malina

entry10 galeri0 video4
    1.
  1. 2.
  2. "Kendimde değilim, kendim burada değil, nedir bu, kendimin olmaması? Burada olmadığında, nerede oluyor bu kendim? Bu boşluk hem içimde, hem de dışımda, burada kendim, hiçbir yerde yokum, nereye istersem oturabilirim, eşyalara dokunabilirim, kaçabildiğim ve yeniden kendimsizlikte yaşayabildiğim için sevinebilirim.."
    3 ...
  3. 3.
  4. zelda nilgün marmara'nın kırmızı kahverengi kitap adlı günlüğünde adı geçen kitaptır.
    totalitarizmin yanlızca savaşlarda ve faşizmde aranmaması gerektiğini, totalitarizm denen olgunun iki kişilik ilişkilerde başladığını gözümüze soka soka kanata kanata anlatır. gündüz vassaf'la bir ilişkisi olmalıdır. ve artık 'savaş ve barış' diyemeyen karakterin yanlızca bize bıraktığı acemi bir haykırışın son durak anlatısıdır.
    'bir daha asla savaş ve barış demeyeceğim. sadece savaş var çünkü..'
    4 ...
  5. 4.
  6. 5.
  7. ingeborg bachmann'ın ''Ölüm Türleri'' (Todesarten) ana başlığı altında yazmayı düşündüğü bir dizi romanın tamamlanabilmiş ilk ve tek bölümü. ingeborg bachmann tarafından tüm insanlığa armağan edilmiş, edebiyat başyapıtı, emsalsiz bir eser.
    malina için ingeborg bachman iki röportajında şunları söylemiştir:

    ''Gerek bu kitapta, gerekse sonraki kitaplarda savaş üzerine bir şeyler yazmak istemiyordum. Çünkü bunu yapmak çok basit, benim için aşırı basit olan bir şey. Savaş üzerine herkes bir şeyler yazabilir, ve savaş her zaman korkunçtur. Ama barış üzerine bir şeyler yazmak, yani bizim barış dediğimiz şey üzerine, çünkü bu, gerçekte savaştır... Gerçek savaş, her zaman adı barış olan savaşın patlamasıyla doğar...'' (22 Mart 1971)

    ''Kitabım italya'da yayımlandığından bu yana, bana hep kitabımın ikinci bölümünü faşizmi göz önünde tutarak mı yazdığımı sordular. Ve ben de dedim ki, hayır, daha önce yazmıştım, faşizm nerede başlar sorusu üzerinde daha önce düşünmüştüm. Faşizm, atılan ilk bombalarla başlamaz, her gazetede üzerine bir şeyler yazılabilecek olan terörle de başlamaz. Faşizm, insanlar arasındaki ilişkilerde başlar, iki insan arasındaki ilişkide başlar... ve ben anlatmak istedim ki, savaş ve barış yoktur, hep savaş vardır...'' (Haziran 1973)

    bachmann'ın yazarın görevi üstüne söylediği şu sözler de çok anlamlıdır, özellikle malina romanını anlayabilmek, hissedebilmek için elzemdir:

    'Yazarın görevi acıyı yadsımak, onun olmadığı yanılsamasını yaratmak, acının izlerini silmek olamaz. Tersine, yazar onu somutluğuyla benimsemek ve görebilelim diye bir kez daha somutlaştırmak zorundadır.'

    insanın aklına burada ünlü psikiyatrist, bilimadamı carl gustav jung'un komplekslerin aşılması üzerine söylediği sözler gelir. ne der jung:

    --spoiler--
    bilindiği gibi, bir kompleksin gerçekten üstesinden gelinebilmesi, o kompleksin sonuna kadar yaşanmasıyla olur. kompleksimiz yüzünden uzak durduğumuz şeyin ötesine geçebilmek istiyorsak, onu son damlasına kadar içmemiz gerekir.
    --spoiler--

    evet malina'yı okuyan, her satırda hırpalanan, okur için de durum böyledir.bachmann aşkın, aşık olduğu varlıktan başka hiçbir şeyi görmeyen, duymayan, hissetmeyen, büyük tutulma, gönüllü büyük kuşatılmışlığını; bu yoğun, tarifsiz,akılla anlaşılamaz ancak ruhla yaşanabilir aşkın, aşık olunan varlıktaki sadece akılla ve içgüdüyle karşılanmaya çalışılması durumundaki önce şaşkınlığı sonra aşık olanın ruhunda açtığı büyük yarayı öyle hissettirir; tüm yaralarınızı öyle deşer ki, günlük cinayetlerin malesef en sıradanı olan; ruhu, aşkı akılla, mantıkla mahkum etme ve onu yargılama dahası yüksek egoyla ona direktifler verme, şartlar koşma durumu sonucunda gerçekleşen kanlı cinayetin hem tanığı hem de geçmişten üstünüze akın eden kapanmamış yaralarla maktül adayı olursunuz. ama ölmeden bu büyük yangını yaşayıp kurtulursanız, jung'un dediği gibi bu büyük yaralanmışlık, hiç uğruna kurban edilmişlik, hiçbir zaman gönül gözüyle anlaşılamamışlık kompleksinizin üstesinden gelir, dahası nietszche'nin dediği gibi; öldürmeyen şey sizi güçlendirir.

    bachmann malina romanı için; 'tinsel, kurgu ürünü bir otobiyografi' demiş ve 'Önceki sonbahar(paul celan), bu sonbaharla(max frisch) iç içe geçiyor.'' diye eklemiştir.

    ingeboch bachman'ın hayatındaki iki sonbahar paul celan ve max frisch olduğundan, okuyucu; malina romanını, bu otobiyografik tinsel kurguyu, bu iki sonbahar'ın duyarlı, kelimenin tam anlamıyla aşık kadın ruhundaki izleri üstünden de okuyabilir ama malina bunların çok ötesinde bir romandır.
    çünkü Bilinç akışı tekniği ile yazılan romanlar arasında Joyce'un 'Ulysses'inden sonra en önemli ikinci eser olarak anılır.

    hikmet temel akarsu'nun da belirttiği gibi; 20. yy'ın yetiştirdiği en önemli feministlerden olan Bachmann, roman sanatına el attığı anda bu maskülen dünyanın kalıplarını yıkarak işe başlar. Romanın bir mühendislik faaliyeti olarak ele alınması ve sağlam bir stüktüre sahip olması gerektiği gibi klasik yargıları ilk anda yıkar geçer. Bu yönüyle erkekler dünyasının edebiyatına ilk adımda meydan okur. Feminen bir dünyanın öncelikleri olduğunu militanca hissettiren bir edebi söylemle eserini örmeye başlar. Ve eserinin son satırına kadar bir daha asla taviz vermez.

    malina'da ya da günlük cinayetlerin romanı'nda; üç ana karakter vardır; malina; ivan; ben ve üç bölüm; ivan'la mutluluk, üçüncü adam, son şeyler üzerine.

    malina; ben'in kadın'ın yaşadığı malina'yla yaşadığı 6 numara ve ivan'ın yaşadığı 9 numara arasındaki; ''Macar Sokağı'' ülkesi'nde yaşanan, gerçek aşkın tüm hallerinin romanıdır. ama ne yazık ki aşkın tutkulu, hayalci, coşkulu sesi tek tarafın ruhuna hakim olduğundan sonu hazinden öte bir cinayettir. ama kadın'ın ben'in macar sokağı ülkesi'ni tarifi öyle güzeldir ki o alemin bir anlığına da olsa parçası olmak uğruna sonunu düşünmeden tüm acılara, tüm yangınlara karşı aşkı yaşamadan edemez insan.

    --spoiler--
    burada, benim bulunduğum çevrede, macar sokağı 6 ve 9 numaralar arasında, acılar ve ağrılar giderek hafiflemekte; kanser ve tümör, astım ve enfarktüs, ateş, enfeksiyonlar ve baygınlıklar, dahası baş ağrıları ve hava değişikliğinin yol açtığı rahatsızlıklar bile güçlerini yitirmiş durumda, ve ben kendime, bilim adamlarını bu basit çareden haberdar etmek görevim değil mi, diye soruyorum, o zaman, bütün hastalıkları sürekli geliştirilen ilaçlarla ve iyiştirme yöntemleriyle iyi edebileceği görüşünde olan bilim, ileriye doğru büyük bir adım atabilirdi.
    --spoiler--

    aslında tüm roman, aşkın insan hayatındaki dönüştürücü etkisinin en temeline dayanmaktadır. ve ne anlamlıdır ki bu kadın'ın ortaokulda, kahverengi defterine yazdığı şu cümledir:

    --spoiler--
    yaşayacak bir niçin'i bulunan,hemen her nasıla dayanabilir.

    --spoiler--

    malina kimdir? her ne kadar yazar kitabın başında kişileri tanıtırken malina'yı tanıtır ama aslında kimdir malina?
    malina bir zmaanlar aşık olunan mantıklı, sağduyulu, duygularına asla esir olmayan, sevilen bir adamdır; kadın'la bir zamanlar paylaşılan ortak hayat, kadında öyle izler bırakmıştır ki malina o aşık olunan, sonra kadın'ın hayatından bir şekilde çıkan adam, kadın'ın benliğine karışmış, ya da kadın da, -jung'un tarif ettiği gibi- bulunan erkek tarafa, animus'a karışarak, kadın'ın hayata, tüm günlük cinayetlere, macar sokağı ülkesi'ndeki evini cayır cayır yakan aşk acısına rağmen, ayakta kalmasını sağlayan bir ego parçası mıdır; safi ruh, duygu olan kadının benliğinin, akılcı, mantıklı tarafı mıdır artık malina?
    belki de öyledir, belki de malina max frisch'in izlerini taşıyan sağ duyu sahibi, yıkılmayan, mağrur bir parçasıdır, kadının.
    ama onun da kadınla bir tarihi, güzel anıları da barındıran , yaralarla bezenmiş bir geçmişi vardır. yazar, romanda malina'yı fark etme, onu düşleme, onu hayatına alma ve sonunda yabancılaşma süreçlerini öyle güzel anlatır ki; kadın'ın ruhunun incelikli, duyarlı özüyle bizi bütünleştirir:
    --spoiler--
    ne sanata ne tekniğe ne de bu çağa başvurmak isteyeceğimi, herkesin önünde ele alınan bağlamlardan, konulardan, sorunlardan hiçbiri ile ilgilenmeyeceğimi er geç o akşam anlamıştım. malina'yı istediğim ve bilmek istediğim her şeyin bana ondan gelmesi gerektiğine inandığım ise kesindi.
    --spoiler--

    --spoiler--
    başlangıçtaki güzel günlerimizden söz etme gereği duymuyoruz, çünkü günlerimiz gittikçe güzelleşiyor; ve ben başkalarıyla ve başka şeylerle bunca zaman yitirmeme yol açtığından ötürü malina'ya kızdığım zamanları düşündükçe gülmekten kendimi alamıyorum; malina'yı bu öfkeden ötürü belgrad'tan sürdüm, adını elinden aldım, hakkında esrarlı öyküler uydurdum, şarlatan göçmen, casus yaptım; keyfim yerinde olduğu zamanlar da onu gerçeklerin dünyasından alıp bazı masallara ve destanlara yerleştirdim, florizel ve drosselbart gibi adlar taktım; ama ona en çok yakıştırdığım ad, aziz georg'du; yani hiçbir şeyin yetişemediği bataklıkta benim ilk kentim olan klagenhurt kurulabilsin diye ejderhayı öldürmüş olan aziz, ve zaman alan bir sürü oyunun ardından cesaretimi yitirip, doğru olan tek olasılıkta karar kıldım; yani malina, gerçekten viyana'ydı ve ben onunla karşılaşmak için bu kentte bunca fırsatım varken, yine de onu hep elimden kaçırıyordum. nerede malina hakkında konuşulsa -ki pek sık olmuyordu bu-, ben de söze karışmaya başladım. bu şimdi bana acı vermeyen çirkin bir anı aslında, ama sanki ben de onu tanıyormuşum gibi yapmak gereksinimi duyuyordum.
    --spoiler--

    --spoiler--
    aramızda her şey şimdiki gibi olalı beri kendime sorabileceğim tek soru, malina'nın ve benim birbirimiz için ne olabileceğimiz, çünkü hiç benzeşen yanımız yok, çok ayrıyız, ve bu, cinsiyetten, türden, onun kişiliğinin oturmuşluğundan, benim kişiliğimin oturmamışlığından kaynaklanan bir sorun değil. gerçi malina hiçbir zaman benimki kadar inişli çıkışlı bir hayat sürmedi, zamanını asla boşuna harcamadı, bir sürü yere telefon etmedi, olacaklar karşısında eli kolu bağlı beklemedi, hiçbir zaman durup dururken bir şeylere karışmadı, aynada yarım saat kendini seyredip, ondan sonra-hep geç kalmak üzere- bir yerlere koşmadı, karşılaştığı bir soru üzerine ya da verecek yanıt bulamamak yüzünden, birtakım özürler kekelemedi. öyle sanıyorum ki, bugün bile birbirimizle ilgimiz az, birbirimize sabrediyoruz, birbirimize hayret ediyoruz, ama benimkisi meraktan doğan bir hayret(acaba malina hiç hayret eder mi? buna gittikçe daha az inanır oldum); ve bu benim için asıl huzursuzluk kaynağı olan durum, varlığımın onu asla tedirgin etmemesi, varlığımı istediği zaman algılaması, söylenecek bir şey olmadığı zaman algılamaması; sanki evin içinde sürekli birbirimizin yanından geçmiyormuşuz gibi; sanki günlük hayatımız içereisinde birbirimizi görmezlikten, duymazlıktan gelmemiz olasıymış gibi. o zaman bana öyle geliyor ki, malina huzurlu, çünkü ben onun için çok önemsiz, artık çok bilinen ben'im; beni bir çöp gibi, varlığı gereksiz bir yaratıkmışım gibi fırlatıp atmış; sanki yalnızca onun kaburga kemiğinden yaratılmışım ve başlangıçtan bu yana onun için gerekli değilim, ama aynı zamanda da varlığı gerekli olan, karanlık bir tarihim; onun tarihine eşlik eden, o tarihi tamamlamak isteyen, ama onun kendi gölgesiz tarihinden ayırdığı ve araya sınır koyduğu bir tarih. bundan ötürü ve benim yalnız onunla açığa kavuşturmam gereken bir şey var, ve her şeyden önce ben kendimi yalnızca onun önünde açığa kavuşturmak zorundayım, bunu yalnızca onun önünde yapabilirim. onun açığa kavuşturmak zorunda olduğu hiçbir şey yok, hayır onun yok.
    --spoiler--

    kadın, acı verse de, kendine karşı dürüst olmayı seçer:
    --spoiler--
    ama anımsama dendiğinde, belleğim yalnızca alışılmış anıları, geride kalmış, eskitilmiş, terk edilmiş şeyleri dile getiriyorsa eğer, o zaman, içinde artk beni hiçbir şeyin rahatsız etmemesi gereken anılar dağarcığından henüz uzağım, hem de çok uzağım demektir.
    --spoiler--

    sonra ivan'la aşk başlar; yani macar sokağı ülkesi'nin yer yer masal perilerine öykünen aşkı...

    --spoiler--
    ivan beni iyileştirmeye başladığı için, artık dünya, çok kötü bir dünya olamaz.
    --spoiler--

    ama ivan'ın bu ilişkiden anladığı şey kadın'ın aşkından başkadır. hatta önceden evlenmiş boşanmış, iki çocuk sahibi ivan; artık çocuklardan başka kimseyi sevmediğini söylemektedir. yoksa ivan kadın'ın bachmann'ın aşkını elde ettikten sonra aralarındaki mesafelere, kendi hırpalanmış egosunu da dahil edip bachmann'ı tüm aşkıyla bırakıp, evlenen paul celan'ın izlerini mi taşır? paris'te evlenen paul celan; ''paris'e benim için gelme' dediğinde;ne demişti bachmann; ''tüm paramı bir bilete oynadım ve artık başıma ne geleceği umrumda değil?'' her ne kadar max frisch ile birlikte yaşarken bachmann, paul celan ile mektuplaşsa da artık o maziden bir sestir kalbi için, eski bir dost sadece. max frisch de celan'ın varlığından haberdardır, entellektüel düzeyde bir ilişkileri vardır. yani romanda; sanki malina ve ivan'da max ve paul'ün izleri vardır ama bu izler bachmann'ın kadın'ın tüm kümülatif bireysel ve toplumsal acılarının merceğinden geçerek, kadın'ın aşık ruhunun kaleydeskop'undan bizlere doğru usul usul akar...

    kadın ivan'la aşkının ilk safhasında şunları söyler:
    --spoiler--
    biz birbirimize giden yolları bunca zahmetsiz bulabilirken, kentteki kıyım sürüp gidiyor...
    --spoiler--

    ivan'la aşk ile ortak bir dil bulduklarından bu dilin dünyadaki tüm anlaşmazlıkların çözümü için tek çare olduğunu düşünen bachmann'ın aşk virüsü üstüne söyledikleri özellikle bu güzel, özlenen virüse yakalanabilmek için gerekli olan şeyleri anlattığı cümleleri sanki bize şu sözü fısıldamakta; ''dünyayı güzellik kurtaracak, bir insanı sevmekle başlayacak her şey...''

    --spoiler--
    ivan'la ben birbirimize yalnız iyi şeyleri anlattığımızdan ve bazen de(birine gülümsemeksizin) birbirimizi güldürecek bir şey söylediğimizden, dahası işi derin düşüncelere daldığımız için gülmeye kadar vardırdığımızdan, yani bizi kendi kendimize götüren anlatım biçimini bulduğumuzdan, bir buluşmaya yol açabileceğimizi umuyorum. adının ne olabileceğini bildiğim virüsü komşularımıza ağır ağır tek tek bulaştırabiliriz, ve bu yüzden bir salgın çıkarsa eğer, o zaman bütün insalar kurtulmuş olurlar. ama öte yandan bu salgını çıkarmanın güçlüğünü, insanın bu salgına yakalanacak kadar olgunlaşması için ne kadar uzun süre beklemesi gerektiğini, benim ne güçlüklerden ve umutsuzluklardan sonra o noktaya varmış olduğumu da biliyorum.
    --spoiler--

    aşkın, ivan'ın aşkının; kadın, ben, üzerindeki dönüştürücü, güzelleştirici ve mükafatlandırılması gereken etkisini anlattığı bölüm; vakt-i zamanında yaşadığı acıları, büyük özenle o içteki neşeli çocukla bütünleştirmiş, duyarlı aşık kadın ruhunun o muhteşem özünü bize duyumsatır:

    --spoiler--
    bu arada benim açımdan araya giren bir sürü şey oldu, bir insanın bağışıklık kazanması için gerektiğinden çok daha fazla koruyucu madde biriktirdim; kuşku, umursamazlık, büyük bir korkunun arkasından gelen korkusuzluk gibi; ve ivan'ın bütün bunlara karşı bunca dirence, bu bunalımlara şerbetli hüzne, saniyesi saniyesine uykusuzluğa göre ayarlanmış gecelere, sürekli gerginliğe, her şeyden inatla feragat edişe karşı nasıl bir saldırıya geçtiğini bilmiyorum, ama daha ilk satte, ivan'ın tabii ki gökten inmediği, ama gülen gözlerle, kocaman ve hafif eğilmiş olarak landstrasser hauptstrasse'De önümde durduğu o ilk satte, hepsi yıkılıp gidivermişti, ve sırf bu yüzden ivan'a en büyük nişanları vermem gerekirdi; en büyüğünü ise beni yeniden bulduğu, bir zamanlarki beni, en eski kesitlerimi, üstü örtülmüş olan ben'i ortaya çıkardığı için hak etmişti, ve ben, tüm yeteneklerinden ötürü ivan'ı aziz ilan edeceğim, gelgelelim hangilerinden, evet hangilerinden ötürü? henüz görünürlerde bir son olmadığından ve olmasına da hiçbir zaman izin verilmemesi gerektiğinden, gözümde bu yeteneklerin arasından en basitini, kısacası ivan'ın beni yeniden güldürebilmesini somutlaştırıyorum.
    --spoiler--

    --spoiler--
    bir zaman parçacığında: ivan ve ben. bir başka zaman parçacığında: biz, sonra, bunun hemen ardından yine sen ve ben. iki canlı var ki, birbirlerine ilişkin tasarıları yok, birlikte var olmayı istemiyorlar, bir başka yere ve bir başka yaşama doğru yola çıkmak, bir şeyleri kesip atmak, egemen bir dilde herhangi bir anlaşma yapmak istemiyorlar. tercümansız da idare edebiliyoruz, ivan'a ilişkin hiçbir şey öğrenmiyorum, ivan benim hakkımda hiçbir şey öğrenmiyor. duyguları ticari değiş tokuş konusu yapmıyoruz, birbirimize karşı diktiğimiz kalelerimiz yok, kendi kendimizi güçlendirmek ve güvence altına almak için ısmarladığımız silahların gelmesini bekliyor değiliz, zemin gevşek ve iyi, ve benim toprağıma düşenler filizleniyor, kendi neslimi sözcüklerle sürdürüyorum ve ivan'ın neslini de sürdürmekteyim, yeni bir tür üretiyorum, benim ve ivan'ın birleşmesinden tanrı'nın istediği doğuyor:ateş kuşları
    göktaşları
    yeraltı ateşleri
    yeşim damlaları

    --spoiler--

    bachmann, kadın'ın, ben'in, geleceğe, sevgi ülkesinin var olacağı geleceğe dair, güzel ütopyasını da anlatır, bu umuda, sevginin, güzelliğin geleceği umuduna tutunma anlarıdır kadın için:

    --spoiler--
    bir gün gelecek, insanların siyah ama altın gibi parlayan gözleri olacak; onlar, güzelliği görecekler, pisliklerden arınmış ve tüm yüklerden kurtulmuş olacaklar, havalara yükselecekler, suların dibine inecekler, sıkıntılarını ve ellerinin nasır bağlamış olduğunu unutacaklar. Bir gün gelecek, insanlar özgür olacaklar, bütün insanlar özgür olacaklar, kendi özgürlük kavramları karşısında da özgür olacaklar. Bu, daha büyük bir özgürlük olacak, ölçüsüz olacak, bütün bir yaşam boyunca sürecek...

    Bir gün gelecek, insanlar savanları ve bozkırları yeniden keşfedecekler, uçsuz bucaksıza açılıp köleliklerine bir son verecekler, hayvanlar yükseklerdeki güneşin altında insanlara, artık özgür olan insanlara yaklaşacaklar, ve dev kaplumbağalar, filler, bizonlar birlik içerisinde yaşayacaklar, ormanların ve çöllerin kralları, özgürlüklerine kavuşmuş insanlarla birleşecekler, aynı kaynaktan su içecekler, arınmış havayı soluyacaklar, birbirlerini parçalamayacaklar, bu, başlangıç olacak; bütün bir yaşamın başlangıcı...
    --spoiler--

    --spoiler--
    bir gün gelecek, insanların altın kırmızısı gözleri olacak ve şaşırtıcı sesleri olacak; o gün insanların elleri yeniden sevme yeteneğini kazanacak, ve insanlığın şiiri yeniden yazılmış olacak...

    ...ve elleri iyilik yapabilecek, masum ellerini varlıkların en yücesine uzatacaklar, çünkü onlar, çünkü insanlar sonsuza değin beklemek zorunda kalmamalılar, beklemek zorunda kalmayacaklar....
    --spoiler--

    --spoiler--
    bir gün gelecek, binalarımız çökecek, otomobiller hurdaya dönmüş olacak, uçaklardan ve roketlerden kurtulmuş olacağız, tekerleğin ve atomun parçalanmasını bulmuş olmaktan vazgeçeceğiz, mavi tepelerden taze bir rüzgar esecek ve ciğerlerimizi alabildiğine dolduracak, ölmüş olacağız ve soluk alacağız; bu, hayatın ta kendisi olacak.

    Çöllerde sular tükenecek, biz yeniden çöllere dönebileceğiz ve vahiylere kulak vereceğiz, savanlar, göller ve akarsular artıklarıyla bizi çağıracak, elmaslar, kayaların içinde kalacak ve parıltıları hepimizi aydınlatacak, balta girmemiş ormanlar, bizi düşüncelerimizin karanlık ormanından çekip alacak, düşünmeye ve acı çekmeye son vereceğiz, bu, kurtuluşun ta kendisi olacak.

    --spoiler--

    malina'da; Ludwig Wittgenstein'ı duyumsarız: ''Üzerinde konuşulamayan konusunda susulmalı; unutma, sözcükler eylemdir.'' derken. Malina'da suskunluk korunur böyle zamanlarda.

    macar sokağı ülkesi sınırları dışındaki tüm dünyanın karmaşasına, sahte değerler, haklar sistemine karşı kadın'ın, ben'in sözleri; duyarlılığın akıldan değil sadece yok edici egodan uzak sesiyle hayata özünden bakışı anlatır:

    --spoiler--
    Oysa Washington, Moskova ve Berlin, aslında olur olmaz yerde seslerini yükseltmek, kendilerini önemli kılmak merakında olan yerlerden başkaca bir şey değil. Benim Macar Sokağı Ülkem'de onları ciddiye alan yoktur.

    --spoiler--

    --spoiler--
    durumundan hoşnut olan yönetilenler, yalnızca bizleriz. o denli zengin bir yenilgi içerisinde yaşıyoruz ki, kimse ötekine ya da egemenliğe karşı sesini yükseltmiyor, dış dünyada öteki insanların bizi felce uğratmaları bu yüzden; çünkü onlar bir takım haklar alıyorlar, çünkü onlardan bir takım haklar alınıyor veya esirgeniyor ve çünkü o insanlar, hakları olmaksızın, birbirlerinden sürekli bir şeyler istemekteler. ivan olsa, şöyle deri: bunların tümü de yaşamı birbirlerine zehir ediyorlar.
    malina'nın söyleyeceği ise şu olurdu: hepsinin de düşünceleri elden düşme, başkalarından kiralanmış ve kiralar o denli yüksek ki, çok pahalıya mal olacak hepsi.
    --spoiler--

    --spoiler--
    çevremdeki bu koşuşturmanın ortasında kendimi herhangi bir işle oyalamam kesinlikle olanaksız, eminim siz de görüyorsunuzdur dünyadaki bu delice koşuşturmayı, ve ondan kaynaklanan cehennemi gürültüyü duyuyorsunuzdur. Yapabilseydim eğer işlerle uğraşılmasını yasaklardım, ama onları yalnız kendime yasaklayabilirdim,
    --spoiler--

    --spoiler--
    ben, mutlak nitelikteki ilk israfın simgesiyim, kendimi esrikliğe kaptırmışım, dünyadan akıllı bir biçimde yararlanabilme yeteneğim yok, ve adına toplum denen maskeli baloda boy gösterebilirim, ama gelmeyebilirim de; engeli çıkmış biri gibi, ya da kendine maske yapmayı unutmuş, ihmali yüzünden kostümünü artık bulamayan ve bundan ötürü de günün birinde artık davet edilmeyen biri gibi. belki de birisiyle sözleşmiş olduğum için, viyana'da, bana henüz yabancı olmayan bir ev kapısı önünde durduğumda, aklıma son anda kapıda yanılmış ya da günü ve saati şaşırmış olabileceğim geliyor; o zaman dönüyorum ve çok çabuk yorulmuş, içim çok fazla kuşkuyla dolu olarak, macar sokağı'na koşuyorum.
    --spoiler--

    ivan için kadın böyle düşünürken;

    --spoiler--
    onu duyduğum, onun da beni duyduğunu bildiğim sürece hayattayım.
    --spoiler--

    ivan kadın'a şu sözlerle ölüm fermanını okur:

    --spoiler--
    ''Beni yerleştirdiğin yerde soluk alamam, lütfen o denli yükseklere koyma beni, kimseyi havanın inceldiği yerlere taşıma, benden sana bir öğüt olsun bu, sonrası için bundan ders al!'' der Ivan.
    --spoiler--

    ve yangın ve yıkım hız alır;

    --spoiler--
    Düşünmemi öngördükleri şeyleri de düşünebilmekten tümüyle acizim, bir tarihi, bir işi, bir randevuyu; sabahın altısında mutsuzluğumun sınırsızlığından daha açık ve seçik algıladığım bir şey yok, çünkü asla kesilmek bilmeyen bir acı, hak edilmiş, tüm benliğimi saran bir acı, tüm sinir uçlarına eşit oranda dağılmakta, her zaman. Çok yorgunum, evet, size söyleyebilirim, çok yorgunum...
    --spoiler--

    --spoiler--
    kendimde değilim, kendim burada değil, nedir bu, kendimin olmaması? Burada olmadığında, nerede oluyor bu kendim?

    --spoiler--

    artık yaşam eskisinden de zordur, karabasanlarla dolu, macar sokağı ülkesi'ndeki evi kasıp kavuran yangın maziyle beraber kadın'ı sarmaktadır, kadın seslenmektedir mavisine:

    --spoiler--
    benim mavim, benim içinde tavus kuşlarının gezindiği, görkemli mavim, benim uzakların rengi olan mavim; ufuktaki mavi rastlantım!

    --spoiler--
    tacizle, kanla, şiddetle, savaşla,kıyımla dolu karabasanların birinde;

    kırmızımsı renkte, içinde genç şimşeklerin çaktığı, hücreye gökten düşmüş olan taş, şöyle diyor: hayret ederek yaşamak.
    içinde tüm mavilerin çakıp söndüğü ikinci mavi taşın mesajı: hayret ederek yazmak.
    ve kadının elinde tuttuğu beyaz taşın mesajı görünemiyor; son mesajı kurtuluşundan sonra öğrenecek...

    bachmann'ın malina romanında erkeklere dair yaptığı derin ve feciötesi tespit belki de çoğu soru işaretini açıklağa kavuşturacak cinsten, malesef yaşanmışlıklar içinden süzülüp gelen çok tanıdık bir sesleniş aslında hazin bir kavrayış:

    --spoiler--
    erkekler birbirinden farklıdır ve aslında her birini iyileşmez bir kilinik vaka olarak görmek gerekir, başka deyişle, ders kitaplarında ve ilgili öteki kitaplarda yazılı olanlar, tek bir erkeği bile tüm doğasıyla açıklamak için yeterli değildir. bir erkeğin beyninden kaynaklananları anlamak bin kez daha kolaydır. bu enazından benim için kesinlikle böyle. ama bu hiç kuşkusuz herkeste ortak olduğu söylenen şey değil. ne büyük bir yanılgı! bir genelleştirmeye olanak sağlayabilecek böyle bir malzeme, yüzyıllar boyunca bile toplanamazdı. tek bir kadın bile çok fazla sayıda tuhaflığın üstesinden gelmek zorundadır, ve kendini hangi hastalık belirtilerine göre ayarlaması gerektiğini ona daha önce söyleyen olmamaıştır, denilebilir ki, erkeğin bir kadın karşısndaki tutumu tümüyle hastalıklıdır, üstelik tümüyle kendine özgü biçimde hastalıklıdır; dolayısıyla erkekleri hastalıklarından kurtarabilme olanağı artık asla yoktur. kadınlar için ise, olsa olsa acılara katılıp birlikte acı çekme yoluyla kaptıkları bulaşıcı hastalıkların izlerini az çok taşıdıkları söylenebilir.
    --spoiler--

    ve hayattan çarpıcı bir örnekle bu tespitini taçlandırır bachmann;
    ''tam bir gevezeyle, budalalığı tartışma götürmez biriyle, en tuhaf alışkanlıkların tutsağı olan, iğrenç bir karaktersizle geçirilen altı ay, gerçekten güçlü ve akıllı kadınları bile sarsıntılara sürüklemiş, intihara değin götürmüştür, lütfen erna zanetti'yi düşün yalnızca, hani şu tiyatro bilimi doçenti yüzünden, düşün bir kez, bir tiyatro bilimcisi yüzünden! kırk uyku hapı yutmuş, söylendiğine göre, ve erna zanetti herhalde bu duruma düşen tek kadın değil, adam dumana dayanamadığından kadına sigarayı da bıraktırmiş, kadıncağızın et yemesi de yasak mıydı, bilmiyorum, ama başka bir takım kötü şeyler de vardı herhalde.

    ama erna, o budala, büyük bir şans eseri olarak onu terk ettikten sonra, ertesi gün, günde yine yirmi sigara içebileceğine ve canının istediğini yiyebileceğine sevinecek yerde, ne yapacağını şaşırmış halde kendini öldürmeye kalkışıyor, birkaç ay boyunca hep o adamı düşünmüş ve onun yüzünden acı çekmiş olduğu için, aklına daha iyi bir şey gelmiyor, nikotinden yoksun olmanın, bir de hep salata yapraklarıyla havuç yemenin sıkıntısı var tabii.''

    macar sokağı ülkesi'ndeki yangın hatsafhaya ulaşmıştır...

    kadının gökyüzü koyu bir karanlık içerisindedir;''gökyüzü tasarımlanması hemen hemen olanaksız bir karanlık içerisinde. yıldızlar çok aydınlık, ama atmosferin eksikliği nedeniyle parlamıyor.''

    kadın, ben; nasıl görmüştü, nasıl yaşamıştı ivan ve malina'yı?
    ''ivan ve ben bir noktada birleşen dünya.
    malina ve ben, ikimiz bir olduğumuz için: aykırılaşan dünya.''

    kendi hakkında öğrendiği şey neydi?
    ''bildiğim tek şey, artık eskiden olduğum gibi olmadığım, saçımın tek bir telini bile şimdi daha iyi tanıyor değilim, ve ben kendime eskiye oranla tek bir adım bile yaklaşamadım. arkamdan hep meçhul bir kadın izledi beni, bir başka meçhul kadınla birleşmek üzere.''

    konuşulamadığı için, suskunluğa terk edilen ivan'la yaşanmış ve öldürülmüş aşk sonrasında kadın malina'ya, rasyonel, mantıklı, sakin ben'ine tutunmaya çalışmakta ama ivan'la olan aşkından tüm yaşadığı acılara rağmen pişman olmamakta, onun güzelliğini ondan uzakta da teslim etmekte ama kendisinin artık bu güzelliğin parçası olmadığını da bilmekte:
    ''güzel, artık gelmiyor benden, oysa benden gelebilirdi, dalgalar halinde ivan'dan, güzel bir insan olan ivan'dan bana doğru geldi, güzel olan tek bir insan tanıdım, ne de olsa güzellik denen şeyi görebildim, en sonunda ben de en sonunda tek bir kez, ivan sayesinde güzel olabildim.''

    ve herşeye rağmen güzelliğe olan inancı onun hala tek dayanağı olmakta ve bunu malina'ya sağduyulu ben'ine anlatmakta:
    ''ruh, hiçbir ruhu harekete geçiremez, yalnızca aynı ruhun ruhu yapabilir bunu, özür dilerim, güzellik senin için sonra gelen bir şey, ama güzellik ruhu harekete geçiriyor.''

    ve kadının kendiyle hesaplaşması, yüksek perdeden duyulmakta. bu bölüm bir müzik eserinin bölümlerinin ritimlerine uygun şekilde romanda sıralanmakta, akmakta, melodi melodi süzülmekte; ben, ardından malina konuşmakta; aslında malina ben'i huzura kavuşturmaya çalışmakta, tüm olması gerekenleri söyleyerek tabii ki. duyarlılıkla, ruhla; mantığın, sağ duyunun hesaplaşması.aslında sırf bu bölüm bile büyük bir hediyedir malina'yı okuyanlar için:
    ''ben:her şeye sahip olduğum, neşenin gerçek neşe olduğu, iyi anlamda ciddiyeti paylaştığım zamanı düşünmek çok hoşuma gidiyor.(quasi glissando)(almost glissando) yani (Rapid scale passage produced by sliding over keys or strings e.g. piano, harp, violin, trombone)

    daha sonra her şey yaralandı, hasara uğradı, kullanıldı, eskitildi ve sonunda yıkıldı. (moderato)(slower than allegretto but faster than andante) (yani orta hızda)

    kendimi ağır ağır iyileştirdim, giderek daha çok eksikliğini duyduğum şeyleri tamamladım, ve kendimi iyileşmiş hissediyorum. yani şimdi aşağı yukarı yine eskiden olduğum gibiyim. (sotto voce)(soft voice)

    ama neye yaradı bu yol?

    malina: yol, hiçbir şeye yaramaz, herkes için vardır sadece, ama herkesin o yoldan gitme zorunluluğu yoktur. fakat insan günün birinde bir değişim yapmak, yeniden bulunan ben ile artık eski ben olamayacak, gelecekteki ben arasında gidip gelebilmek zorundadır. çaba harcamaksızın, hasta olmaksızın, pişmanlık duymaksızın.

    ben:artık kendimden pişman değilim.(tempe giusto)(in exact time)
    etkin olmak, sürdürüldüğü taktirde, sonunda etkin olmamak demektir, senin bana gösterdiğin gibi. o zaman artık büyüyen bir çılgınlık değil, şiddetinden yitiren bir çılgınlık söz konusudur.

    malina:yerinde kalmalısın. bu, senin yerin olmalı. ne ileriye, ne de geriye gitmelisin. o zaman bu yerde, ait olduğun tek yerde zafere ulaşırsın.

    ben:zafere ulaşmak! insanı zafere ulaştırabilecek olan simge yitirildikten sonra, kim söz edebilir zaferden? (con brio) (extremely excited)

    ben:affedilmeyecek bir şey olsa bile, bir kendimi hep dağıtmak, yanıltmak, yitirmek istiyorum. (piano)

    malina:senin ne istediğin artık önemli değil, doğru olan yerde artık sana düşen, istemek değil. orada o denli sen olacaksın ki, kendi ben'inden vazgeçebileceksin. burası, dünyanın bir insandan iyileşip sağlığına kavuştuğu ilk yer olacak.''

    kadın, ben ; yaşadığı gerçek ve gerçekötesinin toplamı aşk, ahmet cemal'in tabiriyle 'mutlak aşk' ının ardından, tüm incinmişliğine rağmen,bu büyük aşkı duyduğu erkeği de bir yandan anlamaya çalışır; ama tabii ki tüm bu mantıksal dayanak bulma, hayalkırıklığını anlamlandırma çabasına rağmen acısı dinmez. bachmann; kadın'ın ivan'a anlatamadığı, anlayamayacağı için anlatamadığı;'konuşamadığı için sessizliğe bıraktığı' aşkıyla var olma durumunu öyle güzel anlatır ki; hem teknik hem mana açısından ivan'dan çıkan dış sesin kadın'da yarattığı yankıyla, şiirsel bir iç konuşmayı, bilinçakışını, ruh konuşmasını bize duyumsatır. bachmann'ın şair ruhu da tüm romanda olduğu gibi burda bizi teslim alır:

    ''ivan, benim ona ait olduğum gibi bana ait olamayacaksa eğer, o zaman günün birinde normal bir yaşamda var olacak ve bundan ötürü o da normale dönüşecek, kimse onun için şenlikler düzenlemeyecek ama belki de ivan'ın istediği, sürdürdüğü yalın yaşamı; ve ben dilsiz bakışlarımla, açık seçik olan ayak uyduramayışımla, kırık dökük sözcüklerden oluşma itiraflarımla, bir avuç yaşamı onun için güçleştirdim. ivan gülerek, ama yalnızca bir kez şöyle diyor:Beni yerleştirdiğin yerde soluk alamam, lütfen o denli yükseklere koyma beni, kimseyi havanın inceldiği yerlere taşıma, benden sana bir öğüt olsun bu, sonrası için bundan ders al!şöyle demedim: ama senden sonra kimi yücelteceğim ki? herhalde senden sonra benim... düşünmüyorsundur! ben hala her şeyi senin için öğrenmeyi yeğliyorum. başka hiç kimse için değil.''

    aşk ölmüştür.
    artık kadın macar sokağı ülkesi'nden taşınmalıdır.

    ama ivan'ın olmadığı bir hayatta, aşkın olmadığı bir hayatta, o kadın duyarlılığının hat safhada yaşandığı ben; var olamayacaktır.

    kadın;''Ben, Ivan'da yaşadım, Malina'da ölüyorum '' der ve aylar öncesinde, ivan'la ilişkilerinin ölüme doğru yavaş yavaş gitmeye başladığının izleri belirdiğinde, macar sokağı ülkesi'ndeki evinin duvarında gösterdiği yarığa doğru ilerler. artık yarık kocamandır ve kadın o yarığın içine girer.
    malina taşınılan evden ayrılırken kadın yarığın içinden şu sözü söyler:

    cinayetti.

    bu harikulade, emsalsiz muhteşemlikteki özel eser için; gerçek ve gerçeküstü tüm benliğimizle, ruhumuzla teşekkürler; ingeborg bachmannn:
    http://www.youtube.com/wa...-NwpOI&feature=fvwrel
    5 ...
  8. 6.
  9. Bulgar sarkıcıdır. Azisle yaptıgı düet mükemmeldir .

    0 ...
  10. 7.
  11. azis'in çok yakın dostudur. hatta azis erkek iken sevgililermiş. en güzel düetleri linketedir.

    0 ...
  12. 8.
  13. fatih ürek ile düeti vardır.

    2 ...
  14. 9.
  15. leprous'Un son albümü. the congregation'Dan sonra deliler gibi ve merakla bekledim bu albümü. Çünkü o albüm bir başyapıttı bilen bilir.

    Malina'dan yayınlanan ilk singlelar yani stuck Ve from the flame Çok farklı idi önceki albüme göre. Daha soft ve catchy idi. Ancak bu adamlar ne yapsa harika yapıyor. Malina'nın tümünü bir kaç kez dinledim. Bariz bir sound değişikliği var. The congregation çıtayı öyle bir yere koydu ki ister istemez bir burukluk yaşıyorum. Ha bu demek değil ki albüm olmamış. Sadece baard kolstad'In yetenekleri daha iyi kullanılmalıydı sanırım. Yine de kalite akıyor albümden. Dinledikçe de güzelleşecektir eminim.

    Bu adamlar işinin ehli ve çok zevkliler. Eksik olmasınlar.
    2 ...
  16. 10.
  17. ingeborg bachmann'in romanı.

    ***alıntı***

    -sizde en son rahatsiz edici buldugum, hala da rahatsizlik duydugum sey ise adiniz. adinizi bugun bir kez daha yazmak zahmetli geliyor, baskalarindan duydugum anda ise basim agrimaya basliyor.

    -dusunmemi ongordukleri seyleri de dusunebilmekten tumuyle acizim, bir tarihi, bir isi, bir randevuyu; sabahin altisinda mutsuzlugumun sinirsizligindan daha acik ve secik algiladigim bir sey yok, cunku asla kesilmek bilmeyen bir aci, hak edilmis, tum benligimi saran bir aci, tum sinir uclarina esit oranda dagilmakta her zaman. cok yorgunum, evet, size soyleyebilirim, cok yorgunum.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük