market poşetlerinin paralı olması gerekliliği

entry18 galeri0
    1.
  1. plastiğin doğada çözünmeden yüzyıllarca kalabildiği bilinen bir gerçek. gereksiz yere yaptığımız alışverişler sonucunda yalnızca bir kere kullanıp çöpe attığımız poşetler yüzünden doğayı haksız yere kirletmenin de adil olmadığını düşünüyorum.

    eğer paralı olursa en azından kirlenmenin önüne bir miktar da olsa geçilebilir. tabi ki hiç olmaması da bir çözüm. mesela hasır çantalar olsa, insanlar satın aldıklarını onların içerisinde koysa çok daha güzel olur. fakat acil ihtiyaçlar da düşünülmeli. bu yüzden de parayla satılması mantıklı gözüküyor.

    türkiye'de yanlış hatırlamıyorsam dia bunu denemişti. 5 kuruş gibi bir ücret koymuştu fakat ilginç olan şu ki insanlar poşeti satın alıp tekrar tekrar kullanmak yerine diğer marketlerden alışveriş yapmaya başlamıştı. ilginç bir milletiz gerçekten.

    her neyse, sadece kendisini değil, çocuklarını, torunlarını da düşünen herkesin çözüm yolları sunması gereken bir kampanya bu. desteklemesi gereken demiyorum bakın.

    umarım gerekli ilgiyi görür.
    8 ...
  2. 2.
  3. kesinlikle doğrudur. metro gibi bazı gros marketler bunu uygulamaktadır. ancak tansaş, bim, şok gibi marketler müşterilerine poşet konusunda bonkör davranmayı marifet bilmektedir.
    3 ...
  4. 3.
  5. o poşetin parasını zaten sattıkları malzemelere koyup ebemizi sikiyorlar daha bir de poşet parasımı vereceğiz.
    3 ...
  6. 4.
  7. gayet hakli ve gerekli buldugum bir dusunce, ayrica: (#3486403)
    1 ...
  8. 5.
  9. şüphesiz marketleri sevindirecek uygulamadır. onun yerine kasadaki görevli kaç poşete ihtiyaç var saptasa ve ona göre poşet verse hem müşteri sömürülmemiş olur hem de doğaya saygıda kusur yapılmaz.
    2 ...
  10. 6.
  11. poşet kullanımı sınırlandığında kendisini dünya koruyucusu zannedip rahat hissedecekler için gerekli bir uygulamadır.
    0 ...
  12. 7.
  13. paralı olsa poşet harcanmayacak mı ?
    türk milleti öyle bi kıvamdaki, uçakta sigara içip, birde pişkin pişkin gülüp, " parası neyse veririz " diyor. marketler poşet yerine doğaya zararı olmayan farklı bir maddeden üretilmiş poşet veya benzeri birşey kullansa daha iyi olur. migros gibi firmalar bu bahsettiğim doğaya zararı olmayan şeyi parayla satıyor. versene bedava müşteriye doğamız kurtulsun, milyar dolar kar ediyorsun.
    2 ...
  14. 8.
  15. Avrupa ülkelerinin çoğunda (hollanda, belçika, fransa vb.) uygulamaya geçmiş düşünce.
    0 ...
  16. 9.
  17. Örnek olarak Metro' da bu uygulama vardır. Diğer marketlerinde aynı uygulamaya geÇmesi lazım ya da en azından yapılan alışverişe göre bedava poşet sayısına sınırlama konulmalıdır.
    2 ...
  18. 10.
  19. yurt dışında ilk karşılaşıldığında şaşırtan ancak uygulamada haklılığı gözler önüne serilen hede.
    1 ...
  20. 11.
  21. paralı olursa madem para verıyorum cop posetı alayım dıye dusunur ınsan.
    0 ...
  22. 12.
  23. Türkiye'de doğa falan anlatamazsın adam poşete verdiği paraya bakar ve onu tartışır..
    0 ...
  24. 13.
  25. örnek olarak bim alışveriş sırasında müşteriye sayılı vererek tedbirini almıştır.
    fişe yansıması tepki alabilir.
    0 ...
  26. 14.
  27. alışverişte alınan parça sayısına göre kota uygulanabilir. belki ihtiyacı tam karşılamayacak parçaların ebadı birbiriyle kıyaslanamayacak olsa da ortalama bir çözüm olarak alınan parça sayısına göre poşet verilmesi iyi bir çözüm olabilir.

    örneğin satın alınan her 3 parça için 1 poşet verilebilir. tabi 3 parça için dediysek her 3 parça için de vatandaş poşet almasın. biraz bilinçli olsun ve 6 tane kibrit aldı diye 2 poşet almayıversin. ortalama 3 er parçalık alışverişe bir poşet düşerse mantıklı olur.

    3 parça - 1 poşet
    6 parça - 2 poşet
    9 parça - 3 poşet
    0 ...
  28. 15.
  29. pahalı bir uygulama olur.
    yurtdışında bu poşetlere ciddi bir ödeme yapmışımdır. avrupalı aldığı ürünü (ki genelde günlük alıyor bunlar) eline, ayağına dolayıp arabasına taşıyor. e biz alışmışız poşete, al babam al.
    cepte poşet taşıyıp kasada buruşuk buruşuk çıkarmak da karizmayı çizer. aman karizma çizilmesin, paranın amına koyayım.
    1 ...
  30. 16.
  31. 8 sene önce yurtdışı görmüş bir arkadaşımız konuyu gündeme getirmiş ve şu anda uygulamanın hayata geçmesinin arifesindeyiz.

    sorgulamak her ne kadar pek çok arkadaşımızın yazılımında bulunmasa da, hani olur ya diye, bu kararın sorgulanması için bazı soru örnekleri vermek istiyorum.

    - neden alelade bir sözlük yazarının bile yıllar önce gündeme getirmiş olduğu bir konu için yüce devletimizin ilgisi tee bu zamanlara kalmıştır? plastiğin doğada kaybolma hızını yeni mi öğrenmişlerdir?

    - bu muhteşem kararın arkasından doğayı korumak ve onu yaşatabilmek adına haşmetmeabımız hangi ulvi kanunu yürürlüğe sokacaktır? yürülüğe soktuğu hangi kanunu insan ve kurum ayırmadan uygulayabilecektir?

    - sanki "kullan, at, ama parası neyse ver" gibi bir durum söz konusu mu?

    - eğer gerçekten doğayı düşünüyorsak bireysel olarak hepimize etkiyecek olan bir atık bilinçlendirmesi, marketlerden aldığımız poşetlerin ücretlendirilmesinden daha etkin bir fayda sağlamaz mı?

    - (sorgulamayıp sadece bu kısmı görecek arkadaşlar için) bu yavşakların bizim yararımıza bir şeyler yaptığını ne zaman gördünüz?

    herkese hayırlı market kasası önü kavgaları dilerim..
    2 ...
  32. 17.
  33. Parayla satilmamali direkt yasaklanmali.
    1 ...
  34. 18.
  35. market posetleri paralı olsun. gerekce? dogaya zarar veriyor kullanımını azaltmaya tesvik, devlete biraz daha para aktarma vatandasın cebinden... iyi de guzel kardesim o marketten aldıgın urunlerin ambalajlarıda plastik onu ne yapacagız? ben alısveris yapıp isin sonunda parayla poset alacagım ama ambalajı plastik maddeden yapan sirket hic bir yaptırım gormeyecek? vay be dogayı dusunmek bir tek vatandasın sorumlulugunda demek ki.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük