkan öğrencinin sınav süperdi kesin 50 nin üstünde alırım diye düşünmesine rağmen düşüncelerinde yanılma ihtimalinin çok yüksek olduğu,öğrenci hayatının ise çok da üniversite gençliği kıvamında olduğunu hissettirememiş ,ömür törpüsü kurum.
dışarıdan kolay kolay kimsenin giremediği, girenin ise 4 yılda çıkamadığı içeride 6 yıl kalarak tecrübeli avukat olarak mezun olanların çok olduğu fakültedir.