insan doğasına aykırıdır. zira insan aşağılık bir varlıktır - ki ben de insanım kendimi hariç tutmuyorum- ve adalet anlayışı kişiden kişiye mutlaka değişir. artı değer konusunu ele alırsak işveren arkadaş olarak düşünelim. düşünmek de emektir değil mi canlarım? işveren arkadaş şöyle düşünmüş olabilir mi acaba?
ben şöyle şöyle bir iş yapayım bu işi iyi yapabilecek adamları da işe koşayım. iyi de para kazanırım...
şimdi işçi günde bilmem kaç saat işverene çalışıp o parayı işverene kazandırıyor ya işte o işveren de o işe girmeyi düşünme emeğini sarf etmiş ve sermayesini riske etiş olmuyor mu? bu artı değerin de ''en azından bir kısmı'' işvereniin hakkı değil midir?
''çoğunuza'' göre değildir. neden? devrimci takılan faşolardan ibaretsiniz de ondan.
edit: tırnak içine boşuna almadık. iyi okuyun.
ayrıca ekleme: konuya dahil etmediği şey ise özel mülkiyetin kaldırılmasıydı. hele bi' sor neden etmedim? o da bu entrynin ilk iki cümlesinde yazıyor.
dünya halklarının üretim ve paylaşımda cömert olması gereken sistemdir. ülkelerin üretiminde ağırlıkta olduğu , uzmanlaştığı ürünleri diğer dünya halkları ile paylaşması gerekmektedir.
artı değer teorisi çöktü diyenlere ithafen, otomobil fabrikalarında ayda; çalışan işçi sayısının en az 2 katı araba üretilmesine karşı hiç bir işçinin araba alacak kadar para alamadığı gerçeği gün yüzünde bulunduğu sürece artı değer sömürüsü üzerine kurulu düzene karşı burjuvazinin rüyalarına kabus olarak çökmeye devam edecek ekonomik modeldir.
bu tür ekonomide belirli zümreler değil halkın geniş bir kesmi milli gelire ortaktır. eşitlik ön planda tutulur. ekonomi devletin kontrolündedir. üretim araçları devletin kontrolündedir. eğer toplumun yüzde 5'inin içerisinde değilsen kapitalizm'i savunman anlamsızdır. marksizm o yüzde 5'lik kısmın olmayacağı bir ekonomik sistemdir!
iktisadı, üretim eksenli emek-değer teorisine göre okuyan ve bu okuma işleminin merkezine emeği koyan, bilimsel ekonomi modellemesi. makro anlamda aşamalar üzerine kurulmuş ve siyasal bir iktidar anlayışı ile hayatın diğer alanlarıyla yolunu birleştirmeye çalışan, mikro anlamda ise yaratılan değer ile değişim oranları arasında kalan artı değer el koyanları aradan çıkarmaya yönelik önermeler yapan iktisadi sistem. ne yerelliklerde kalınarak gerçekleşebilir, ne de çeşitli aşamalarının vücut bulması için dünyaya ihtiyaç vardır.