mantık

entry139 galeri10 video1
    109.
  1. 109.
  2. Hiçbir şey kendisinin kanıtı olamaz,
    Bu yüzden mantık mantıklı değildir.
    1 ...
  3. 108.
  4. 107.
  5. “Mantıken doğru olan şey, pratikte yanlış olabilir. Aristo’nun ve Saint thomas’ın kozmolojisi tamamen yanlış değil midir? Rieman’ın geometrisi de lojik bakımından euclide’inkinden aşağı kalmaz, fakat bu geometri dünyamıza uymuyor.”
    2 ...
  6. 106.
  7. “Gerçeğin kendisi de bazen mantıksız olabilir”.
    1 ...
  8. 105.
  9. bir olay karşısında kalbin ve(ya) beynin ortak çalışması işleminin adı.
    1 ...
  10. 104.
  11. Ne acıdır ki duyguların karşısında işlevsiz kalan değerdir.
    1 ...
  12. 103.
  13. akıllı düşünmeye yardımcı olan zeka ve mantıktır. ama akıl kadar mantıklı değildir mantık. mantık sadece doğru bildiğini okur, zeka bu yolda yardımcı olur. akıl ise büyük resime bakar. o yüzden tüm mantıklar akıla boyun eğer. mantık ve akıl ise kalbe boyun eğer. mantık nefret eder kalpten, akıl ise hiç haz etmez. çünkü kalptir onların zayıflığı. kalp ise akılla birlikte olma seçeneğini değerlendirir filmin sonunda. çünkü üstün olmadığını görür akılın karşısında. eşittirler akıl kaybolmadıkça. ve tüm fırtına diner sonsuza kadar, hafif esintiler dışında. ve bu savaşı hep uzaktan izleyen keyif kazanır. herşeyden üstün olan sonsuz keyif almakmış aslında. her şey onun için varmış. bunu anlar mantık, zeka, akıl ve kalp.
    0 ...
  14. 102.
  15. aklın doğruyu düşünmesini sağlayan bir dsiplindir. mantık kendi temellerinin doğanın işleyişinden aldığı sürece akıl doğru düşünür. nitekim bizim temel mantığımızın doğanın genel işleyişiyle alakalı olduğu da bir gerçek. matematik de bu işleyişi anlamamıza yardımcı olduğu sürece işe yarardır.
    0 ...
  16. 101.
  17. bazen ikilisi, bazen bulanığı makbuldür..

    hızlı eleme yaparsınız..

    ecc ram’de kullanıyorsanız dadından yinmez..
    0 ...
  18. 100.
  19. 99.
  20. Son günlerde pek bir uzak olduğum kavram.
    2 ...
  21. 98.
  22. en değer verdiğim şeylerden biri. mantıktan yoksun bir yaşam düşünemiyorum.
    1 ...
  23. 97.
  24. Merhaba bebeğimler,
    size kendi çapımda basite indirgediğim mantık konusunda rakamları nasıl şekiller ve renklerle konuşturarak anlayabileceğimizi anlatacağım. Zebellah gibi başımıza dikilen bazen anlayamadığımız matematiğin gerekse önermeleriyle karşımıza çıkan bir konusudur bu. Asıl anlatmak istediğim şey zor diye bir şey yoktur, kolay yolunu henüz çözememişizdir.

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1716374/+
    1. Örnek: "1 v 1= 1"
    v harfini külah olarak düşünün. içinde dondurmaların toplandığını. Eksilmez değil mi? Bu bir toplamadır, külahların üzerine dondurmaların eklenmesidir.

    2. Örnek: külah aşağıya doğru bakıyor. dondurmalar 0'ı görünce aşağı düşmüş. Bu çarpım işareti olduğunu gösterir.

    3. Örnek: ancak ve ancak işaretinde kuralı bilmiyorsanız bile işaretin içindeki 1'e bakın. Bu demektir ki aynı olan rakamlar bu kurala göre 1'e eşittir.

    4. Örnek: ya da işaretine göre aynı olan rakamlar 0'a eşittir. Kocaman bir külahımız vardı ya hani? Onu unutma.

    Renkler hep yanımızda, görmek istediğimizde konuların içinde bulunuyorlar.
    18 ...
  25. 95.
  26. ücretsiz olarak beni a noktasından b noktasına götürür.
    0 ...
  27. 94.
  28. Bir insanın karar verme mekanizmasını etkileyen iki kavramdan en güçlü ve en doğru olanı...

    Ötekisi ise duygu. An odaklıdır. Sonrasını düşünmez...

    kimsenin başına gelmemesini dilediğim bir örnekle açıklamak isterim;

    Bir çocuğunuz olacak. Ama ters giden bir şeyler var. Doktor bebeğin elleri ve ayaklarının gelişmediğini söylüyor. Yani kolsuz ve bacaksız olarak dünyaya gelecek. Yani doğduktan sonra kaç sene yaşar bilinmez ama uzun süre yaşarsa bile hayatı boyunca sürünecek. Başkasının yardımı olmadan su bile içemeyecek. Tuvalete bile gidemeyecek. Diğer çocuklar koşup oynarken o içten içe ölecek...

    Şimdi siz Çocuğu aldırır mıydınız? Yoksa dünyaya gelmesine izin mi verirdiniz?

    Mantık o çocuğu aldırmayı emreder. Aptal mısın? Sen belki o çocuğa ömür boyu bakarsın. Tüm zorluğunu çekersin. 40 yaşınada gelse altını temizler yemeğini yedirirsin. Sen iyi bir insansın. Vefalısın. Cennetliksin. Buna şüphe yok. Allah senden razı olsun. Ama yinede sana emrediyorum. Bu çocuğu aldıracaksın. Dünyaya getirmeyeceksin. Mantık bunları emreder. Çünkü o çocuğun hayatı boyunca sürünmesini istemez mantık. Bir hayvan gibi bakıma muhtaç yaşamasını istemez. Doğduğunda evet her bebek gibi olacak. Zaten elleri ve kolları bir işe yaramayacak. Güzel güzel besleyeceksin büyüteceksin. Ya sonrası? Sonrası çocuğa ömür boyu zindan hayatı...

    Duygu tam tersidir. Asla ve asla aldırmayacaksın o çocuğu. Katil misin sen? Nasıl kıyıyorsun daha doğmamış bir cana? O daha minicik. Bakacaksın besleyeceksin büyüteceksin onu. O senin çocuğun. Bu kadar vicsansız olma. O senin canından bir parça der sana duyguların. Ve dünyaya getirmeni ister o çocuğu.

    Oysa duyguların bilmediği bir şey vardır. Mantık kendisinden daha vicdanlıdır. Amacı o çocuğu öldürmek değil aksine kurtarmaktır. Duygu Hem çocuğa, hem ailesine ömür boyu eziyet çektirecektir o çocuğu dünyaya getirerek.

    Kısacası mantık düşünce yöntemiyle doğruyu bulma sanatıdır. Mantığa hangi perspektiften bakarsanız bakın, o anda size üzücü bir karar aldırsa bile sonuç olarak doğru yolu göstermiştir. Bu kural hiçbir zaman değişmez.

    Tek şart size mantıklı gelen şeyin gerçekten mantıklı olmasıdır. O yüzden mantığınızın işleyişinin ve karar verme mekanizmanızın doğru çalışması gerek. Yoksa size o an mantıklı gelen şey size hayatınızın hatasını yaptırabilir.

    Mantığa her zaman güvenin. Ama kendi mantığınızı her zaman sorgulayın ve geliştirin.

    Duygu hayatınızın her an her yerinde olabilir. Olmalıdır da zaten. Ama olması gereken, rasyonel olan önemli kararlar aşamasında ona kulak asmak yerine mantığın sesini dinlemektir..

    Mantığınızı dinlemek sizi duygusuz bir insan yapmaz. Zaten Duygusuz bir insan olsaydınız mantıkla duygu arasında seçim yapamazdınız. O yüzden hayatınızın her anında herhangi bir karar verme aşamasında duygularınızı rahatça geri plana itebilirsiniz. Sadece bir karar aşamasında duygularınızı dinlememiş olmanız onları hiçbir zaman köreltmeyecektir. Aksine o aşamalarda işe yaramayan duygularınızı başka aşamalarda daha yoğun ve güzel yaşayacaksınız.

    Tecrübeyle sabit...
    7 ...
  29. 93.
  30. inceleme odağı "bilgi" olan normatif disiplin.
    1 ...
  31. 92.
  32. 91.
  33. Mantığın düşünmenin yasalarını içeren bir bilim olduğu yanılgısı platon'dan bu yana sürmekte. Fakat buna daha yakından bakalım. Düşünme yasalar ile sınırlabilir ya da onlarla belirlenebilir mi? Biz, istemsizce daldığımız bir hayalde ya da öylesine bir şey düşünürken bir yasaya tâbi miyiz? Hiç de değil.

    Mantık... Episteme logike...

    Mantık, bizim düşüncelerimizin değil ifadelerimizin disiplinidir. Düşünceler tezahür etmedikçe, içte herhangi bir ifade edilmeyi umursamazlar. Onlar daha dile gelmeyecek şeyleri de barındırırlar da yalnızca dile gelenleri ile görünürler.

    Düşünce, dile geldiği kadar değildir. ilk dönem Wittgenstein'ın söylediği dil sınırları, ifadenin sınırlarıdır. Çünkü varlık gibi bir düşünce hiçbir koşulda dile gelmezken nasıl olur da düşünülebilir? O halde her dile gelen düşünülmüş ama her düşünülen dile gelemezdir.

    Mantık bu koşulda dile gelmeyecek bir düşüncenin disiplini olamaz. Mantık düşüncenin ifadesinin disiplinidir. Zaten Episteme logike kelimesinde "logike" legein yani "söylemek"ten türer.
    3 ...
  34. 1.
  35. Bu mantık denilen şey nedir ve doğru mudur ? Bunu doğpru kılan şey ne ?
    0 ...
  36. 91.
  37. Ne anlam yüklerseniz mantığınız o oluyor.
    1 ...
  38. 90.
  39. 90.
  40. 89.
  41. Çelişen yada benzeşen iki kavram arasında tercih yapmak zorunda kaldığında, alman gereken kararları rasyonel çıkarımlar ile belirleyen hassas akıl terazisidir.
    0 ...
  42. 88.
© 2025 uludağ sözlük