akıllara bütün sene boyunca yemeden içmeden ders çalışmış, devasa bir eşit ağırlık puanı yakalamış ve tatile ihtiyaç duyan birini getiren, kaliteli üniversitenin kaliteli bölümü.
aldığım duyumlara göre son 6 yılın açık ara şampiyonu gazi hukuku hakimlik-savcılık sınavında geçmiş fakülte. ya da bizim mezunlar sabah kalkamadılar sınava falan bilemiyorum. *
istanbul üniversitesi hukuk fakültesi'ni son yıllarda yakalayıp kısmen geçtiğini düşündüğüm, 9 eylül ve anadolu üniversitesi hukuk fakültesi'ni üst üste koyup sikebilecek kalibreye, hocalara, kampüse ve öğrencilere sahip olan fakülte.
ayrıca bina osmanlı zamanında tıbbiye mektebi, cumhuriyetle beraber haydarpaşa lisesi olarak kullanılmış ve daha sonra marmara üniversitesi'nin kullanımına verilmiştir.
bu okulu eleştiren istanbullu kardeşlerimize de bütlerinin bütleriyle oluşturulmuş harikulade eğitim sistemleri ile mutluluklar dilerim. ya hu bir dönemde 5 ders veriyorsunuz, bir de onları geçemeyip bütün bütünün bütünün ebesi diye bir harikaya imza atıyorsunuz, sonra okul okuyorum diye geçiniyorsunuz ve en son da ezikliğinizi marmara gibi güzide okullara saldırarak dışa vuruyorsunuz. neymiş adı bile söylenmezmiş. bari bence istanbul hukuk daha iyi falan deyin lan. adı bile söylenmez nedir amınakoyım.
üniversite sınavında puanı tutmayan adamların hukuk eğitimi aldıkları bir garip okul. haaa, güzelim selimiye kışlası'nı marmara üniversitesi'ne peşkeş çeken zihniyete ayrıca kılım. istanbul üniversitesi'ni tarihî binalarından çıkartmak için atmadık takla bırakmayanlar tutup da bunu yapıyorlar ya..!
yaz okuluna gideni bulunmayan okul.
gideni olsa bile sözlükte bulunmayacak okuldur.
sözlükte yaz okuluna gideni bulunsa bile deniz hukuku alanı bulunamayacak olan okuldur.
deniz hukuku alan sözlükçü birini bulsan bile sana dönmeyecek olan okulun öğrencisidir.
haydarpaşada bulunan medresetül kuzat
4 yıllık eğitim süresi genelde 5e uzamaktadır.birinci sınıfta iken herkesin aklında erasmusla bi yerlere kapak atma hayali vardır( hiç olmassa yarısının) ama yüksek not ortalaması istenmesi, ingilizce mülakatı, gönderilecek öğrenci kontenjanının azlığı da bir o kadar caydırıcıdır.işin saçma tarafı da şöyle ki, sen burda ingilizce mülakattan geç git almanyaya orda sana ingilizce değil almanca eğitim verilecek olsun! onun için de ayrıca almanca eğitimi alınıyor.şimdi diyenler olur ki " ya ne olacağıdı ya ? almanyada almanca eğitim verilir" ben de diyorum ki ,en azından erasmus öğrencileri için açılacak özel bir sınıfta ingilizce eğitim vermeleri çok da zorlamaz adamları.
okula dönecek olursak,kampüs şahane tarihi bina falan ama dökülüyor arkadaş,yapının dış kısmına bir kaç trilyonluk ışıklandırma sistemi yapıyorlar ki göz alsın,fakat ve lakin ders görülen amfilerin kapıları tutmuyor.okulda sürekli bir tadilat vardır ama yine de elle tutulur bir düzelme yoktur.
okulun konumu gayet güzel,kadıköye e-5 ten giden bütün otobüsler okulun önünden geçmektedir.
sınav sistemi yeni değişti(3 yıl falan oluyor) aah ah biz eski topraklar yıllık sistemde bi vize bi final olurken şimdiki yeniler ortam öğrencisi olmuş herkes gibi dönemlik sisteme geçmişler.iyi yanları da var tabi ama eski sistem tam yatış sistemiydi. yeni sistemin detaylarını bilmiyorum ama eski sistemden biraz bahsedeyim; yıllık sistem olduğu için bütün dersler yıllıktır,yani birinci dönem "anayasa 1" ikinci dönem "anayasa 2" diye dersler ayrılmaz,ikinci dönem birin devamıdır her daim. ilk dönem vize, ikinci dönemde ise final olunurdu. yaz okulu yoktu , onun yerine bütünleme kafi idi.finaller temmuzda olur idi,bir hafta aradan sonra da bilgiler taze taze iken bütünleme olur idi.
hukuk fakültesinin iki adet kütüphanesi vardır ki haylice engindir.kütüphaneler sınav dönemi tam dolar iken sınav dönemi dışında pek bir seyrektir.alt kütüphanesinin bir de internet merkezi vardır,burası yılın her dönemi dolar taşar, ayakta bekleyeni bile olur. düzenli bakım yapılmadığı için bilgisayarların yarısına yakını hep bozuktur açılmaz. bu yazıları da şuan ben bahsettiğim internet merkezinden yazıyorum.
edit 2: şimdi ben böyle -di'li geçmiş zaman kipiyle konuşmakla yanlış yaptım sanırım. çünkü ben daha mezun olmadım, son sınıfım şuan. neyse burda ben değil biz önemli, o yüzden kendi benliğimi oldukça soyutlamaya çalışacağım.
bu sene itibariyle (2011) eski sistemin son mahkumları okulda ders görmektedir, hatta şuan sınavlarını(mızı) olmakta(yız). bu da bir işkence tabi. çünkü biz eski sistemdekiler sınav olurken 1-2-3. sınıflar halen ders görmekteler. o yüzden amfi sıkıntısı çekiyoruz sınav olmaya. hatta koridorlarda sınav olmuşluğumuz çoktur. hele pazartesi medeni usul sınavı -ki kendisi okulun su götürmez en zor sınavıdır- olacak ve aldığım gayrı resmi bilgiye göre bu sınavdan sorumlu aşşa yukarı 701 kişi varmış. bunca insanı nerelerine sığdıracaklar merak konusu. hazır konu açılmışken değinmeden edemeyeceğim; bu yeni sistem geldiğinde, biz eskiler hep dedik ki, hocalar sistem farklılığıyla uğraşmak istemeyecekler ve eski sistemdekileri ellerinden geldiğince geçirmeye uğraşacaklar. ama 3 senedir bekliyorum da öyle birşey olmadı henüz. hani belki bu sene diye diye 3 senede bi avuç dolusu saç döktüm diyebilirim. ama inanıyorum ki bu sene olacak *.
bu fakülte hakkında ne kadar yazsam azdır.boru değil 4 senem geçti gitti burda.o yüzden yazıyı sürekli editleyeceğim ki genç dimağlar fakülte hakkında detaylı bilgi edinsinler,tanısınlar görmüş gibi olsunlar.
öyle binasına falan vurulup da yazmadım bu okulu. hukuk fakültelerini sıraladım, burası tuttu. mutsuz ya da pişman mıyım? hayır.
sürekli iğrenç şarkılar çalan bi kantini olsa da orta bahçedeki sıcaklık, başka açıkhava bi yerden en az 5 derece daha düşük olsa da seviyorum.
vize dönemim de başladı, evet zor ama hukuk okuyorsun ne bekliyosun ki?
hem artık öğrenci işleri de düzeldi. bi mustafa amcam vardır ki dadından yenmez.
diğer hukuk fakültelerinin aksine bir mazaretleri olmadığı sürece profesörler girer derslere.
her neyse, seviyorum okulumu azizim. tabii bunda henüz 1. sınıf olmamın da etkisi olabilir.
edit büdüt: 2.sınıf oldum, yaz okuluna kaldım. evet hala seviyorum; fakat bu durum okulla ilgili değil, hukukun benim için bir tutku olması ve kendim için başka alternatif düşünememle ilgili. velhasılı, isteyerek hukuk yazımıyorsanız gelmeyin.
dışı seni içi beni yakan, almanya, avusturya gibi dış mihraklara ait hukuksal uygulamaların ve doktrinlerin dayatılması suretiyle sözüm ona vizyonu geniş hukukçu yaratmaya çalışan, sosyal faaliyet yoksunu, en kolay gibi görünen dersten bile ağlata ağlata geçiren vb birbirinden güzel özelliklere sahip hukuk fakültesidir. ancak doğru düzgün derse girmeden sırf ders notlarıyla tahsil hayatınızı noktalamış olmanıza rağmen meslek hayatına atılınca temelinizin sağlam olduğunu görebilirsiniz. sakın şaşırmayın. eğitimi özünde iyidir. hem dövülür hem sevilir hukuk fakültesidir.
an itibariyle bütünlemenin geri geldiği güzide okulumdur. Eylemler bir işe yaradı galiba. Eğer büyük bir yanılgı içerisindeysem daha fazla havalanmadan biri beni durdursun lütfen.
hüzünlü edit: bütünleme falan gelmemiştir efendim benim hüsn ü kuruntum.
bugün yaşadığım bir hadiseyi anlatmadan geçemeyeceğim, okulla, zorluğuyla alakalı açıklayıcı bir yerde olacaktır zannediyorum. her neyse;
öğlenden sonra medeni hukuk ikinci dönem dersine girme amacıyla okula gittim, fakat sıcaktan dolayı en fazla bir derse dayanabildim. olaylar tam da bu bir ders sonrası orta bahçede gelişti. her neyse, hocanın derse ara vermesiyle birlikte arkadaşlarla toplanıp orta bahçeye indik. masada 5 kişiydik, 2 si maltepe üniversitesinden gelmişler geriye kalan üçümüz marmara öğrencisiyiz. her neyse, oturup muhabbet ederken birden maltepeli arkadaşların birinin telefonu çaldı, "ne, medeni açıklanmış mı ? peki kaç aldın ? neee, nasıl 18 ya, abi sen çalışmadın mı, iyi geçti demiyo muydun, 70 beklemiyo muydun nasıl 18 yahu ?" şeklinde konuşmasını duyduğumuz anda marmaralılar olarak gözlerimizde şimşek çaktı ve bi anda üçümüz birbirimize bakıp sinsi sinsi gülümsemeye başladık. her neyse arkadaş telefonu kapattı ve sınavın açıklandığını, arkadaşının da 18 aldığını söyledi. tabi bunu söylerken büyük bir şok içinde . bu kadar düşük not alınmasının sebebini kendi kafasında çözmeye çalışmakta belli ki. her neyse biz aa iyiymiş ya normal filan dedik. her neyse, diğer maltepeli arkadaş da bahsettiğim arkadaş da sınavlarının çok iyi geçtiğini ve yüksek not beklediklerini sarfettiler. biz de 30-40 civarı bişey beklemekteyiz filan deyip kütüphaneye, notları öğrenmeye çıktık.
öncelik misafirlereydi tabi,telefonla konuşan arkadaş 10, diğeri 15 almıştı. bu kadar yüksek not bekleyip böyle bir notla karşılaşmanın hayal kırıklığını iliklerine kadar yaşamaktaydı ikisi de. her neyse, bizim notlar ise sırasıyla 41- 43- 45 idi.
durumun neden böyle olduğunu sordular, biz de memnuniyetle açıkladık. olay tamamen sorunun nasıl cevaplanmasıyla alakalı tabi. bizim de ilk sınavımızda aynı şekilde dumura uğradığımızı filan anlattığımızda bayaa rahatladılar önce. fakat esas darbe son cümlelerimizdeydi sanırım, onlar da şuydu; finalden 50 alamazsan hiç bişey yapamazsın direk kalırsın, vize %40 ı ve final %60 ı toplamı 40 ı geçmezse çana bile katılamaz gene direk kalırsın. yani sizin bi 60 almanız gerekmekte ki bu da sınavlardan artık bi 200 alırım heralde beklentisiyle çıkmanızı gerektiriyor. * ve kötü bir haberimiz daha var, maalesef finaller vizelerden daha zor olmakta. bugüne kadar böyle oldu.
bunları duyan kendi okullarında ders bırakmayıp, * olan notlarını *yaz okulunda yükseltmeyi amaçlayan arkadaşların içeri doğru gözyaşı döktüklerini hissettik biz. garip olan şu; tamam okul çok kasıntı, gereksiz halde hem de. ama diğer okullar ki burda bir özel okuldan bahsediyoruz, nasıl olur da öğrencilerine tutup da siz bu okulda nasıl geçiyorsunuz peki ?" sorusu sorduracak derecede ders gördürmektedirler. hukuk okuldan okula değişmeyecek bişeydir malum, hocanın tarzını bilmemek en fazla ne kaybettirir insana bunu da tam çözebilmiş değilim. ama ortada gerip bişey var işte, ya bizim okulda bi bokluk var ya da diğer okullarda pek kasıntılık yok.
bu anlattığım olayın akabinde bir kaç özel okuldan gelen arkadaşlarla da karşılaştık, 20- 27 notlarını duyduk. ha bir de, viyana üniversitesinden gelen vardı onun da roma kürsüsüne yakındığını görmüştüm geçen hafta, "daha ne yazmam gerekiyodu diye". hocanın açıklamasına göre noktalama işaretlerine yeteri kadar dikkat etmediğimi anladım. zira kitapta ne yazıyorsa yazmıştım, muhtemelen rastladığım kız da öyleydi. ama noktalama işaretlerini yanlış kullanınca anlaşılan şey farklı oluyor tabi.
ha bir de okulun geç kapanması, yaz okulunun tüm yazı kaplaması konusu var, ona da başka bir zaman değinmeyi planlamaktayım.
Dünyanın en güzel,şirin,insancıl ve temiz kalpli ''gonca''sının okuduğu ve mezun olduğu okul..Kazanması kolay ama bitirmesi zor olan,iş olsun diye seçilmemesi gereken bir okul ve bölüm.
Türkiye'nin en güzel,en alımlı işkence mekanıdır amma velakin en iyi hukuk fakültelerinden de biridir. Müthiş hocalar bulunur içerisinde ***** Binası mükemmeldir akşamları korkunç hikayeler anlatmak için on numara bir mekandır.. Marmara üniversitesinin en mükemmel ineklerinin toplama kampıdır bir nevi. Geçmek kolay değildir dersleri hele fakülteyi bitirmek *... Bugünlerde gündeme düşmüş yaz okulu ücretleri ile özel okullara taş çıkartmaktadır bu yüzden de bütünleme için ciddi tartışmalar gündemdedir. Her zaman destekliyoruz efenim bu tartışmaları...