Dünyada nem oranının sıfır olduğu 2 adadan biridir. Diğeri Amerika kıtasında bir yerde. Mermer yatakları havadaki tüm nemi emer ve size mükemmel rutubetsiz bir ortam yaratır. Türkiye nin en büyük 2. adası.
Doğası, denizi, havası, plajları ve insanları ile ünlüdür. Çınar ağaçlarının gölgelendirdiği denize sıfır çay bahçelerinden ufka baktığınızda size huzurun nasıl birşey olduğunu hissettirir. Adaçayı kokulu dağların tepesine çıktığınızda çevresindeki bütün adalar ayaklarınızın altına serilir. Buranın havası, manzarası ve sizde yarattığı özgürlük hissi türkiyede kişi başına en çok alkol tüketilen yerlerden biri olmasının nedenidir. Uygun fiyatlı otel ve pansiyonları ile herkesi cezbedebilecek kapasitede bir yer olmakla beraber 5 adet harika köyü mevcuttur. Köylerinde de otel ve pansiyonlar mevcut. Dağcılık, dalış, balıkçılık, piknik-mangal, yelkencilik, trekking, atv gibi aktivitelere uygundur.
Ada insanları evinizin anahtarını rahatlıkla teslim edebileceğiniz insanlardır. Hırsızlık sıfıra yakındır. Dışarıdan gelip insanları rahatsız edebilecek tipler ada halkı tarafından dışlanmış ve barındırılmamış olduğundan güvenle tatil yapabilirsiniz. Hemen karşısındaki Avşa adası maalesef bu konuda sınıfta kalmış, it kopuk dediğimiz tiplerle kuşatılmıştır.
Ulaşım istanbul'dan ido, erdek ten arabalı vapurlar, Tekirdağ dan da ro-ro tarzı teknelerle arabası ile gelmek isteyenler için farklı ulaşım seçenekleri vardır. Adaya gelirseniz mutlaka zeytinyağı ve iskele yanındaki aktarlardan adaya özgü şifalı bitkilerden almayı unutmayın, sahildeki restoranlarda midye tava veya balık yemeyi unutmayın, araba ile geldi iseniz köylerini mutlaka dolaşın özellikle Çınarlı köyündeki çınar ağaçları altında çimlerin üzerine uzanıp tepenizdeki 1000 yıllık çınar ağaçlarının yapraklarının arasından gökyüzüne bakıp, yaprak hışırtılarını dinleyin. Saraylar köyünde mermer müzesini gezin, organik tarlaları ile meşhur topağaç köyünden meyve ve sebze alın, daha ne diyeyim, iyi tatiller.
marmara denizinde denize girilebilcek nadir yerlerden. bakin buranin denizi erdek'e avsaya falan bin basar ama yine de marmara denizi cok beklentiyi ust duzeyde tutmamak gerek. yasayan halk cogunlukla karadeniz gocmeni. Saraylar'da olan Mermer fabrikasi turkiyenin ilk mermer fabrikasiymis. Hemen fabrikanin yaninda ise o zamanlar iscilerin yasadigi bir ev var. ayakkabilari falan duruyor 80 90 yillik ayakkabilar. evin icerisinde yarasalar orumcek aglari dolu korku evi gibi resmen. Bu fabrikanin bir de bekcisi var yaz kis orda duran yazlari yanina gider bize incirlerini toplamamiza izin verirdi. bu sene gidemedim adaya. Kafa dinlemeli tatil seven insanlara tavsiye ederim.
marmarada daki en büyük ada. yıllar önce passaparolla adlı yarışmada metin uca nın karşısında baya genel kültürü geniş bir adam vardı adam baya bi yüklü para kazanmıştı. şu meşhur çember finalinde adam tüm harfleri bilmişti. m harfi kalmıştı. o kadar cabuk bitirdi ki 40 saniye boyunca m harfinde kaldı tüm harfler doğru sadece o boştaydı. soru : marmara denizindeki en büyük ada. cevap ise bilinmiyor. ve adam o soruya cevap veremedi arabayı alamadı. cevap ise denizle aynı isimdeki marmaraydı.
cok sakin ve dogal guzellikleri harika olan bir yer.
Oncelikle golet tastigi icin tum yilanlar olmus. Her ne kadar olen yilan da olsa uzucu. Insallah bu sene yeniden cogalmislardir.
Iki tane buyuk dagi varidir. Ikisinin de zirvesinden koyleri izlemisligim vardir.
Ki sahili aksamlari cok hos olur. Dogal yumurta istersin koylulerden para teklifi ederken cekinirsin o kadar samimi bir yerdir. Insani cok cok iyidir.
Ve aksamlari herkesten sahildeki vapurda muhabbet etmeye giderseniz yakalaninca kimse surat bile asmiyor. Copleri atin yeter derler. Tekarar soyluyorum cok samimi bir yer.
Simdi alkol kullanmiyorsaniz dagin ustunde bir yandan denizi bir yandan koyu izlerken icmeye baslayabilirsiniz. Cok guzel yer. Sapigi yok, kufurbazi yok, dolandiricisi yok. Gidin bir kafa dinleyin.
mavi marmara vapurunun avşa adasına gelmeden önce durduğu yer. ayrıca avşa adasındaki tapu kadastro vs. işlemlerininde yapıldığı 4 tarafı sularla çevrili kara parçası.
pansiyonları oldukça ucuz olan ama bazı pansiyonlarda banyo,lavabo ortak olan gidilesi görülesi şirin bir yer. istanbulun gürültüsünden kaçmak için ideal görünüyor.
(bkz: marmaraadasi.org)
bostancı ve yenikapı dan yolcu feribotu ile gidilebilineceği gibi tekirda ve erdek ten arabalı vapır ile ulaşılabilinen balıkkesir iline bağlı bir adadır. erdek limanından kalkan feribot fiyatları otomobil için 25 tl dir ayrıca sürücü haric araç içi yolculardanda öğrenci 2 tl tam 4 tl ücret alınır.ada ya yeni gitmiş biri olarak izlenimlerim şunlardır;
-erdek-marmara adası mesafe kısa olmasına rağmen sırası ile paşalimanı adası,avşa adası,ekinlik adasına ve en son marmara adasına uğradığı için süre 2 buçuk saati geçebilmekte feribotta vakit geçirmek için ön hazırlık yapılmalı.
-adanın denizi marmara için oldukça iyi ve berrak gözlük-şnorkel götürülmeli.
-konaklama,yeme-içme oldukça ucuz.
-yolları tam anlamıyla felaket araç ile gidiliyosa hazırlıklı olunmalı ve mutlaka yolları gösteren bir harita bulunmalı.
-adada yerli üretim şarap içerim diye beklerseniz babayı alırsınız (eskiden önemli bir şarap üretim merkezi olan adadı şu an şarap üretimi yok malesef)
-saraylar köyü(türkiye nin en büyük mermer üretimin yapıldığı coğrafya) mutlaka gezilmeli, köyün girişinde başlayan yüzlerce mermer heykel yanında fotoğraf çektirilip, güzel ve sakin plajında denize girilmeli, deniz içindeki iskeleye yüzülüp defalarca denize zıplanmalı.
-adanın koruk suyu(olgunlaşmamış üzüm) ünlüdür ve kesinlikle denenmelidir.
-ada halkı genelde karadenizlidir ve balıkçılık konusunda aşmış insanlardır bunun yanında bazı köylerde göçmenlerde yaşamaktadır.
-merkezde yanyana duran 2 adet içkili restaurant bulunur fiyatları çok uygundur, kısık sesle klas müzik çalar ve en önemlisi süper istavrit yapar.
-marmara-erdek dönüşünde diğer adalara uğramaz direk olarak erdeğe hareket eder buda 80 dakika falan sürer.
-marmara-erdek hattına gestaş firması, bostantı veya yenikapı - marmara hattına ido sefer düzenler.