marksizm leninizm

    1.
  1. 19. yüzyıl ortalarında karl marx'ın ortaya koyduğu bilimsel sosyalizmin* 20. yüzyılda lenin tarafından devlet, devrim ve emperyalizm kavramları ile geliştirmesi sonucu meydana gelen sosyalist düşünce biçimi.
    3 ...
  2. 8.
  3. bu iki kavramın birbirinden ayrıldığı nokta devrimi yapacak olan kitledir; marksizm'de devrim kapitalist bir ülkede halk tarafından yapılacaktır, leninizm'de ise halk öncülük eden olmaz ise devrim yapamaz ve ona öncülük edecek yapıya ihtiyaç duyar. rusya'da bu yapı komünist parti olmuştur.
    3 ...
  4. 5.
  5. devletsiz bir yaşamın savunulduğu ancak özünde devletin tamamen yok edilmediği bir düşünce biiçimidir.
    çok eleştirileri vardır.
    yine de mükemmelliyete en yakın düşüncelerden biridir.
    proleter sınıfın kendi kendini yönetmesini, kapitalistleri de yerin dibine sokmayı ön görür.

    tek kurtuluş proletaryanın uyanışındadır.
    (bkz: proletarya)
    4 ...
  6. 4.
  7. bir çok insanın temelini özünü benimseyemeden ilke edindiğini zannettiği yanlış felsefelerle kafasında dogmatikleştirdiği görüş kompleksidir.benim ise özünü kavradığımı düşündüğüm özümsediğim düşünce biçimidir.
    3 ...
  8. 6.
  9. hakkında çokça şeyin yanlış bilindiği sosyalist düşüncedir.

    1) stalin devrinde marksist leninist düşünce toptan rafa kaldırılmıştır. stalin; dünya devrimini savunan troçki'yi ülkeden sürmüş ve devlet kapitalizmine yönelmiştir. tek ülkede sosyalizm düşüncesi marksizm leninizm'e ait değildir. stalinizm kemalizm'e çok benzeyen bir burjuva düşünce biçimidir.

    2) marksizm leninizm; bir sınıfın diğer bir sınıfı tahakküm altına alma aygıtı olan devlet biçimine karşıdır. karşı olunan bürokratik ağlarla sardığı işçi sınıfını felç eden burjuva devlettir.

    3) marksizm leninizm; kesintisiz devrime inanır. sosyalizm dünya çapına yayılmadığı sürece uygulanamaz.

    4) marksizm leninizm sahte burjuva demokrasisine karşı işçi demokrasisini savunur. buna göre devlet örgütlü emek güçlerinin varlığında hayat bulur. bunu burjuva devletle karıştırmamak gerekir.
    3 ...
  10. 16.
  11. asalak sınıfı ortadan kaldırılmasına dayanan eşitlikçi ideoloji. amerikan beslemesi ülkücü ve dinci tayfa düşmanıdır.
    4 ...
  12. 18.
  13. Pembe kitap (komünist manifesto) okunduktan sonra fikir sahibi olunması, yorumlanması gereken düşünce akımı.
    3 ...
  14. 19.
  15. (bkz: marksizm) e göre haklar doğuştan gelmez, devlet tarafından belirlenir, ayrıca tanınan bu haklar eğer sosyalist gerçeklikle herkes için somutlaştırıldıysa; anayasalara konmalıdır....

    (bkz: leninizm) marksizmin rusya'daki ihtiyaç ve koşullara uyarlanmış halidir.
    marksizmin aksine proletarya sınıfının kendiliğinden değilde, bilinçli bir siyasi planlamayla harekete geçirilmesi....
    1 ...
  16. 24.
  17. Marksizim toplumlar kapitalizm aşamasından geçmeden anlam ve yöntem kazanamaz. Marksizm sovyetler birliği denemesi ve leninizmle birlikte tasfiye olmadı. Marksizm daha yeni başlıyor.
    1 ...
  18. 12.
  19. dünyayı bir dönem titretmiş, hitler belasından kurtarmış, insanlık adına bir çok gelişme sağlamış ideolojidir, dünya üzerinde taraftarı hiçbir zaman bitmemiştir, hala küçümsenemeyecek bir sayıyla devam etmektedir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük