marx köylülerin "kendine yeten"* insanlar olduğunu düşündüğü için devrim yapma sürecinde etkili olmayacaklarını düşünüyordu. hatta bu yüzden köylüleri pek sevmediği de söylenebilir. mao, şehirde yaşayan işçilerin çok fazla çalıştıkları için devrim yapma sürecine katkılarının az olacağını söyler, çünkü hem vakit olarak hem fiziksel olarak çok kötü durumdadırlar. bu noktada devrimin köylülerin organize edilmesiyle, taşradan şehre doğru yapılmasını öngörür. leninizm gibi maoizm de marxism'in bir başka varyasyonudur, yeniden yorumlanmasıdır.
Dünya'nın en kalabalık halkı ve oldukça homojen bir yapıya sahip olmasına rağmen, ingiltere'nin bir sömürgesi olmaktan ileriye gidememiş, ipek ve pirinç dışında kayda değer bir üretimi olmayan, geri kalmış bir köylü ülkesini modernleştirmeyi amaçlayan ve sosyalist düşünce akımından etkilenmiş, mao zedung'un düşünce biçimi.
çinin koşulları gereği feodalitenin etkisi doğrultusunda köylüyü baz alarak gerçekleştirilmesi yöntemiyle
marksizmin esnekliğinin kanıtını teşkil eden düşünce biçimi.
Ayrıca diyalektiği tek maddeye indiren düşünce akımı
mao: çin devrimi önderi
daha sonradan marksist özelliğini kaybeden ve günümüzdede çinin kapitalist bir sisteme sahip olmasıyla sonuçlanan düşünce akımı
marksizm'in ezilen-ezen siniflar ayrimimi yani insanlik tarihinin basindan beri varoldgunu iddia ettigi sinif kavgasini, somuren-somurulen ulkeler mucadelesi olarak yeniden uyarlamaya calisarak ortaya ne idigu belirsiz bir ideoloji cikanan ckp genel sekreteri mao zetung'un gorusleri olarak ozetlenebilecek ideolojidir. mao'nun kultur devrimi, sovyetler ile olan ideolojik ve az bilinen sinir catismalarini, sosyalist dunya'yi ikiye bolerek bati karsisinda gucsuz dusurmesini, sovyetler'e karsi bati ile 70'lerden itibaren isbirligine girmesini, kambocyada'ki kanli kizil kmerler rejimi desteklemesini, vietnam'i isgale kalkismasini ve daha bir cok tutarsizligini ve gunahlarini ne uygarlik ne de sosyalist tarih unutmayacaktir.