marksizm vs kapitalizm

entry55 galeri0
    55.
  1. küresel kriz dönemlerinde oldukça sık tartışılan iki ideoloji.
    0 ...
  2. 54.
  3. kapitalizm, özetle "genelleşmiş meta ekonomisi" dir. ücretli emeğin yani işçi sınıfının sömürüsüne dayanır. ha bir de işçi sınıfı deyince yalnızca fabrikadaki işçiyi anlayan zavallılar vardır ki, bunların uzaya gönderilmesi gerekir, felix dünyaya geri geldi, ama bunlar gelmese de olur. işçi sınıfı derken kastedilen, fabrika-makine, arsa vb. üzerinden üretim ya da emek-gücü sömürüsü yapabilecek, yani "üretim araçları"na sahip olmayan, yalnızca kafa ya da kol gücüyle hayatlarını kazananlar kastedilir. Bu nedenle plaza çalışan sevgili bilgisayar mühendisi kardeşim sen de, hizmet görevlisi olarak çalışan öğretmen, doktor, garson herhangi bir üretim aracına sahip olmadığınız ya da devasa fahiş maaşlar almadığınız sürece, ne yazık ki işçisisiniz. Kendinizden ve sınıfınızdan kaçmayın bu nedenle.

    Peki niye sömürüdür kapitalizmin özü ? Çok basit. işçinin, diyelim bir ayda, patronuna kazandırdığı parayla, maaş olarak aldığı para arasında kimi zaman ağrı dağı, kimi zaman everest tepesi kadar bir uçurum bulunur. işte bu "uçurum&" artık-değer sömürüsü ya da sömürüdür. Misal bir ilaç fabrikasında çalışan arkadaşım, çalıştığı ilk yarım saatte maaşına denk bir değer ürettiğini söylemişti. Bu ne demektir? Şu demektir, sevgili kardeşim bir aylık işgününün ilk yarım saatinde kendi maaşını çıkarır. Sonra hadi eyvallah ben gidiyorum diyemez. Çünkü bir aylık süre için çalışmak karşılığında ücret alacaktır. Sonuç nedir peki? Kalan 29 gün küsür saatinde patronuna çalışır. Yani patron onu sömürür. Bu bütün sektörlerde böyledir.

    Şimdi bunu okudunuz ya, bir hesap yapın bakalım. Aldığımız maaşı kaç saate ya da günde üretiyor geri kalan kaç saatte de patronunuza "ekmek veriyorsunuz" Matematik bedava!

    Patronlar bu durumu "sömürü diye bir şey kardeşim, ben şu kadar bin işçiye ekmek veriyorum"; diye yutturmaya çalışır. Bunu bilinçli bir işçi ise şöyle okur "patron şu kadar bin işçinin sırtından kazandığı parayla yeni fabrika, villa, araba vs vs alıyor"

    Bütün savaşlar, bütün medya aldatmacaları, bütün sanal dünya, pornografi, bütün diziler, bütün milliyetçilik pompaları bu artık değer sömürüsü gerçeğini gizlemek içindir. Çünkü "patronların kendi ekmek vermediğini aksine onları sömürdüğünü"; anlayan işçiler bir araya geldiğinde bu dünyayı kapitalistlerin başına yıkmıştır, yıkma ihtimali serde hep hazır bekler. Ve bunu patronlar çok iyi bilirler.

    Şimdi Marksizm evvela artık-değer mekanizmasını ve bundan yola çıkarak tüm kapitalizmin işleyiş mekanizmasını binlerce veriyle, örnekle ispatladığı için bilimdir. Marksizm öldü, kaybetti, yıkıldı, mik mik de mik mik diyenlerin önce artık değer sömürüsünün ortadan kalktığını ispatlamak durumundadır. Tabii , kapitalist düşünce mantığıyla bunu rüyanızda bile göremezsiniz. Ancak Marksizm rehberliğinde verilecek bir sınıf mücadelesiyle, bu, yani artık-değer sömürüsü ortadan kaldırılabilir. Yani savaşsız, sınıfsız, sömürüsüz bir dünya kurulabilir. Hele insanlığın ihtiyaç duyduğunun iki katı kadar gıdanın üretilebildiği günümüzde, afrika da her gün binlerce çocuk açlıktan katledilirken, bu elzemdir.

    He sscb vardı da ne oldu, ya küba, çin, kuzey kore, Vietnam? Hani bunlar "marksizmle" yönetiliyordu, sosyalizm-komünizm kuruldu da ne oldu diyeceksiniz, biliyorum.

    Sosyalizm ya da komünizm hakkında-bu görüşü savunsun savunmasın fark etmez- ciddi bir araştırma-okuma yapan herkes, adı geçen ülkelerin değil komünizmin, sosyalizmin bile kıyısına yanaşamadığını görecektir.

    Neden sosyalist değildiler diye sözü daha da fazla uzatmadan başka bir entry ye göndermekle yapmakla yetinebilirim:

    sosyalizm vs komünizm/#14749361

    insanlığın bugün marksizme, ortaya çıktığı 150 küsür yıl öncesine göre, yüz kat daha fazla ihtiyacı vardır.

    Hazır iki gün önce 95. Yıl dönümüyken, insanlığın en büyük umut kaynağı olan SOVYET DEVRiMi KUTLU OLSUN!

    Dipnot: Anlatılan senin hikayendi ve benim ve bizlerin.
    1 ...
  4. 53.
  5. kapitalizm bir düşünce sistemi değil midir sorusunu sordurur.
    1 ...
  6. 52.
  7. MARKSiZiM DÜŞÜNCE SiSTEMiDiR KAPiTALiZM EKONOMiK SiSTEMDiR. iKi FARKLI KULVARDIR YANi.
    (bkz: KOMÜNiZM VS KAPiTALiZM)
    (bkz: marksizm vS liberalizm)
    EDiT: KAPiTALiZM LiBERALiZM DÜŞÜNCE SiSTEMiNiN ORTAYA ÇIKARDIĞI EKONOMiK SiSTEMDiR. KOMÜNiZM iSE MARKSiZM DÜŞÜNCE SiSTEMiNiN ORTAYA ÇIKARDIĞI EKONOMiK SiSTEMDiR.
    1 ...
  8. 51.
  9. biri özel sektör diğeri devlet diktatörlüğüne, oto sansüre ve sansüre yol açar. ikisi de mülkiyetçidir. birinde mülkiyet şirketlerin, diğerinde ise bir baskı aracı olan devletindir.
    0 ...
  10. 50.
  11. evvela kardeşlerim, marksizm ve kapitalizm her alanda kıyaslanamazlar. zira marksizm her ne kadar ekonomi tabanlı bir felsefi sistem olsa da, sanata, psikolojiye, dine ves. ait yorumları da bulunmaktadır. zannımca doğru mukayese, marksist ekonomi vs kapitalist ekonomi veyahut daha düzgün bir türkçeyle, marksist ekonomi ve kapitalist ekonominin karşılaştırılması şeklinde olmalıdır.
    konuya dönecek olursak, marksist ekonomi daha insanca mülahazalar taşır - yani insaniyet namına, kapitalist ekonomi sistemini her türle siker atar.
    0 ...
  12. 49.
  13. baside indirgemek gerekirse.. marksizm (kominizm) savunan arkadaşlar derki: günde 17 saat çalışan bir insanla, 5 saat çalışan insan aynı parayı kazansın.. ya da ömrünü akademik bir başarı ve kariyer sahibi olmak için sürekli çalışan bir adamla, hımbıllıktan başka bişey yapmayan, kültür seviyesi yerlerde, dünyadan bi haber insanla aynı kefeye konması.. ohh ne güzel dünya.. hani bunda adalet?? kapitalizmin de tabi ki hataları ve yanlış işleyen bir tarafı var fakat hiç bir sistem kominizm kadar eşitmiş gibi görünüp, adaletsizce olamaz..
    1 ...
  14. 48.
  15. 47.
  16. marksist doktrinin dayanmakta olduğu temeller, kapitalist doktrinin dayanmakta olduğu temellerle aynıdır. her iki doktrin de bireysel güdülerin geliştirilmesi ve doyurulmasını temel ilke olarak kabul eder. ancak, bireysel ve egoist güdülerini ele aldıkları ve kendileri için dayanak yaptıkları bireyler bakımından birbirinden ayrılır. *
    1 ...
  17. 46.
  18. ikiside birbirinden bok olan ideolojiler yığını.
    0 ...
  19. 45.
  20. Kapitalizm mutlak yok edicidir. ilk marksizmin anası bellemiştir.şimdi de kendi anasını bellemektedir.
    Kendini asacak ipi satan kapitalist bir prototiptir.
    0 ...
  21. 44.
  22. ikisi de insanlığın amınakoymuştur aslında.

    (bkz: iki ucu boklu değnek)
    0 ...
  23. 43.
  24. insan cennetten kovuldu ama tasavvuru cenneti arıyor ona programlı.
    sosyalistlerin eşitlikçi dünya ütopyası bile cennetin dünyada oluşturulmasına yönelik bir tasavvurun iz düşümü. halkların kardeşliği, birbirini ezmeyen insanlar... düşünsenizya... özüne maddeciliği yerleştiriyorlar oradan kaybediyorlar ki maddeden ibaret düşünerek insanı anlamamak sonucunda sunulan ütopya ne kadar anlamlı.
    kapitalizmin ne şekilde olursa olsun sonsuz sahip olma arzusu taşıyan tüketim insanı modelinin başarısı da insanın kovulduğu cenneti dünyada oluşturma çabalarından belkide. ruhu top yekün reddetmeyen ama onu bile metalaştırıp satmasını bilen sistemin dünyadaki cennet vaadi.
    0 ...
  25. 42.
  26. şuraya bir daha baktım da yazıların çoğu, şu meşhur evrim teorisini bir soruyla çürüten adamın mantığından farklı değil.
    0 ...
  27. 41.
  28. yanlış bir karşılaştırmadır.
    0 ...
  29. 40.
  30. ikiside adamın amına kor. güzel bir izm bulamadılar gitti.
    1 ...
  31. 39.
  32. marksizm kapitalizmin sibobudur. adaletsizliklere karşı reel direniş yerine ütopik bir karşı duruşla bu konuda bilinç sahibi olabilecek insanların enerjisi heba olmaktadır denilebilir. marksizm olmasa bilinç sahibi insan sayısında düşüş olurdu ama direnenler daha gerçekçi yollarda verim sağlardı. din ile değerler ile çatışmalı ancak devrim ile tepeden inme, egemenliğin bir zümrenin elinde olmasından asla kurtulamayacak ideolojidir marksizm. sibop olarak ütopik düşünmeyi sevenlerce sanatsal, edebi bir karşı duruşla cereyan etmekte ve sistemin havasını hafiften alarak aşırı şişmeye karşı bütünleşik bir yapıyı farkına varmadan sürdürmektedir.
    1 ...
  33. 38.
  34. Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir. Özgür insan ile köle, patrisyen ile pleb, bey ile serf, lonca ustası ile kalfa, tek sözcükle, ezen ile ezilen birbirleriyle sürekli karşı-karşıya gelmişler, kesintisiz, kimi zaman üstü örtülü, kimi zaman açık bir savaş, her keresinde ya toplumun tümüyle devrimci bir yeniden kuruluşuyla, ya da çatışan sınıfların birlikte mahvolmalarıyla sonuçlanan bir savaş sürdürmüşlerdir.

    kapitalizmin sömürüsü ve devrimci proleter direniş.
    oligarşik serbest piyasa ekonomisi ve halka dayalı karma ekonomi.
    0 ...
  35. 37.
  36. eşitlik ve özgürlük noktasında çatışmaları daha da bir kayda değer iki düzen.
    0 ...
  37. 36.
  38. ilki gerçekleşmeyecek bir ütopyadır. kapitalizme yönelik eleştirisi dört dörtlüktür ancak çözüm yolu çok noksandır (komünist yapı). kapitalizm ise, tüm çelişkileri ve yanlışları ile hala tek sistemdir, alternatifsizdir ama halkın yararına törpülenmesi gereken birçok yönü de bulunmaktadır.
    0 ...
  39. 35.
  40. o değil de bu iki kavramın birbiriyle karşılaştırılabilecek ayarada olmadığı bilmeyenler bile bok atıyor lan marksizme. öleceğim gülmekten.
    0 ...
  41. 34.
  42. marksizm sedece bir ideoloji değilir. aynı zamanda "ideoloji"nin de ne olduğunu açıklamaya çalışan düşünce sistemidir.
    0 ...
  43. 33.
  44. chenin t-shirtlerinin yok sattığı bir dünyada yaşadığımıza göre kapitalizm maçı bayağı önde götürmektedir. destekliyor muyum? allah korusun.
    1 ...
  45. 32.
  46. marksizm bir yöntemdir, felsefedir, ideolojidir; kapitalizm ise üretim biçimidir. dolayısıyla, bu şekilde karşılaştırma yapılması abes kaçıyor bana kalırsa.
    0 ...
  47. 31.
  48. biri Sarıyken diğeri yeşil, biri Maviyken diğeri Turuncudur.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük