şehzadeler diyarı olan memleketimdir ayrıca en soğuk havalarda bile üşümememin sebebidir zira bünyesindeki bağlardan gelen üzümlerden yapılan pekmez ve vakti zamanında hafsa sultan için yapılan mesir macunu sayesinde vücudun ısısı her daim üst seviyelerde.
referandum da %58 evet %42 hayır oranı çıkmıştır.üzücüdür.hemşerilerim hiç mi çocuklarınızın geleceğini düşünmüyor musunuz diye kendi kendime sormama sebep olmuştur.
dünyanın en varoş şehirlerindendir. içinde gençlik adına en ufak bi kıpırtı göremezsiniz. ayrıca kişi başına en çok hastanenin düştüğü şehir olduğuna da şüphem yok. cafe sayısının 3-4 katı hastane var.
giderek büyümektedir. gerek sanayi, gerekse mantalite olarak. üzerine yapışmış "bülent arınç şehri" yaftası ne zaman silinecektir bilmiyorum ancak, özellikle izmir'e yakın kısmının neredeyse şehrin merkezinden kafa olarak çok uzak olduğunu görebilirsiniz. xgarden özellikle bahar aylarında mutlaka uğranması gereken bir yerdir.
ege bölgesinin en dindar kenti olduğu bi saçmalıktır. kütahya, uşak gibi şehirler çok daha tutucudur. manisa evet sağ seçmenin yoğun olduğu bi şehirdir. bülent arınç faktörü merkezde kendini hissettirirdi ancak son yerel seçimleri akpnin kaybetmesiyle birlikte manisada türbanlı sayısında da inanılmaz bi azalma olmuştur. bunu manisada yaşayan herkes çok rahat bi şekilde görmüştür. ayrıca refrandumda hayır sonucunun çıktığı bi şehirdir. (merkezde %51 evet) ilçelerle de olsa manisa o meşhur referandum sonucunu gösteren haritada kırmızıya boyanmıştır. merkezde akdeniz iklimi hakimken soma, kırkağaç gibi bi çok ilçesi karasal iklimin etkisi altndadır. merkez ile ilçeler birbirinden tamamen kopuktur. bi çok manisalı ilçerde akrabası vs. yoksa asla gitmez diyebilirim. izmir bornova ile manisa merkez arası manisa seyahat otobüsleri ile 35 dakika, kendi aracınızla giderseniz ortalama 25 dakika sürmektedir. her manisalının izmir konak saat kulesinin önünde ve kordonda çekilmiş ve facebooka yüklenmiş en az bi fotosu vardır. izmirin bu kadar yakın olması manisa esnafını olumsuz etkilemektedir. manisada kazanılan paralar izmirde harcanmaktadır. limanın yakın oluşu ve demiryolu ile yine manisa sanayiinden izmir limanına direkt bağlantı imkanı bi çok yerli ve yabancı işletmeyi, yatırımcıyı manisaya çekmektedir. Financial Times tarafından 2004 yılının Avrupada Geleceğin En Uygun Yatırım Kenti seçilmiştir. tam bi emekli şehridir, sessiz (hatta insanı rahatsız edecek derecede sessizdir), sakindir. celal bayar üniversitesinde okuyan öğrencilerin yarısı izmirden her gün manisaya gidip gelmektedir. geri kalanlar da çarşıya çıktınızda aham da burdalar dedirtir, kendilerini karşıdan tanımak pekala mümkündür. gidilebilirtisi olan bi kaç cafe vardır. bu garibanlar da oralarda ortam peşinde koşarlar. he bişey daha elenorun da dediği gibi elması meşhur filan değildir.tamamen yanlış bi bilgidir. çekirdeksiz üzümü meşhurdur ve tabii ki de mesir macunu. (bu arada üzüm borsası izmirdedir ancak manisada üretilen üzüm miktarı izmirin ürettiğinden fazladır. buna rağmen böylesi bi saçmalık hala sürmektedir.) birgocmenin dediği gibi ayrıca referandumda manisa merkezde 58 evet çıkmamıştır.%52.7 evet, %47,3 hayır çıkmıştır.
şehzadeler kentidir. osmanlı'nın en önemli padişahlarından ikisi fatih sultan mehmet ve kanuni sultan süleyman bu kentte şehzadeliklerini yapmışlar, valilik görevini tamamlamışlardır.
günümüze gelirsek; kent akhisar, turgutlu, salihli gibi türkiye'nin hemen hemen en büyük ilçelerine sahiptir. dünya kuru üzüm üretiminin yarısından çoğu bu kentte yapılır. organize sanayi bölgesi; avrupa'nın çeşitli kurumları tarafından "tüm avrupa'da yatırım yapılacak en uygun organize sanayi bölgesi" seçilmiştir.
merkezi, sehzadeler kenti olmasından dolayı tarihi bir dokuya sahiptir. sosyal hayatı çok yoktur, halkı tutucu da denilebilir, ancak en büyük şansı izmir'e yakın olması, yarım saatlik uzaklıkta olmasıdır. zaten gençlerinin çoğu da alışveriş ve eğlenmek için izmir'e gider.
Bu şehirde bulduğum huzuru hiçbir yerde bulamıyorum. Öncelikle sakin bir şehirdir büyümeye açıktır fakat izmir in yanında olması büyük bir dezavantajdır. Kız nüfusu daha fazladır ve yazları çok sıcaktır.
genç nüfusun güzel vakit geçirebileceği mekan sayısı gayet az olan şehir. iki tane önemli caddesi var, tarihi 1-2 mekanı da eklediniz mi 2 saate yakın bir vakit geçirme süresi ortaya çıkıyor. bu kadar büyük nüfuslu bir şehrin daha yeni yeni canlanıyor ve gelişiyor olmasının sebebi izmir'e yakın olmasıdır herhalde.
osmanlı devleti zamanında "sancak-ü şehzade" olarak geçen, osmanlı'nın en önemli sancaklarından birisidir. 1. süleyman*, 2. selim, 4. murat manisa'da sancağa çıkmışlardır.
aslında bakacak olursak, şehzade sancağı olarak geçen yer saruhan'dı. fakat saruhan şu anda manisa sınırları içinde olduğundan, manisa şehzadeler şehri olarak bilinir.
izmir il sınırı manisa'dan 10 dakika uzaklıktadır. bu sayede ege denizi ile bağlantıdar.
manisa deyince hep akla gelen mesir macunun yerini şu sıralar fırın almıştır.ziya apartman kapınızdan sokağa adımınızı attığınız an spil dağından gelen yaklaşık 45 derecelik sıcaklığa maruz kalıyorsunuz.ayrıca koskoca şehirde yapılacak bir aktivite olmayışı bu fırına güzellikler katmakta.