izmirden birkaç günlüğüne ilk defa gelen biri olarak;
+öncelikle izmir olduğu için bu il olmuş çünkü lizmir sayesinde sanayisi ultra büyük ve sadece vestelde 50binin üzerinde kişinin çalıştığı söyleniyor varın siz düşünün.
+şehir bence izmire göre daha düzenli ve gecekondulaşma yok gibi.
+ev kiraları uygun izmirin 3te 2si kadar
+ulaşım oldukça kolay
bular artılarıydı şimdi ise eksileri;
-denizi olmaması şehrin turizm açısından gelişmesini batalıyor.
-dışarıdan göç aldığından manisalım diyen çok az
-esnafları pekte güleryüzlü değil
-nüfusu 1milyonu aşsa da sosyal açıdan takılacak pek mekan yok yani öğrenciler pek sevmez
son olarakta izmire göre oldukça muhafazakarlar özelliklede taytlı kız pek göremedim merkezde.
ilk görüşte büyükşehir havası veren bir ege kenti. kent merkezinde genel anlamda her şeyin yeri bellidir metropol havası taşımaz ama anadolu kentlerine göre gerçekten de büyüktür merkezi 350 bin, toplam nüfusu 1,5 milyona yakındır, ayrıca mesafe olarak izmir'e çok yakındır, ilçeleri de epeyce kalabalıktır bu kentin, mesela turgutlu, salihli ve akhisar'ın nüfusları 100 binin üzerindedir. soma'da 75 bin civarında bir nüfusa sahiptir. sıcak bir kenttir manisa, birde osmanlı kokar zaman zaman...
Genelde yaşamaktan orta yaşlı insanlar zevk alır, sessizdir. Sosyallik açısından mekanların olmadığı, havasıyla suyuyla nefret edilen ve insanlarının soğuk olması, tebessümü esirgemesi olumsuz etkileyen diğer etkenlerden, egede olmasına rağmen diğer illerden daha geri düşünce olarak. içinde sağ-sol her görüşten insanlar yer aldığı iki yüzlü insanların barındığı kent. kendi kız kardeşini açık giydirmeyen ama başkası giyidiğinde bakmayı farz edinmiş kroları vardır.
cbü kazanmakla beraber gitmek zorunda olduğum şehir. sıkıla pıkıla artık okuyacaz nabalım. allahtan izmir gibi bir metropole yakın da, haftasonları kafa dağıtmaya izmire geleceğim.
çok sevmediğimi söyleyip de biraz uzaklaşınca özlediğim memleketim.
genel olarak zengin bir şehirdir. manisa'nın yerlileri iyice azalmiştır. çok göç aldığı için bol miktarda doğulu insan bulunur. küçük olmasına rağmen trafik sorunu çok büyüktür. park yeri ararken kanser olan çok kişi vardır. gezilecek görülecek çok yeri yoktur. cbü'ye gelip de memnun kalan pek görülmemiştir. en büyük şansı ve şanssızlığı izmire çok yakın olmasıdır. istediğiniz her an kolaylıkla izmire gidebiliyor olmanız güzeldir ama hep izmirin gölgesinde kalan bu küçük şehir fazla gelişememiştir. manisa insanının en sevdiği sahışlar tarzan ve şarapçı orhandır. son zamanlarda çıkan şarapçı orhan öldü haberleri ise yalandır. kendisi en son huzurevine götürülmüştü fakat şimdi nerededir ne yapıyordur bilemiyorum.
spil dağından manzarası bir başka olan memleketim. o yükseklikten hem denizi görürsünüz hem manisayı.
edit: eksileyenin kıçına spilin zirvesi girsin emi.
izmirden daha çıkmadan yolda ne çirkin bi yere gittiğinizi anlayabildiğiniz ne kaybeden üzülür ne bulan sevinir tadında insanı da pek makbul olmayan taşra kenti.
Havamız, suyumuz, toprağımız tehlikede...
ingiliz SARDES Madencilik A. Ş. ülkemizin en değerli tarım alanlarının bulunduğu, ormanlarla kaplı Turgutlu Çaldağı'ndan Nikel madeni çıkaracak...
Dünyada sadece Manisa Turgutlu bölgesinde yetişen, tadına doyulmayan Sultani üzümümüz, istanbul, Ankara ve izmir gibi büyük illerimizde sofralarımıza sunulan domatesimiz, salatalığımız, sivri biberimiz, elmamız, armudumuz... Ormanlarla kaplı doğamız, içmeye doyamadığımız buz gibi suyumuz elimizden alınacak!
SARDES, Nikel madenini çıkarmak için:
- iki milyona yakın ağacı kesecek. Köylerimizi selden, heyelandan korumak için Orman Bakanlığı ve bölge halkı tarafından 30 yıl önce binbir emekle dikilen ağaçlarımız kesilecek.
- Toprak metrelerce derinlikte kazılacak ve Nikel madenini topraktan ayırmak için toplamda 15 milyon ton sülfürik asit hiç bir önlem alınmadan toprağa dökülecek.
- Sülfürik asitle toprak zehirlenecek.
- Zehir suya karışacak.
- Suya karışan zehir buharlaşarak rüzgar nereye taşırsa orada asit yağmuru olarak bağdaki üzüme, tarladaki domatese, içtiğiniz suya, üzerinize yağacak. Sağlığınızı tehlikeye sokacak!
3ekadarsay- digini belli eden yazar, en fazla 3 semti vardir anlattigi gibi gerisi gayet normal bir kenttir. bunun begendigi izmir-istanbulun da gecekondu mahallesi vardir. ayrica yoksulluk ve sigirlik ayni seyler degildir. catisi olmayan bir evin altinda belki senden daha terbiyeli ve onyargisiz cocuklar yetisiyordur... ayrica keendisi havuzlu villada yasamadigi halde bir apartman cocugu olarak ne de guzel atarlanmistir yoksul aile evlerine. kiyamam lan sana...
ege bölgemizin izmirden sonra ikinci büyük ilidir. Bir ilçesinde doğup büyüdüğüm ancak sadece 4 kez (toplamda 1 hafta) bulunduğum il. Dolayısıyla il merkezi ve ilçeleri oldukça birbirinden kopuktur. Türkiye genelinde bilinen ilçeleri vardır. (akhisar, turgutlu, salihli bi de memleketim olan soma) sanıldığının aksine bir öğrenci şehri değildir (bkz: cbü), gelişmesi izmir ve sanayi sayesinde olmuştur. Yapılan tarımı da yok saymak olmaz tabii. Tarihi bir şehirdir. (bkz: 45. entry)
SAçma sapan, kültürsüz, bilgisiz, görgüsüz insanlara sahip, medenileşme seviyesi yerlerde sürünen, şehirleşme bakımından fena olmasa da it kopuk vatandaşları yüzünden şehirleşme çabalarının amına koyulan bir ege kasabası.
maden faciasında bilinen 301, gizli tutulan rakamın bilinmediği vatandaşımızı kaybettiğimiz Soma ilçesinin bağlı olduğu şehir. acılıdır, suskundur, umutsuzdur.
zeytinyağı çok güzeldir. zeytinleri de.