ilk görüşte büyükşehir havası veren bir ege kenti. kent merkezinde genel anlamda her şeyin yeri bellidir metropol havası taşımaz ama anadolu kentlerine göre gerçekten de büyüktür merkezi 350 bin, toplam nüfusu 1,5 milyona yakındır, ayrıca mesafe olarak izmir'e çok yakındır, ilçeleri de epeyce kalabalıktır bu kentin, mesela turgutlu, salihli ve akhisar'ın nüfusları 100 binin üzerindedir. soma'da 75 bin civarında bir nüfusa sahiptir. sıcak bir kenttir manisa, birde osmanlı kokar zaman zaman...
izmirden birkaç günlüğüne ilk defa gelen biri olarak;
+öncelikle izmir olduğu için bu il olmuş çünkü lizmir sayesinde sanayisi ultra büyük ve sadece vestelde 50binin üzerinde kişinin çalıştığı söyleniyor varın siz düşünün.
+şehir bence izmire göre daha düzenli ve gecekondulaşma yok gibi.
+ev kiraları uygun izmirin 3te 2si kadar
+ulaşım oldukça kolay
bular artılarıydı şimdi ise eksileri;
-denizi olmaması şehrin turizm açısından gelişmesini batalıyor.
-dışarıdan göç aldığından manisalım diyen çok az
-esnafları pekte güleryüzlü değil
-nüfusu 1milyonu aşsa da sosyal açıdan takılacak pek mekan yok yani öğrenciler pek sevmez
son olarakta izmire göre oldukça muhafazakarlar özelliklede taytlı kız pek göremedim merkezde.
üniversiteyi okuduğum şehir. inanılmaz bir hızla gelişmektedir, 2006'da ilk ayak bastığımda haliyle şuanki durumu arasında dünyalar vardır. Fazlasıyla göç almıştır, insanları parayı pek sever ve diğer ege şehirlerine kıyasla daha muhafazakardır.
Yılın belli bölümlerinde, hatta ne bellisi, belirsiz bölümlerinde yağmur başladımı durmak bilmeyen ilimizdir, Londra sanki mübarek. Sürekli bi yağmur felan.
manyetik durumundan kaynaklı* bir çok tahtası eksiği bünyesinde barındırdığı düşünülen, ilk büyük alışveriş merkezinin daha bu sene açıldığı, seneye büyükşehir olacak memleket.
mesir olayına hasta olduğum, şu anda ikamet etmekte bulunduğum maltanın, cennet mahallesi gibi oluşuna alıştıktan sonra inanılmaz keyif almaya başladığım, şopar teyzelerin ikramlarıyla, her gün at veya deve* üstünde gezen sünnet çocuklarıyla, çakrasıyla falan gönlümü fetheden semtin bulunduğu, bünyesinde barındırdığı celal bayar üniversitesinin öğrencisi olduğum il.
şu an üçüncü haftama başladığım şehir. bir aydınlı olarak ege insanın yardımseverliğini burada da gördüm. ( asabi dolmuş şöförleri hariç ) ama onun dışında öğrencilik hayatı için tam bir işkence. izmir'de eve çıkmanın hesaplarını yapmaya başlatır anında. cbü'den nasıl yatay geçerim hesaplarını her öğrenci mutlaka yapmıştır. şehirde öğrenciler için hiç mi mekan olmaz soruları kafanızı oldukça zorlar.
bugün burdaki üçüncü günüm. dönüş yolundayım ve adeta doğduğum yerden ayrılıyormuşçasına gözlerim doluyor. ama yanımda güzel kavunlarından bir adet götürüyorum.bu şehirde gözüme çarpan en hoş detay, küçücük veledinden 70'lik dedelerine kadar herkesin altında motor olması.bu gercekten çok sevimli,mutevazi.
ek:bu girinin aldığı eksileri görünce, manisa'ya olan nefreti birkez daha görüyorum. çok üzücü. halbuki manisa da siz olmadan hep yarım bir şehir zaten di mi. ibişler.
Son senelerde hızla gelişmiş, başka bir profile bürünmüş memleketimdir. Yobaz gibi söylemler mevcuttur ama bunu Manisa' nın yerlileri için asla kabul etmiyorum, çünkü Manisa' nın yerlisinin %90' u göçmendir.Bu kişiler Manisa' nın merkezinde ya da Bozköy tarafında yaşar. Ve bu kesim dinine bağlı, gelenek ve göreneklerine önem veren ama asla gerici bir zihniyete sahip olmayan kesimdir.Yerlilerinin arasından maddi durumu iyi olmayana pek rastlayamazsınız; bağ bahçe toprak zenginidir. Maddi olarak güçlü olanların çoğunun izmir'de de evleri vardır ve bir ayakları hep izmir'dedir. Manisalı olup, izmir' de yaşayan biri olarak evet sevgili izmirli arkadaşlarım sizin kadar geniş takılamıyoruz büyüdüğümüz aile ve çevreden dolayı.ben yine eleştirmeyim ama bir tavsiyede bulunayım, Manisalıların mütevaziliğini örnek alabilirsiniz mesela, çünkü çoğu sizi 3'le çarpar her açıdan. haa bu arada şöförlükleri konusunda haklısınız.
yaklaşık bir senemi geçirdiğim, halkının öğrenciyi pek sıcak karşılamadığı şehirdir, şehiri geliştiren şeyin cbü ve öğrenciler olduğunu bilmez yada kabul etmez, öğrenciye ev verilmez bu şehirde, küçük esnaf öğrenciyi nasıl sikebilirim'in hesaplarını yapar felan işte. öğrenci istemezler yani bi yerde.
10 sene öncesine göre çok değişen şehir. hem insanı hem de çehresi baya bi değişmiştir çünkü yerli manisalılar artık azınlık durumundalar. tabi bu kadar göç alan bi şehrin aynı kalması zaten beklenemez. eski bağnazlığı yoktur. celal bayar üniversitesinin ve izmir'e yakın olmasının da bunda payı vardır.