ürünü, maliyetinin 6 katı fiyata satışa sunmaktır.
ayakkabı sektöründen örnek veriyorum;
maliyeti 20 lira olan bir ayakkabı, satışa sunulan fiyat 120 lira.
ayakkabı üretiminde çalışan işçilerin maaşları, ürünün fabrikadan çıkış fiyatını belirler. farazi 30 lira
toptancı almış olduğu ayakkabıyı bayiye satarken üzerine kendi kazancı için belirlediği kar oranını ekler ve ürün bir kez daha fiyat değiştirir. farazi 50 lira.
Distribütör 50 liraya almış olduğu ürüne farazi 10 lira kar koyup, ürünü satış noktasına, bayiye teslim ettiğinde ürün fiyatının geldiği nokta 60 liraya tekabül eder.
ve bayi ayakkabı için 120 liralık bi fiyat belirler. 60 liralık pozitif fark tüm ürünlerin satışı noktasında ortalama 30-40 liralık bir kara tekabul eder.
bu durumda, 20 lira maliyeti olan ürün, 40 liralık kar sağlamıştır.
sonuçta bayi, bire iki kazanmıştır. evet, ayakkabı sektörü için bu durum ufak istisnaları dışında her zaman böyledir.
Arge çalışmaları sonucu yeni bir ürün çıkaran firma benzer mallar rakip firmalar tarafından çıkarılana kadar söz gelimi piyasanın kaymağını yer yani 9 tl maliyeti olan ürünü 60 liraya bir süre satabilir.
Ceteris paribus kitabı örmeğine snob etkisi demek ne demek pardon !
snob etkisi : Tüketicinin genelde kendi gelirleri doğrultusunda alışveriş yapmayabileceği ve çevresinde ekonomik açıdan daha yüksek düzeyde yaşayan insanlara özeneceğini dolayısıyla bütçesini aşan düzeyde tüketim yapabileceğini ifade eder.
Bir soru bankası olabilir. Örneğin ceteris paribus. 1500 sayfa desek sayfa başına 1 kuruş olsa 1500 sayfa 15 lira eder. Evet maliyeti bu diyebiliriz. Ama ona harcanan emek ne olacak.