marjinal, uç noktadır. fark yaratandır. farkındaysanız fark yaratandır, farklı olandır diyorum. farklı olmaya çalışan değil. eskiden marjinal olmak ayıplanırdı, günümüz de popülizmin peak yapmasıyla, daha bir tutulur olmuştur.
dışarıda bırakmak,ötekileştirmek için kullanılan bir kelime olup çıktı 1 mayısa birkaç gün kala ve hala etkisi devam ediyor.işçisi,öğrencisi,memuru her kim varsa o bayram günü sokaklarda,hepsi marjinaldi.
ya siz? marjinalleştirebildiklerimizden misiniz marjinalleştiremediklerimizden misiniz?(!)
olağandan, dolayısı ile çoğunluktan farklı ve çoğu zaman orijinaldir.
örneğin;
devriye tarafından öldürülme korkusunun verdiği heyecanı, devlet tarafından çekilmiş tel çiti geçip komşu ülkenin kızıyla oracıkta deliler gibi sevişerek yaşadığı heyecana katıp orgazmı doruklarda yaşadıktan sonra kendi sınırları içine dönen, adrenalin tutkunu erkektir.
marjinal; düşüncede, yorumda, giyimde,müzikde, sanatta, siyasette her alanda bulunan bir kavramdır. farklı fikirlere, bakış açısına ve tarza sahip insanlar genellikle marjinal olarak nitelendirilir. fakat ne yazık ki ülkemizde çiçekli toka takan bir bayan bile marjinal değerlendirildiği, herkes marjinal olmak için çaba sarfettiği için anlam kaybına uğramış ve itici bir kavram olarak algılanmıştır. marjinallik sonradan kazanılabilecek, taklit ederek sahip olunabilecek bir özellik değildir.
türlü dogmalarla şekillenmiş ahlaki, çoğu gelenek ve göreneklere dayalı toplumsal ya da devlet tarafından konulmuş hukuki sınırların üzerinde veya hemen içinde olan, sınırlarda süren.
TDK sözlüğünde anlamış şu şekilde verilmiştir:
1. mat. Son birim. 2. mec. Aykırı.
iktisadi terim olarak:
ikdisadi olarak ek fayda yada zarar anlamında kullanılır genel olarakda küçük destekleyici işlemler(amaçlar) olarak kullanılabilir. yani bir nevi amaca giden araçlar gibi algılanabilir.
genel olarak kullanımı "sıradışı, aykırı" anlamındadır.