Ferromanyetik (mıknatıslanabilen) malzemelerdeki yüzey ve yüzeyin hemen altındaki hataların belirlenmesinde yaygın olarak kullanılan tahribatsız muayene yöntemlerinden birisidir.
ilk olarak test edilecek malzemenin yüzeyinin kimyasal olarak temizlenip yağ, kir gibi yabancı maddelerden arındırılması gerekir. Temizlenen test parçası kelepçe (hand-yoke) adlı cihaz ile manyetize edilir. Demir oksit parçacıkları içeren süspansiyon malzeme üzerinde akım uygulanan test bölgesine püskürtülür. Bu parçacıklar kaçak manyetik alan tarafından çekilir ve hatanın tam üzerinde kümelenir. Bu hatanın görüntüsü kullanılan ışığın türüne göre görünür ışık veya uv ışık altında gözle tespit edilir. Muayene işlemi bittikten sonra parçadaki manyetikliğin kaldırılması gerekiyor.
Yöntemin avantajları:
*Uygulaması kolaydır.
*Niceldir.
*Görüntüleme hariç tutulursa otomasyona uygundur.
Yöntemin dezavantajları:
*Sadece ferromanyetik malzemelerde kullanılabilir.
*Sadece yüzey ve yüzeye yakın yerlerdeki hata tespitine uygundur.
*Muayene yüzeyinin çok pürüzlü olması durumunda sağlıklı sonuçlar alınamaz. Manyetik parçacıkların süreksizlikleri tespit etme kapasiteleri yüzeydeki ferromanyetik olmayan tabakaların (boya, kaplama gibi) varlığından olumsuz etkilenir.
herseyden once parcayi manyetik hale getirmek gerekir. yuzeydeki veya yuzeye cok yakin, akim yonune dik olan sureksizlikleri ortaya cikarir. genellikle kaynakli imalattan sonra kaynak hatalarini bulmak icin kullanilir. hizli ve ucuz bir yontemdir.
ferromanyetik malzemelerde kullanılan bir tahribatsız muayene yöntemidir. yapılışı şu şekildedir ;
malzeme üzerinde manyetik tozlar serpilir, eğer imal edilen malzemede çatlaklar bulunuyorsa, bu noktalarda manyetik geçirgenlik az olmakta ve serpilen manyetik tozlar da bu çatlaklara yönelmektedir. bu sayede, malzeme üzerindeki imal hataları tespit edilmektedir.