Et işi erkek işidir. Mangalından salatasına kadar. Adanalı olunca tabi yapıyoruz bunda büyütecek bişi yok. Çok da matah bir şey yapmıyordur bunlar bizde standart donanım.
polo yaka tişörtü fönlü saçları ve kirli sakalıyla şirin bir mutfakta döküm tava da lokum gibi et yapabilen erkeğin yanında sadece beyaz atletiyle ağzında sigara, yemiyorum yediriyorum havasına sahip erkektir. gel bi lokma al dersin, siz yeyin diye karşılık verir. çomar olmasa da manasız bir iş yapıyordur.
mangal yakmaktan ziyade yapmanın yani et pişirmenin çeşitli incelikleri vardır. bi nusret değildik ama biz de az mangal yapmadık.
madde 1: şu eti kömür haline getirmeyin. bazen görüyorum kor ile çok yakın temasta bulunmuş etler bildiğin kömür haline gelmiş. yapmayın! kor ile et arasında 10 cm gibi yükseklik olsun.
madde 2: özellikle tavuk eti pişirmeden önce kasaptan alınan sos ile karıştırılır ya hani, bu işlemi mangalın başında değil mangaldan en az bir saat önce yapın. sos tavuğa işlemeli.
madde 3: kömür kor haline gelmeden eti koymayın. yoksa üstü yanık et yersiniz. bunu acemi mangalcılar çok yapıyor.
madde 4: et mangala koyulduktan sonra yelleme işlemi yapmayın. bütün kül ete yapışır.
madde 5: tutuşturma işi bazen illet haline gelebilir. çıra yoksa yanınızda yumurta kolisi kartonları iyi iş görür. hiç mangal yakmadıysanız önce ufak dal parçalarını sonra odun ve tahta parçalarını tutuşturun alt kısıma da kömürleri koyun. sabredin ara ara odun parçalarıyla besleyebilirsiniz. 10 dakikaya kömür kor halini alır.
madde 6: mangal başında ki erkek tutuşturma aşamasından itibaren nöbet yerini terk edemez. mangalus erkekusun bütün ihtiyaçları ayağına gelir. içecek, alkol, sigara gibi ihtiyaçlarını karşılayın.
madde 7: mangalus erkekus kardeşim sözüm sana! tadıyorum ayağına bütün etleri yedin pezevenk! yapma.