büyük ama gelişmemiş, kirli ama parlak, fakir ama üreten ilçesidir ankara'nın. benim için çok özeldir. yeni türkü için de özel olsa gerek ki mamak türküsü adında zihinlerde yer eden efsane bir şarkıya esin kaynağı olmuştur.
fakirler evet, evet pasaklılar ama tertemizler esasında... Bilkent üniversitesi öğrencisiyim ve bir gönüllülük projesi kapsamında 1 sene boyunca her cumartesi gittim yeşilbayır'a. parlak çocuklar gördüm, okuttum, eğittim. hepsi tertemizdi, masumdu. Bilkent züppeleri tırnağı bile edemezdi onların... tek günahları anne babalarını ve yaşadıkları yeri seçememeleri olsa gerek. hayat herkese eşit davranmıyor. bu yüzdendir ki bir 'bülbülüm altın kafeste' dinlediğimde duygulanırım bir de 'mamak türküsü'
Askerlik vesilesiyle/yüzünden 2012 Mayıs - 2012 Eylül arası içinde yaşadığım Ankara ilçesi.
Ankara nispeten güzel bir yer ama Mamak herhalde en pis yerlerindendir.
Ama lanet olsun yine de özlüyor insan *
Kısa dönem acemi askerliğimi yaptığım Ankara'nın şehiri. Sevmiştim bu şehiri gerçi gezmedim hiç ama acemi dönemim çok Güzel geçmişti hatta Ankara yı da sevmiştim taki usta birliğine Polatlı ya gidene kadar.
Çocukluğumun belli bir dönemini burda geçirdiğimde hayatta kalmanın (bkz: çingeneler) zor olduğu ama 4 yıllığına başka bir şehre gidip tekrar döndüğümde gecekonduların yok olmasıyla beraber daha sakin bir yere dönüşen ilçe.
Yer yer bazı mahallelerinde çoğunluğun solcular olduğu ilçedir. Buradaki solcular, çayyolu gibi üst seviyedeki solculara kıyasla eğitim seviyelerinin düşük olması sebebiyle maddi durumları da düşüktür. isyan ve eylem ruhu, fakirlikle beraber dışlanmışlık hissi yüksektir. ankara'da eylem denince ilk bayrağı çeken insanlar bu mahallelerde otururlar. hatta mamak cengizhan mahallesinde şöyle bir duvar yazısı görmüştüm: "1 mayıs'a gelemezmiş de mış mış mış..."
10 kasım için ilk afiş astıran mamak belediye başkanı murat köse olmuş. Tabi biz gidici olduklarını bildikleri için takiyye olarak görüyor ve yemiyoruz.