hasta yakını sıyırır;
-öyle zırt pırt emar memar, tomografi mamografi istemeyin kardeşim. bir idrar, bir kan tahlili yeter ya hastayı ne hale getirdiniz.
mamografi, düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmidir. memede, muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacı ile çekilir. mamografinin gerçek değeri budur. çünkü, bu sayede, hastalık muayene ile tespit edilebilecek safhadan önce saptanır. bu nedenle kesin hayat kurtarıcıdır. kırk yaşını geçen kadınlar her yılveya iki yıldabir mamografi çektirmeli ve her yıl uzman bir hekime meme muayenesi olmalıdır. elli yaşını geçen kadınlar ise her yıl mamografi çektirmeli ve hekime muayene olmalıdır. hayat kurtarır. http://www.metam.org/usr_...urun/mamografi_cihazi.jpg
kısaca "mammo" denilen meme grafisi. kadınların memelerinde sinsice türeyen kanser hücrelerinin erken dedektörü, bu minvalde ucuz, pratik bir tarama yöntemi.
45 yaş üzeri kadınları senede 1 kesinlikle çektirmesi gereken grafidir. 45 yaş altında ise senede bir rutin ultrasound çektirmelidir, unutmamak gerekir ki meme kanseri her 8 kadından 1'inde vardır, ya da var olacaktır.
Günümüzde, meme kanserinde en önemli teşhis aracı mamografidir. Muayenede fark edilmeyecek kadar küçük tümörler, kistler ve diğer patalojik oluşumlar mamografi ile teşhis edilebilir. Memede başlayan bir kanserin elle muayenede fark edilecek kadar büyümesi, yani en az 1 cm. büyüklüğe ulaşması için 5-8 yıl geçmesi gerekir. Mamografi ile bu kanser yıllar öncesinden fark edilebilir. Meme kanseri tanısında mamografi hala altın standarttır. Tanı için ultrason ve nadir durumlarda MR görüntüleme de gerekebilir.