vakti zamanında genelde yağmur sonraları bayırlardan topladığımız ve afiyetle yediğimiz bir gıdadır. olacaktı şimdi bi melki mantarı atacaktık mangala, deniz kenarında, bir de rakı... off bee.
geçen haftasonu gittiğimiz çamlıdere yaylalarında topladığımız, sporla çoğalan bitki türü. çamların altında, güneş gören yerlerde, hafif yağmur sonrası bulunması biraz zor da olsa toplaması oldukça zevklidir. bazen şapkasını tamamen çıkartırken, bazen de toprağı biraz kabartarak kendini belli eder. ilk defa tecrübe ettim. renk renk farklı büyüklüklerde ve farklı şekillerde olanları mevcut. insan kültür mantarına alışınca ister istemez işkilleniyor zehirli mi zehirsiz mi diye. 3-4 kilo civarı topladık. aralarında zehirsiz olduklarına emin olamadıklarımız da vardı.
ertesi gün sotesini yaptık yedik bir güzel. yerken de acaba bu son yemeğim mi diye düşünmeden edemedim. yemek sonrası evdekilerle helalleştim ve beklemeye koyuldum. * 2-6 saat arasında zehirlenme belirtileri görülüyormuş. yemek sonrası da öyle bir uyku bastırdı ki, uyurken ölsem kimse bilmeyecek sabaha kadar. gittim yattım herşeyi göze alarak. çok şükür sabaha çıkabildik. *
stresine rağmen oldukça lezzetli bir yemekti yediğimiz. hiçbir tadı olmayan kültür mantarına alışan damak, farklı bir lezzetteki mantarı tadınca o riski alabiliyor bazen.
sotesi harika olan vazgeçilmez bekar yemeklerinden biridir. Ama herkes yapamaz tabi bunun sosu baharatı falanı filanı önemlidir. Basit gibi durur ama doğru hamleler yapılmazsa güzel olmaz.
doğada bitki atıklarının toprağa dönüşmesini sağlayan organizmalardır. doğadaki canlı yaşamının devamı için en temel unsurlardan biridirler. bitki veya hayvan değildirler, sebze hiç değiller. mantarlar kendi başlarına bir familyadır.
güzel yapıldığında dünyadaki en güzel yiyecektir.mesela kremalı mantar onu böyle makarnaya dökersin yada kaşarlı mantar.pizzaya en çok yakışandır birde.