mantar zehirlenmelerinde dört ayrı sendrom vardır;
reçine sendromu;
boletus satanas ve boletus luridus türü mantarlardan kaynaklanır. sindirim sisteminde etkisini göstererek kusma ve ishale yol açar.
muskarin sendromu;
clitocybe candicans türü mantardan kaynaklanır. parasempatik sinir sistemini tetikler. terleme, sıcak basması, kalp atışında yavaşlama, huzursuzluk, görme bozukluğu gibi belirtileri vardır. adrenalin takviyesi ile tedavi edilebilir.
pantherin sendromu;
amanita pantherina ve amanita muscari mantarlarından kaynaklanır. sinir sisteminde hasara yol açar. belirtileri; aşırı uyarılabilme, gözbebeği genişlemesi, boğaz kuruması de deri kuruluğudur. hasta ender olarak 24 saat içinde komaya girer ve ölür.
falloides sendromu;
amanita phalloidesin mantarına bağlı, çok ağır bir zehirlenmedir. 8-10 saat sonra belirtileri görülmeye başlar. özel bir panzehiri olmadığından hemen mide yıkanmalıdır.
bu zehirlenmeden dolayı ölen kişide karın açılırsa karaciğerlerinin nekroze oldukları görülür. amanita phalloides mantarı bayağı bir öldürücüdür aman diyeyim.
Mantar alımından sonra ortaya çıkan zehirlenmelerde toksinin türüne göre değişen belirti ve bulgular en erken ilk 2 saatte ya da >6 saatte ortaya çıkar.
Zehirlenme bulgularının ortaya çıkma süresine göre mantar zehirlenmeleri, erken ve geç belirti gösterenler olarak iki gruba ayrılır. Doğada yetişen ve halk tarafından zehirsiz olduğu bilinen bazı mantarlar bile yenildiğinde bulantı, kusma ve ishal gibi sindirim sistemine ait belirtiler oluştururlar. Bakteriyel bulaş, alerjik reaksiyonlar ve mantar bitkisinin topraktan aldığı ağır metaller nedeniyle sindirim sistemi bulgularıyla giden besin zehirlenmeleri de görülebilir.
Kaynak: www.aciltıp.com/mantar-zehirlenme