hakiki bir yol şarkısıdır..sabaha doğru otoban ışıkları yüzünüze vuracak ve siz aşklarınızı,kırıntı ve döküntülerinizi hatırlayıp bariyerlere vuracaksınız,,en iyi bu şekilde çıkar şarkının zevki.
yeni türkü nün en can alıcı bestelerinden biridir. hele ki şarkının başında*tırnak kemençe mükemmel kullanılmıştır. işi gücü bırakıp kendini yollara verme hissiyatı oluşturur.
buram buram mamak askeri cezaevinde özgürlük hasreti çeken insan haykırışı kokan şarkılaşmış şiirdir , furkan'ın kemençe solosu ile birlikte yeni türkü konserlerinin olmazsa olmazıdır .
ankaralı olmayıp ankara'da okumak zorunda kalan ve bu arada samsun yolu tarafını bol bol çiğneyerek memleketine giden çorumluların, kırıkkalelilerin, erzincanlıların okulda hep birlikte dinlerken kendilerinden geçtikleri güzelim türküdür.
(bkz: 90'larda solcu olmak)
doğu ekspresi ile ankara'dan çıkarken daha bi anlam kazanan daha doğrusu o an anlaşılan şarkı. ha o an samsun asfaltından geçimlez belki ama anlaşılır yine de.
özgürlüğü bir başka tadda anlatan türkü. böyle bir eser hangi akla hizmetle yasaklanır anlamış değilim.
not: sözlükteki yeni harf devrimine alışamadığımın göstergesi.
(bkz: mamak turkusu)
yeni türkünün seslendirmiş olduğu türkü, şarkı. hülya koçyiğitin ve talat bulutun başrollerini oynadıkları derman adlı filmin de müziğidir aynı zamanda.
Samsun asfaltı ve sonbahardan çizgiler isimleriyle de anılan Kemal Burkay şiiri. Aslında şiirin adı sonbahardan çizgiler fakat besteler daha çok samsun asfaltı ya da mamak türküsü olarak adlandırılır. Şiire tutsaklar da denilir.
yeni türkü'nün muhteşem bir şekilde yorumladığı, dinleyeni kesinlikle etkileyen bir müzikal ziyafet. ilk olarak 1988'de, yasaklı yeni türkü albümü buğdayın türküsünde zerrin atakan tarafından seslendirilmiştir daha sonra Yeşilmişik adlı albümde de yer almış, bu sefer derya köroğlu tarafından seslendirilmiştir. ilkinde flüt, ikincisinde ise kemençe vardır. Umudu, hasreti, tutsaklığı, adaletsizliği öyle bir anlatır ki alır götürür.
Çıkış noktası çok iyi bilinse de, Ankara'ya dışarıdan gelmiş insanlar bu şarkıdan başka bir pay çıkartabilmektedirler. Nitekim bu iyi kalpli üvey ana mahpusluktur onu sevmeyene. Ardında nice şehirler, insanlar bırakıp gelinmiştir. Bir sebepten kaçamazsın ankara'dan kolay kolay. Gözün hep yollarda, umutların hep o yolların sonunda. Basarsın feryadı incesu'dan "ne güzeldir yollarda olmak şimdi" diye , belki duyarlar taa Üsküdar'dan. Hiçbiri olmaz halbuki. Sonra geçer, barışılır ankara'yla. Aklın hala yollarda...
uzun bir ayrılıktan sonra, dönüş yolunda gördüğüm her ne varsa özgürlüğe dair; havada süzülen kuşlar, çöplüğün önünden koşan kedi, o kediye bakıp ağzındaki kemiği bırakmakla bırakmamak arasında kalmış cılız köpek, yavrusunun elinden tutmuş anne ve elinden tutulmuş yavru, havadaki bulut, tarlaların ortasında umutlarını ekip, hayallerini biçen kanter içindeki teyze...
işte onlara; gördüklerime, görecek olduklarıma, bana özgürlüğü anlatan her ne varsa ona kısacası, içimden bir armağan verip söylediğim güzelim türkü, şarkı. ne ise o.