işletmede üretilen malın veya hizmetin maliyetinin ve satış fiyatlarının belirlenmesi, işletmede giderlerinin kontrolü gibi konuların oluşturduğu muhasebe dalıdır.
bir işletmenin üretim faaliyetlerine ilişkin gerekli maliyet bilgilerini üreten sistemdir.hizmet ve mamulle ilişkin bilgi üretimi maliyet muhasebesinin konusunu oluşturmaktadır. ayrıca lifo ve fifo yöntemini hayatıma sokmuş muhasebe dalıdır.
-bugün sınava girmişken hazır tanımı ezberimde var-
efenim maliyet muhasebesi; işletmenin herhangi bir amaca ulaşmak için katlandığı fedakarlığın parasal ifadesinin, tanımlanması, belgelendirilmesi, kaydedilmesi, yorumlanması, analiz edilmesi ve raporlanıp üst yönetimdeki bilgi kullanıcılarına sunulması sürecidir.
işletme mühendisliği bölümünün de aldığı ve -bence- bölümle en alakasız derstir.bir o kadar da sıkıcıdır ama kolaylığı sebebiyle pek çok derse tercih edilesidir.
üretim işletmelerinde üretimin her aşamasında mamule yüklenen maliyetlerin kontrollü bir şekilde izlenmesini sağlar kendisi.. öyleki bir mamülün 4-5 safhadan geçerek son şeklini alabildiği bir üretim işletmesindeki muhasebecinin ettiği küfürlerin haddi hesabı yoktur..
7a, 7b, ikinci dağıtma, üçüncü dağıtma vesair ile kafayı allak bullak eden ders.. hele bir de genel muhasebeyi geçemeden bu derse başlarsanız yandı gülüm keten helva..
dünyanın en zevkli dersidir.geçmek için mutlaka murat açıköğretim kurslarına gidilmesi gereken ders.* 7b çok kullanılmaz. 7a üzerine yoğunlaşılır.
çok katlı bir binada 3. katın toplam elektrik sarfiyatı ,odalara göre elektik sarfiyatı , bir odada bulunan ampullere göre elektrik sarfiyatı hesaplamak kafa karıştırıcı değildir. ya da , bir mamulün , mamul hale gelene kadar üretim aşamasındaki harcamalarının hesaplamaları (işçilik , boya , çivi , yarı mamul ...) ve depolanma maliyetleri ilk giren ilk çıkar , son giren ilk çıkar ortalama maliyet gibi hesaplamaları da çok zevkli ve çok kolaydır.iş o ki zevkini anlamak ve almak gerekir.eğer depolama hesaplamalarında yanlış yaparsan hangisinin ne zaman girip çıkacağını anlayamazsın.ve doğal olarak zarar eder , ettirirsin.dikkatli olmak lazımdır.
lisans öğrenimi boyunca hakkında 3 adet ders aldığım muhasebe dalıdır. Aldığım dersler maliyet muhasebesine giriş, maliyet muhasebesi uygulama ve modern maliyet muhasebesi idi. muhasebeyi pek sevmememe rağmen dersler çok eğlenceli gelmişti, yüksek notlarla geçmiştim üçünden de.
(bkz: hey gidi günler)
(bkz: geçmiş zaman olur ki)
direkt ilk madde ve malzeme genel üretim giderleri gibi terimleri barındıran ve üretim odaklı şirketlerin birim maliyetlerini hesaplayıp kar zarar durumlarına baktıkları muhasebe çeşididir.