işgal orduları geri çekilirken pek çok şey gibi Manisa'yı da yakar, yıkarlar. Kenti özgürlüğüne kavuşturan Türk ordusunda bulunan Kerkük Türklerinden ;Ahmet Bedevi; adlı asker öylesine tutkundur ki doğaya; savaş bitiminde Manisa'da kalır. Ağaç dikmeyi, yeşili korumayı uğraş edinir kendisine. Manisa onun diktiği ağaçlar sayesinde yağmura ve gölgeliğe kavuşur.
Halk, üstünde yalnızca siyah bir şort olan bu uzun sakallı adamı çok sever ve Hacı diye seslenirler kendisine. Spil Dağı'nda bulunan kulübesinin yanındaki topu her gün saat 12:00'de ateşlemeye başlamasıyla Hacı'nın adı Topçu Hacı olur. Günlerden bir gün başrolünü Johny Weismüller'in oynadığı ünlü Tarzan filmi gelir Manisa'ya. O günden sonra da Ahmet Bedevi Manisa Tarzanı diye anılmaya başlar.
Manisa Tarzanı'nın istiklal Madalyasına sahip olduğunu pek çok insan bilmez.
Siyah bir şortun dışında üstüne pek bir şey giymediğinden, madalyasını takacağı ne bir ceketi ne de bir gömleği vardır zaten. *
an itibarıyla türkmax ta filmi gösterilen insanlık ve doğa sevgisi dolu muhteşem bir insandır kendisi. * kendi sözleri için buyurun wikipedia dan alıntı yapayım bari:
Yaşayışım gayet basittir. Yaz, kış , Topkale; deki kulübemde ve mağaramda yaşarım. Evim meyve ağaçlarıyla , çiçeklerle çevrilmiş cennet gibidir. Yazın yaş, kışın kuru meyveler yerim. Günde üç kez , buz gibi suyla yıkanırım. Vücudumu korumak için, kendi yaptığım bitkisel yağı sürünürüm. Eski ve yeni yazıyı bilirim. Türk müziğine hayranım. Sinemanın tutkunuyum. Zaten dertle,gamı bunlarla unutuyorum. Gazete ve dergi elimden düşmez, hepsini alıp okurum.
Üzüntü, dağın üzerine gelip duran buluta benzer. Çok durunca yağmur olur,kar olur,yerleşir kalır. Başında üzüntüyü çok durdurmaya gelmez. Bulutu daha bulut halindeyken kovmak lazım
Ahmet Bedevi bir çıplak, garip adamdır. Amma ölünce, ağaç sevgisi sembolü olacak, hangi idareci, ağaç kestirirse rüyasına girecek, boğazına sarılacağım. Bu memleketin yeşile, yeşilliğe, ağaca, çiçeğe ihtiyacı var. Bu sevgiyi yaşatın ne olur
edit: aha bu da eksilendi ya artık hiçbirşey demiyorum. helal olsun eksileriniz.
babaannemin rivayet ettiğine göre kulubesinin yanından ateşlediği topun sesinden daha önce manisa'ya ulaşabilecek kadar çevik, istiklal madalyasına sahip, tema vakfı'nın fahri üyesi yapılması gereken doğa tutkunu kişidir. https://galeri.uludagsozluk.com/r/41164/+
Spil Dağının Koruyucusu,
Türkiye'nin ilk çevrecisi Manisa Tarzanı;
Kerkük kökenli bir Türkmen.Kurtuluş Savaşında savaştığı için kırmızı şeritli istiklal Madalyası var.
Hayatını Manisa'yı tüm Türkiye'ye örnek olacak şekilde ağaçlandırmaya adamış ve yaşadığı süre boyunca binlerce ağaç dikmiş.
Spil Dağın da küçük bir kulübede yaşayan ve Manisa sokaklarında çıplak ayak, üzerinde sadece şort ile dolaşan Ahmet Bedevi ye halk Manisa Tarzanı adını takmış.
1963 yılında hayatını kaybedince Manisa halkınca bir efsaneye dönüştürülmüş ve heykeli dikilmiş.
Son günlerde ziyaretine gelen gençlere şöyle demiş:
”Ahmet Bedevi bir çıplak garip adamdır. Amma ölünce ağaç sevgisi sembolü olacak, hangi idareci ağacı kestirirse rüyasına girecek, boğazına sarılacağım. Bu memleketin yeşile yeşilliğe, ağaca, çiçeğe ihtiyacı var.”
Manisa doğmuştur. Asıl adı Ahmeddin Carlak ikinci adı Ahmet Bedevi' dir. Kurtulus Savası' nda savasmıstır. Ve istiklal Madalya' sı kazanmıstır. Hayatının büyük kısmını Türkiye' ye örnek olacak sekilde ağalandırmaya adamıstır. Spil Dağında yasamıs ve Manisa sokaklarında sort ile dolasmıstır. Her yıl 31 Mayıs ayında törenler düzenlenir.