ilginç bi iddia. öğretmen bir arkadaşım var. sınıftaki öğrencileri görsen resmen geri zekalı hepsi diyor. kardeşim de sınıf öğretmeni aynı şekilde o da bomboş ve fazlasıyla şımarık buluyor öğrencilerini. bakmayın siz medyanın, sağın solun şişirdiğine. 88'den sonra doğan nesil aleni bi biçimde geri zekalı olmaya namzet. sorgulamayan, düşünmeyen, araştırmayan çocuklar bunlar. yaptıkları tek şey internette girmek, film izlemek. başka da bir bok yaptıkları yok. evet.
hemen hemen doğru bir önermedir. 88 sonrası doğumluyum çevreme baktığımda bu tanıma uymaktadır birçok kişi. her şeye he he deyip geçiyorlar hayat kolay geliyor onlara.
arkadaşın ve kardeşin eleştirmek yerine ona göre uygun bi program çizip araştırmacı düşünen ve sorgulayan bi nesil olmaya zorlasınlar o zaman her zaman kolay olana kaçmak değildir doğru olan eleştirmek değil doğru yolu gösterip uygun eğitimi vermek onların görevleri.
ellerindeki telefonları alınsa, internet bağlantısını bir an olsun kesilse sudan çıkmış balığa dönerler. hayatı o küçücük ekranda akan gençler... şaşkınlıkla izlemekteyim. ama korkarım ki bu durum gittikçe "normal"leşiyor.
yeni nesil iyiydi de çevreleri kötüydü denilebilir bu duruma.
Teknolojinin nimetlerinin yanında zararlarına da bir örnektir bu aslında. Hiçbir sosyal aktiviteye katılmayan, sokak kültüründen uzak, tek başına monoton ve hayal dünyasında bir hayat süren yeni bir nesil yetişti.
insan ilişkilerinden uzak, kendini ifade edemeyen, dünya kendi etrafında dönsün isteyen ve böyle olduğunu sanan çocuklarımız ve gençlerimiz var.
Burada asıl sorun ve kusur bulunması gereken yetişen değil yetiştirendir bana göre. 4 5 yaşındaki bebelerin ilk oyuncağı bilgisayar oluyor. Bir nevi baştan savma aracı oldu bilgisayar. Ve haliyle biraz önce saydığım bu durumun getirdiği sonuçlar ortaya çıktı.
suçu yeni nesilde aramak yerine onu bu hale getiren şartları ve koşulları tartışmak daha mantıklı.
ne yazık ki doğru olan önermedir.
bunun en büyük sorumlusu devlettir ancak onun yanında bir de ailelerdir. aileler çocuklarına gerekli siyasi bilinci aşılamadıkça ot kafalı, ne yapacağını bilemeyen, sormayan, sorgulamayan nesiller yetişmeye devam edecektir.
doğrudur, bir öğrenciye proje vs verince "google'da bile bulamadım" diyorsa, yazdığı bir formülün yanlış olduğunu söyleyince "ama wikipedia'da öyle yazıyordu" cevabını alıyorsanız bu nesil sorgulamayıp, internette her yazılanı doğru kabul ediyorsa, dışarıda bir cafe restauranta oturunca garsona sipariş vermeden önce "buranın kablosuz ağ şifresi nedir?" sorusunu soruyorsa o nesil iyi yolda gitmiyordur.
ben küçük iken yıllar yıllar önce epey yıllar önce bu cümlenin bizim için sarf edildiğine şahit olmuştum , şimdi biz bir nesli beğenmiyoruz anlaşılan o ki bu böyle miras cümledir .
gün gelecek emocanlar bile jojocanlara da sitem edecek .
aynı öğretmenler evrim teorisini maymundan gelmek sanan öğretmenlerdir. evrim teorisiyle ilgili en klişe sözleri de şudur:
darwin'in babası maymundan gelmiş olabilir ama benim babam insandı". babangile rahmet.
ama nesil de gerizekalıdır haklarını verelim
bu gerçeği kendi gözlerimle görüyorum. kızlar kitaplara vermedikleri paraları makyaj malzemelerine, erkekler derse ayırmadıkları vakti pese ayırıyor. inci sözlük yazarı olan her ergen kendini dünyanın en zeki adamı olarak görüyor. halbuki kapitalizm bile inci sözlük kadar uyutamadı insanları. ben tabi genelleme yapıyorum. tartışan araştıran öğrenen bir sürü potansiyele genç var. her genç kendini sanata, araştırmaya, bilime, kitaba, sinemaya, müziğe, geziye ve mutlu bir hayata kaptırsa belki yarın daha güzel olabilir.
Yalan , yanlış denemeyecek önermedir, belli ölçüde doğrudur. Ancak Mal ve gerzek bir nesil yetiştiği ne kadar doğru ise , Mal ve gerzek bir nesil yetiştirildiği de o kadar doğrudur. O çocukların kendisi yetişmiyor , yetiştiriliyor. Buradaki farkı iyi anlamak ve ona göre yorum yapmak gerek. Eğer mal ve gerzek nesil yetiştirip hemde hayıflanılıyorsa ortada ciddi bir problem var demektir. Hangi eğitim hangi donanım verdin ki , ussal , sorgulayıcı , pratik zekası yüksek vesaire nesil talep ediyorsun?
her seferinde farklı bir nesil geldiğinden bir önceki neslin kendinden sonrakileri anlayamadığı için kullandığı kötü benzetmelerdir.
bence altın bir nesil geliyor.
gençler, mahallede balkonda olan manitalarını kesiyor.
tabi ki, güç gösterisi ile yavru köpek-kediler gibi boğuşmakta.
ellerinde telefonları ile hava atmaktalar.
ara sıra da "laaan! hıyartooo" diye(en kibarı) argo lakap ile bir birlerine seslenerek(aslında, böğürerek) seslerini duyurup "biz buradayız" demekteler.
en acısı da "ananın muğagoyum" veya "yavşaklık yapma lan" ya da "puşt" gibi ilktifatları bir birlerine sıralıyorlar.
bunlar sokakta erkekler arasında olur iken, 2. kat balkonunda olan kız, boğuşan delikanlıları kast ederek "laaaan ayça! seninki birazdan yerde. yardıma git yeaaa!" diye 1. katda olan kıza höykürüyor.
"bizde genç olduk" diye iç geçirilir ve bir an, şimdi ki bu insana benzeyen yeni yetmeler düşünülür ise; zamanında peygamber gibi(haşa) genç olduğumuz farkına varılır.
cehaletlerine değinmeye gerek yok ki, cehalet olmasa idi, böyle mi olurlar idi?
mal ve gerzekler her zaman yetişir. bu sıfatı koca bir nesile yüklemek çok mantıklı değil. ilgilenilmesi gereken gerçek mal ve gerzek insan yaratmaya programlanmış toplumsal sistem olsa gerek.
birebir şahit olduğum içler acısı durum. yani gerizekalı olarak adlandırmak ne derece doğru bilmiyorum ama çocuklara dayatılan eğitim ve bunun yanında ailelerin de bir gerizekalılık dairesinde olduğunu düşünüyorum. tabii bu bir genelleme, istisnâlar da mevcut o ayrı mevzu; fakat oran o kadar yüksek ki, çocukların burdaki suçu ne onu bilemiyorum. yetiştiriliş falso, eğitim yerlerde, baştaki öğretmenler zaten 3 kuruşa çalışıyor ve zar zor atanmış.. adamların psikolojisi yerlerde sürünüyor! aile geçim derdinde şu bu.. zincirleme bir sürü mevzuya bağlayabiliriz bunu. ne yazık ki işin ucu çocuklara çıkıyor, kimse eski nesil öğretmenler gibi de götünü yırtmıyor açıkçası bir şeyler yapmak için. hülâsa yeni nesilde çok büyük sıkıntı var.