"Bilgiçlik taslayan, ukala" anlamlarına gelir. ayrıca teyit.org ve doğruluk payı gibi sosyal medyada paylaşılan şeylerin gerçek mi yalan mı olduğunu analiz eden bir sitenin adıdır. Lisede zorunlu staj yaparken 9. sınıfların Demokrasi dersi için sosyal medya, dezenformasyon konusunu ben almıştım ve buradaki kimi içerikleri kullanarak öğrencileri derse daha aktif kılmıştım. Gerçekten sosyal medyada o kadar bilgi kirliliği var ki genç-yaşlı fark etmeksizin birçok kişi gördüğü her şeye inanabiliyor ve bunların yayılmasına yardım edebiliyor. Mesela geçenlerde Yapay zeka ürünü olan japon kadın bakanın -ama aslında bakan kadın bile değilmiş-* resmini elalem gerçek sanıp sosyal medyada yaymıştı ya da 6 Şubat depremi sırasında yıllar önce olmuş depremlerden kesitler atarak bilgi kirliliğine neden oluyorlardı. Bu tür şeyler için bu tür siteler panzehir işlevi görüyor adeta, evet.
Bilgi satan. Ukala sayılabilecek bu kisiler edinip serdettikleri bu bilgilerle henüz sentez yapıp aydın olamasalar bile pek çok kişiden daha donanımlıdırlar.
--spoiler--
gerekli gereksiz her şeyden az çok haberi olan, bildiklerini ilk fırsatta dile getiren kişi.
Günümüzde Bir nevi sosyal medya yazarlığına soyunan hemen herkesin üzerine düşünmesi gereken bir kavram. Aslında bilgi bile değil kendini satmak, pazarlamak birçok zaman. Post-modern zamanlara damga vuracakken eskimeye yüz tutmuş bu kelime.yeni öğrendim ve satıyorum. Al!
malumat = bilgi - furuş = toplamak anlamına gelir. eger toplamak degilde toplamk anlamına gelseydi son 3 harfi oldukça ayıp olacaktı ama o anlama gelmiyor iyi ki de. neyse furuş kelimesi de faraş'a benziyor. faraşla da çöpleri topluyoruz. tabi ben şahsen toplamıyorum annem veya ablam topluyor ama örnek olsun diye öyle söyledim. artık onlarda faraş kullanmıyor zaten, elektrikli süpürge diye bir şey var. teknoloji gelişti. buuu aradaaaa.... konu neydi amk?
dilimize okan bayülgen tarafından peleseng edilmiş,
boş,gereksiz,kimsenin işine yaramayan bilgileri toplayan ya da ezberleyen,bunları gelip millete anlatarak ukalalık yapan kimselere verilen isim...
(bkz: Okan bayülgen) in programında en sevdiğim köşe. editörlerden (bkz: zeki enes akkan) ve (bkz: aziz kedi)* hazırlıyor bu bölümü.
soru: aşağıdakilerden hangisi (bkz: Tan)'ın albümünün adıdır?
a)rica ederim
b)ne önemi war
c)sok o parayı cebine
d)burda senin paran geçmez!
Hürriyet Gazetesi yazarı Ahmet Hakan'ın twitter'daki köşesinden Mehmet Barlas'a söyleyip Barlas ailesiyle aralarında bir twitter savaşı çıkmasına sebep olan ve "bilgiçlik taslayan" anlamındaki söz.
okan bayülgenin yapmış olduğu programlarda gerek telefonla bağlanan gerekse konuklarına eğlenceli '' tiye alınmış'' sorular sorduğu, dinlenesi köşenin adı dır.
pınar altuğ un mezun olduğu fransız lisesinin adı nedir?
a-) sen benua
b-) ben senua
c-) kim kimua
d-) dum dumua
arapça malumat(=bilgi) ve farsça furuş(=satan) kelimelerinden birleştirilmiş sıfat. tahmin ettiğiniz gibi bilgi satan anlamına geliyor.
bana da, sürekli bir şeyler okuyan ama öğrendiklerini sindiremeyen, öğrendikleri hep salt bilgi olarak kalan ve açıklama yaptığında da bu yavanlık hissedilen insan gibi geliyor. örnek de vereyim hemen.
mehmet barlas program yapıyordu bir dönem. çağırmış hıncal uluç'u muhabbet ediyorlar basın üzerine. aşağı yukarı şöyle bir konuşma geçti;
hıncal- japonya bizim gibi değil. şu an toplam tirajları 10 milyon olan iki gazete var. teknolojiye rağ-
mehmet- matsumuto, kutimito*.
hınca- öyle miymiş adları, neyse, teknolojilerine rağmen...
ne zaman malumatfuruş kelimesini duysam aklıma kesin bu diyalog gelir. adam ezberlemiş japon gazetelerinin isimlerini, muhabbete sokuyor. yazık.