bu kişiler genellikle kendilerini eğitimli ve kültürlü zannederler. aynı zamanda diğer insanları da aptal ve cahil olarak görürler. narsist kişilik bozukluğu ile benzer bir durum olsa da çok farklıdır. çünkü bu kişiler aynı zamanda herkesin eşit olduğunu iddia ederler. ve kendi iddialarını kendi söylemleri ile çürütürler. herkesin her fikre saygılı olmasını savunup, karşıt görüşlü kimseler gördükleri zaman onları cahil veya insanlık dışı bir şekilde sınıflandırarak sınıf ayrışmasını kendileri yaratırlar. genelde inançsız veya inançlarından şüpheli oldukları görülür. şık giyinmezler, salaştırlar. sanattan dem vururlar lakin hayatlarında bir kere operaya gidenleri yoktur. zaten genelde fakir olduklarından gidecek paraları da bulunmaz. içinde bulundukları durum kendilerinin hayatta sürekli boşa kürek çekmesini, her zaman loser olmalarını ve daha da fakirleşmelerini sağlar. bu şekilde bir sonsuz döngü ve açmaz içinde debelenirler.
tedavi yöntemleri:
mao'nun son dansçısı isimli filmi izlemek
adam smith, maynard keynes, henry fayol okumak.
fetih şöleni gibi aktivitelerde bulunmak.
lüks kokteyllere katılmak.
amerikan dizileri seyretmek.
bu kişilik bozukluğuna sahip arkadaş çevrelerini değiştirmek. arkadaşlarını akademisyenler, askerler, polisler, yargıçlar, maliye ve muhasebeciler, şirket patronları gibi kişilerden seçmek.
marksist leninist kişilik bozukluğuna yakalanma yaşı ortalama 14'tür. hastalık en büyük evresini 17 ile 19 yaşları arasında geçirir ve 30 yaşına kadar stabil biçimde devam eder. şayet o yaşa kadar tedavi edilmez ise kişilik bozukluğu kalıcı olur ve bir daha geri dönüşü olmaz.