Nobel ödülünü kazanmış ilk kadın, iki farklı bilim dalında Nobel ödülü kazanmış ilk bilim insanı gibi öncü unvanları elinde bulunduran, hayatını Radyoaktivite alanındaki çalışmalara adayıp radyoaktivite yüzünden hayatını kaybeden Marie Curie, laboratuvarında çalışırken, 1910.
Manya sklodowska,1867'de polonya'nın başkenti varşova'da dünyaya geldi.manya 10 yaşındayken annesinin ölümüyle yaşamının ilk derin acısına gömüldü.manya liseyi birincilikle bitirdi ve altın madalyayla ödüllendirildi.kendisinden önce iki kardeşi de aynı ödülü almışlardı.imkansızlıklar dolayısıyla ablasıyla bir anlaşma yaptılar.Önce manya çalışıp ablasına mali destek sağlayacak,sonra ablası üniversiteyi bitirdiğinde manya'yı destekleyecekti.23 yaşında sourbonne üniversitesi fen fakültesine kaydolunca düşlediği dünyasına kavuştu.Manya adı fransızca söylenişiyle marie'ya dönüştü.
27 yaşında* çalıştığı labarotuvarda pierre curie ile tanıştı.marie ile pierre yalnız yaşamlarını değil bilimsel uğraşlarını da birleştirmekte gecikmediler.
1898'te ülkesinin adıyla anıldığı polonyum elementini bulduklarını açıkladı.1903'te fizikte nobel ödülünü bacquerel ile paylaştılar.1911'de radyumu yalın olarak elde etmeyi başararak ikinci kez nobel ödülünü aldı.
1934'te öldüğünde ünlü bilim kadının yıllarca radyum ışının etkisinde kalan iç organlarının neredeyse tümüyle yıkım içinde olduğu görüldü.keşfettiği radyum bir bakıma ondan öcünü almıştı.
kimyager hatun ve bilim insanı. nobel ödülleri kazanmıştır. erkeklerle vakit geçirmeyi gereksiz bulup onları sinsi yaratıklar olarak görürdü. bu yüzden kendini kimyaya ve bilime adamıştır.
Marie Curie, Madam Curie olarak da bilinir. (Asıl adı Maria Sklodowska), (7 Kasım 1867 - 4 Temmuz 1934), Polonya asıllı Fransız fizikçi.
Radyoaktivite üzerine yaptığı çalışmalarla iki kez Nobel Ödülü kazanmıştır. Uranyumla yaptığı deneyler sonucu radyoaktiviteyi keşfetti. Toryumun rayoaktif özelliğini buldu ve Radyum elementini ayrıştırdı. 1903 Nobel Fizik ödülü, 1911 Nobel Kimya ödülü sahibi ve Radyoloji biliminin kurucusudur. Çalışmalarıyla bir çığır açan Curie, Nobel Ödülü'nü alan ilk kadın, bu ödülü iki kere alan ilk biliminsanı olmuştur.